Biden din ce în ce mai aproape de Casa Albă. A trecut în fața lui Trump și în Pennsylvania

Cele mai noi date după numărători parţiale ale voturilor la alegerile prezidenţiale din SUA arată că Joe Biden, candidatul democrat la Casa Albă, a trecut vineri în faţa preşedintelui Donald Trump şi în statul Pennsylvania, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - vin, 06 nov. 2020, 14:10
Biden din ce în ce mai aproape de Casa Albă. A trecut în fața lui Trump și în Pennsylvania

Pennsylvania este al doilea stat dintre cele în care cursa încă nu s-a încheiat unde Trump pierde avansul mic pe care îl mai deţinea. În Georgia, o evoluţie similară se produsese cu câteva ore înainte.

Biden are asigurate până acum 253 de voturi în Colegiul Electoral naţional, în care fiecare stat trimite un număr de reprezentanţi cu mandatul de a vota unul din candidaţi, câştigătorul votului popular în statul respectiv. Trump are doar 214 şi fără cei 20 de electori din Pennsylvania nu mai are şanse să ajungă la totalul de 270 care i-ar asigura realegerea.

Victoria în Pennsylvania l-ar propulsa pe Biden la Casa Albă, presupunând că rezultatele numărătorilor rămân valabile după soluţionarea în justiţie a numeroaselor contestaţii depuse de republicani. Conform ultimelor date, democratul are acum un avans de 5500 de voturi în acest stat.

L-a depășit pe Trump mai întâi în Georgia

Candidatul democrat la preşedinţia SUA, Joe Biden, a luat un uşor avans, de 917 voturi, în faţa rivalului republican Donald Trump în statul disputat Georgia pentru prima dată vineri dimineaţă, apropiindu-se şi mai mult de un mandat la Casa Albă, transmite Reuters.

Conform majorităţii reţelelor de televiziune, Biden conduce cu un scor de 253 la 214 în ce priveşte voturile din Colegiul Electoral care va stabili în final învingătorul acestor alegeri.

Câştigarea celor 16 voturi electorale oferite de Georgia l-ar plasa pe fostul vicepreşedinte democrat la o diferenţă de doar un vot faţă de pragul de 270 necesar pentru a-şi asigura preşedinţia.

Biden poate câştiga Casa Albă dacă învinge în Pennsylvania sau, alternativ, în două din trioul Georgia, Nevada şi Arizona.

Calea cea probabilă de victorie pentru Trump pare să se îngusteze tot mai mult, preşedintele actual având nevoie să-şi păstreze avansul în Pennsylvania şi Georgia şi să-l depăşească pe Biden fie în Nevada, fie în Arizona.

Vineri dimineaţă, Biden a preluat conducerea cu 917 voturi în Georgia, unde numărarea buletinelor continuă.

Schimbarea situaţiei în Georgia a intervenit la câteva ore după ce Trump a apărut într-o conferinţă de presă la Casa Albă pentru a acuza, fără dovezi concrete, că i ‘se fură’ alegerile.

Avansul său s-a redus constant în Georgia – un stat din sud care nu a mai votat din 1992 pentru un candidat democrat – pe măsură ce au fost numărate voturi restante, multe din fiefuri democrate precum Atlanta.

Secretarul de stat din Georgia a declarat joi seara că mai erau de numărat în jur de 14.000 de buletine.

Acestora li se adaugă voturi ale personalului militar, rezidenţilor din străinătate şi voturi provizorii din ziua scrutinului ale unor alegători care au avut probleme cu înregistrarea sau identificarea.

Biden a redus constant din avantajul oponentului său şi în Pennsylvania, unde vineri dimineaţă mai era în urmă cu 18.000 de voturi, dar diferenţa era de aşteptat să scadă dat fiind că multe buletine restante provin din zone democrate.

Biden păstra de asemenea avantaje strânse în Arizona and Nevada. În Arizona, avansul său s-a redus la circa 47.000 de voturi, iar în Nevada democratul conducea cu 11.500 de voturi.

În timp ce toată ţara aşteaptă cu sufletul la gură rezultatele finale, oficialităţi din Georgia şi Pennsylvania s-au declarat optimiste că numărarea voturilor se va încheia vineri, dar în Arizona şi Nevada se aşteaptă ca aceasta să mai dureze câteva zile.

Te-ar mai putea interesa și
Huawei Mobile Services anunță noi recorduri în urma extinderii ecosistemului în 2022
Huawei Mobile Services anunță noi recorduri în urma extinderii ecosistemului în 2022
Huawei Consumer Business Group anunță că a atins numeroase obiective în ultimul an prin extinderea ecosistemului Huawei Mobile Services (HMS). Compania consideră creșterea din 2022 ca fiind......
Moody’s vede un risc valutar foarte mare pentru băncile din Ucraina și Turcia
Moody’s vede un risc valutar foarte mare pentru băncile din Ucraina și Turcia
Băncile din Ucraina şi Turcia se confruntă cu un risc "foarte mare" de pe urma restricţiilor asupra fluxurilor de capital, ...
Plafonarea prețului țițeiului rusesc a dus la explozia pieței tancurilor petroliere vechi
Plafonarea prețului țițeiului rusesc a dus la explozia pieței tancurilor petroliere vechi
Piaţa tancurilor petroliere vechi cunoaşte o perioadă de boom, motivul principal fiind eforturile statelor occidentale ...
Grecia și Bulgaria negociază reluarea unui proiect de construire a unui oleoduct care să ocolească Strâmtoarea Bosfor
Grecia și Bulgaria negociază reluarea unui proiect de construire a unui oleoduct care să ocolească Strâmtoarea Bosfor
Embargoul introdus de Uniunea Europeană pentru petrolul rusesc a făcut ca Grecia şi Bulgaria să reia discuţiile cu privire ...