1EUR = 4.7787 RON | Bucureşti 10 º

Extern

Bernanke, Fed: Nimeni nu înţelege cu adevărat evoluţia preţului aurului

Preşedintele Fed a SUA, Ben Bernanke, consideră că nimeni nu înţelege cu adevărat evoluţia preţului aurului, care a provocat băncilor centrale din întreaga lume pierderi de 545 de miliarde de dolari în urma devalorizării deţinerilor, faţă de un nivel record al cotaţiilor atins în 2011.

07 oct, 2013 | Mediafax

"Nimeni nu înţelege cu adevărat preţurile aurului şi nu am pretenţia că eu le-aş înţelege cu adevărat", a declarat Bernanke în timpul unei audieri din luna iulie în comitetul bancar al Senatului, transmite Bloomberg.

Bernanke este absolvent de studii economice al Harvard College şi Massachusetts Institute of Technology şi a condus Rezerva Federală în timpul crizei financiare, cea mai mare produsă după Marea Depresiune.

Băncile centrale, care deţin 18% din cantitatea totală de aur existentă la nivel mondial, vor cumpăra în acest an până la 350 de tone, în valoare de circa 15 miliarde de dolari, potrivit estimărilor Consiliului Mondial al Aurului, cu sediul la Londra.

În 2012, băncile centrale au cumpărat 535 de tone de aur, cel mai mult după 1964.

Rusia este cel mai mare cumpărător, rezervele sale urcând cu 20% de când cotaţia aurului a atins un nivel record de 1.921,15 dolari uncia, în septembrie 2011. De atunci, cotaţia aurului a scăzut cu 31%.

În timp ce băncile cumpără aur, investitorii şi-au pierdut încrederea în metalul preţios, ca rezervă de valoare.

În acest an, valoarea produselor financiare garantate prin aur a scăzut cu 43%, respectiv cu 60,4 miliarde de dolari, provocând pierderi managerului de fonduri John Paulson, potrivit datelor Bloomberg.

Miliardarul George Soros şi-a vândut în acest an deţinerile de produse financiare garantate cu aur tranzacţionate la bursă (exchange traded funds-ETP), iar companiile miniere producătoare de aur şi-au revizuit în scădere valoarea activelor cu cel puţin 26 de miliarde de dolari.

Preţul aurului a coborât cu 21% în acest an, fiind tranzacţionat luni la circa 1.318,29 dolari uncia la bursa din Londra, şi se îndreaptă spre cel mai mare declin după 1981.

Oficialii băncilor centrale, responsabili de protejarea economiilor de inflaţie, programează deseori neinspirat investiţiile în aur, cumpărând scump şi vânzând ieftin. Astfel, şi-au redus deţinerile când cotaţia aurului a atins un minim al ultimilor 20 de ani în 1999, iar în următorii nouă ani preţul s-a mărit de patru ori.

Băncile centrale au devenit cumpărători neţi de aur chiar înainte ca preţul să atingă un nivel maxim în 2011.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO