Berlusconi şochează: Ieşirea Germaniei din zona euro nu ar fi o tragedie

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a lansat joi o serie de critici cu privire la euro, la fondul de ajutor european, la politicile de austeritate adoptate în Europa, mergând până la a afirma că "dacă Germania ar ieşi din zona euro nu ar fi o tragedie".
Economica.net - vin, 28 sept. 2012, 07:05
Berlusconi şochează: Ieşirea Germaniei din zona euro nu ar fi o tragedie

Marea înşelătorie nu este Guvernul de tehnocraţi (al lui Mario Monti, n.red.), nici ceea ce este pe cale să se întâmple în Italia, marea înşelătorie este euro”, a afirmat Berlusconi, care a asistat la prezentarea cărţii unuia dintre apropiaţii săi.

Întrebat în legătură cu o reconfirmare a lui Mario Monti la conducerea Guvernului, după alegerile legislative din primăvarea lui 2013, Berlusconi a răspuns destul de vag. „Vor fi alegeri” dar „încă nu se ştie cum se va vota”, a declarat el, făcând aluzie la legislaţia electorală pe care Parlamentul este pe care să o schimbe.

În pofida presiunilor anturajului său, Il Cavaliere, care va împlini 76 de ani sâmbătă, lasă să planeze suspansul încă din vară cu privire la eventuala sa revenire în plan politic în calitate de candidat de centru-dreapta la viitorul scrutin naţional.

În ceea ce priveşte euro, Berlusconi a afirmat că, pentru Italia, a fost o „sinucidere să accepte o rată de schimb de 1.927 de lire” la intrarea sa în Uniunea monetară europeană.

Il Cavaliere a subliniat, de asemenea, că principala misiunea a Băncii Centrale Europene (BCE) este aceea de a evita inflaţia pentru că Germania a fost traumatizată după Primul Război Mondial, în perioada Republicii de la Weimar, de o inflaţie galopantă şi de „regresul economiei, care i-a deschis poarta lui Hitler şi nazismului”. „De aceea Bundesbank şi (Angela) Merkel au înrădăcinată în ei frica de inflaţie”, a adăugat el.

El a criticat la modul general politicile de austeritate în Europa, apreciind că „climatul de incertitudine şi de teamă ne va sărăci din ce în ce mai mult, alături de o criză căreia nu îi vedem sfârşitul”. În opinia lui, în Italia „comerciaţii din toate oraşele se plâng că au pierdut 20-40 la sută din venituri”.

Magnatul media a subliniat că a „dus multiple bătălii în Europa împotriva celor care vroiau să dea arhitecturii europene doar reguli de austeritate cu iluzia că acestea ar putea relansa economia”. „Dar am fost o voce izolată”, a afirmat el.

Sunt două posibilităţi, apreciază Berlusconi, pentru a ajuta statele europene să iasă din criza actuală: fie „se ajunge la o situaţie în care BCE este creditor în ultimă instanţă”, fie, dacă nu, „Germania să iasă din euro”, ceea ce, în opinia lui, „nu ar fi o tragedie”.

Măsurile europene de austeritate bugetară exprimă „ideile unei Germanii care este o ţară hegemonică, nu o ţară solidară”, a adăugat Berlusconi, amintind că a încercat să evite ca Italia să se vadă obligată să îşi reducă deficitul public cu 45 de miliarde de euro.

„Rigiditatea provoacă austeritate care nu duce la creştere şi dacă PIB-ul nu creşte, ne îndreptăm spre recesiune”, a declarat el.

Berlusconi a criticat şi funcţionarea fondurilor de ajutor europene: „pentru a obţine ajutor, trebuie să semnezi un memorandum care conţine reguli de austeritate, norme care duc economia la prăbuşire şi la o spirală recesivă”.

Te-ar mai putea interesa și
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) documentația pentru contractul de construire al......
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Transportatorul aerian HiSky anunță că se alătură campaniei de includere a țării noastre în programul Visa Waiver, ...
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare ...