Biden a semnat un decret prin care va fi impusă verificarea lanțurilor de aprovizionare a bunurilor esențiale

Preşedintele american Joe Biden a decis să atace problema penuriilor de bunuri ''esenţiale'' care afectează industriile cruciale ale SUA, începând cu sectorul auto în suferinţă din cauza crizei mondiale de semiconductori, relatează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - mie, 24 feb. 2021, 19:01
Biden a semnat un decret prin care va fi impusă verificarea lanțurilor de aprovizionare a bunurilor esențiale

Casa Albă a anunţat semnarea, miercuri, a unui decret menit să impună verificarea lanţurilor de aprovizionare a bunurilor considerate „esenţiale”, plecând de la semiconductori, aceste componente esenţiale pentru fabricarea maşinilor sau a telefoanelor mobile, şi terminând cu produsele farmaceutice. De asemenea, sunt vizate mineralele critice precum pământurile rare, metale esenţiale pentru tehnologii de vârf utilizate în smartphone-uri sau în ecranele plasmă.

„Astăzi, preşedintele Biden va semna un decret pentru a ajuta la crearea de lanţuri de aprovizionare mai reziliente şi mai sigure pentru produsele criticile şi esenţiale”, a anunţat Casa Albă.

Administraţia Biden, care vrea să reducă dependenţa SUA faţă de exterior, nu menţionează nicio ţară în special, dar pare să vizeze China, care produce cea mai mare parte a minereurilor rare.

Această măsură se înscrie în siajul decretelor semnate pentru promovarea creşterii industriei manufacturiere americane.

„În ultimii ani, gospodăriile, muncitorii şi întreprinderile americane au suferit din ce în ce mai mult din cauza penuriei de produse esenţiale, de la medicamente la hrană şi trecând prin cipurile informatice”, reaminteşte Casa Albă.

Penurii „inacceptabile” de echipamente de protecţie individuală au afectat astfel anul trecut muncitorii din sectorul sanitar, care s-au aflat totuşi în prima linie la începutul pandemiei de COVID-19, adaugă administraţia americană.

Administraţia Biden ia act că penuriile recente de semiconductori se traduc prin încetiniri ale producţiei în fabricile de maşini, ceea ce subliniază, potrivit acesteia, „până în ce punct penuriile îi pot afecta pe muncitorii americani”.

General Motors şi Ford au trebuit să suspende producţia în mai multe dintre uzinele lor şi au avertizat că acest lucru le va provoca pierderi de mai multe miliarde de dolari.

În mod concret, decretul va permite lansarea „unei verificări complete a lanţurilor de aprovizionare americane şi le ordonă ministerelor şi organismelor federale să identifice mijloacele de a securiza lanţurile de aprovizionare americane împotriva unui larg evantai de riscuri şi de vulnerabilităţi”, se menţionează într-un document care detaliază măsurile din decret.

„Construirea de lanţuri de aprovizionare reziliente va proteja SUA împotriva penuriilor de produse critice. Asta va facilita, de asemenea, investiţiile necesare pentru menţinerea avantajului concurenţial al SUA şi întărirea securităţii naţionale a SUA”, se mai precizează în acest text.

Decretul prevede două etape. Mai întâi, într-un interval de 100 de zile, patru produse cheie vor fi trecute în revistă: produsele farmaceutice, mineralele critice care includ minereurile rare, vehiculele electrice, semiconductorii, precum şi bateriile cu mare capacitate precum cele utilizate în maşinile electrice.

Apoi, în urma unei verificări care se va derula în termen de un an, administraţia va aborda şase sectoare cheie: industria de apărare de bază, sănătatea publică, sectorul tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor, energia, transportul şi lanţurile de aprovizionare ale produselor agricole şi alimentare.

Administraţia lui Donald Trump a încercat şi ea să garanteze aprovizionarea SUA cu bunuri esenţiale, în special cu minerale strategice indispensabile pentru toate echipamentele electronice la care China a ameninţat să restrângă accesul în contextul războiului comercial între cele două ţări.

În iunie 2019, guvernul american a dezvăluit un plan de acţiune care identifica 35 de elemente strategice, printre care uraniu, titan şi minereuri rare, pentru care SUA sunt în mod special dependente de străinătate. Într-un raport, administraţia Trump a reamintit că pentru 14 din cele 35 de materiale analizate, importurile reprezintă peste 50% din consumul anual al SUA.

Aplicarea decretului lui Biden va permite „securizarea lanţurilor de aprovizionare care fac să crească economia americană, să se majoreze salariile şi să aducă profit micilor întreprinderi şi comunităţilor istoric defavorizate”, a estimat miercuri Casa Albă.

Această măsură va contribui, de asemenea, „la menţinerea leadership-ului tehnologic american în sectoare-cheie”. Agenţiile guvernamentale sunt „invitate să facă recomandări (…) pentru a face faţă riscurilor”, mai precizează Casa Albă. 

Te-ar mai putea interesa și
AIR CLAIM – Comunicare catre actionari 26.07.2021 – Platforma transparenta, Declaratii free float
AIR CLAIM – Comunicare catre actionari 26.07.2021 – Platforma transparenta, Declaratii free float
Evenimente importante de raportat: Implementare platformă transparență; Comunicare cu investitorii Crearea unei platforme dedicată investitorilor și analiștilor, ce urmează a fi disponibilă......
CEC Bank a raportat un profit net în creştere cu 13%, la 208,4 milioane de lei, după primul semestru
CEC Bank a raportat un profit net în creştere cu 13%, la 208,4 milioane de lei, după primul semestru
CEC Bank a raportat un profit net preliminar de 208,4 milioane de lei după primul semestru al acestui an, în creştere ...
CFR a primit trei oferte la licitații de peste 600 de milioane de lei pentru aparate de cale și traverse din beton
CFR a primit trei oferte la licitații de peste 600 de milioane de lei pentru aparate de cale și traverse din beton
CFR Infrastructură a primit două oferte la licitația de circa 417 milioane de lei pentru traverse din beton și o ofertă ...
Bode: Masca de protecţie rămâne obligatorie şi după 1 august
Bode: Masca de protecţie rămâne obligatorie şi după 1 august
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat că masca de protecţie va rămâne obligatorie în spaţii închise ...