Biden spune că nu crede că Putin va folosi arma nucleară tactică

Preşedintele american, Joe Biden, a declarat, într-un interviu difuzat marţi de CNN, că nu crede că omologul său rus, Vladimir Putin, va folosi arma nucleară tactică în războiul cu Ucraina, potrivit Reuters şi AFP.
AGERPRES - mie, 12 oct. 2022, 08:56
Biden spune că nu crede că Putin va folosi arma nucleară tactică

Întrebat despre posibilitatea ca Vladimir Putin să folosească arme nucleare, Joe Biden a răspuns: „Nu cred că o va face. Dar cred că este iresponsabil din partea lui să vorbească despre asta”.

Confruntat cu o rezistenţă ucraineană înverşunată, alimentată de ajutorul militar occidental, Vladimir Putin a făcut aluzie la bomba atomică într-un discurs televizat la 21 septembrie.

Joi, liderul de la Casa Albă a avertizat că omenirea se află pentru prima dată de la sfârşitul războiului rece în faţa riscului unui ”Armaghedon” nuclear, adică apocalipsa nucleară, amintind de situaţia din timpul Crizei Rachetelor din Cuba în anul 1962.

Pe de altă parte, Joe Biden a mai afirmat marţi că Vladimir Putin, „în mod clar” a evaluat greşit situaţia din Ucraina şi „a făcut un calcul complet greşit” cu privire la rezistenţa pe care o va întâlni.

„Cred că este o persoană raţională care în mod clar a evaluat greşit” situaţia, a mai declarat Joe Biden.

„A crezut că va fi primit cu braţele deschise (…) şi cred că a făcut un calcul complet greşit”, a mai spus preşedintele american în legătură cu omologul său rus.

Rusia a revendicat marţi responsabilitatea pentru noi lovituri „masive” asupra infrastructurii ucrainene, pentru care G7, reunit de urgenţă, a promis că „îi va cere socoteală” preşedintelui rus.

Armata rusă a suferit recent o serie de eşecuri în nord-estul, estul şi sudul Ucrainei.

Întrebat despre posibilitatea de a se întâlni cu preşedintele rus la următorul summit G20, Joe Biden a spus că „nu intenţionează să facă acest lucru”, precizând, totodată, că „depinde” de ceea ce doreşte să discute omologul său.

Dacă Vladimir Putin ar dori să vorbească despre eliberarea lui Brittney Griner, vedetă americană a baschetului feminin închisă în Rusia, „m-aş întâlni cu el”, a dat asigurări Joe Biden.

Preşedintele american a mai afirmat că, în schimb, refuză „să negocieze ceva cu Rusia pentru faptul că ei rămân în Ucraina, păstrează o parte din Ucraina”.

 

***ORA 5:05 UPDATE „Posibil” ca Statele Unite să se confrunte cu „o recesiune foarte uşoară”, admite Biden

„Nu cred că va exista o recesiune. Dacă există una, va fi o recesiune foarte uşoară”, a afirmat marţi preşedintele american, Joe Biden, într-un interviu pentru CNN, scrie AFP.

„Este posibil. (…) Nu anticipez asta”, a mai spus el.

 

***ORA  4:52  UPDATE „Vor fi consecinţe” pentru Arabia Saudită după decizia OPEC+, dă asigurări Biden

„Vor fi consecinţe” pentru Arabia Saudită după decizia OPEC+, care săptămâna trecută şi-a redus cotele de producţie, a promis marţi preşedintele american, Joe Biden, în timpul unui interviu acordat CNN, scrie AFP.

El nu a precizat, însă, ce decizii ar putea fi luate.

Mai devreme, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, John Kirby, explicase că Joe Biden doreşte „să reevalueze” relaţiile dintre cele două ţări după acest eşec diplomatic, care ar putea duce la creşterea preţul barilului.

 

***ORA 4:45 UPDATE SUA: „Cred că îl pot învinge din nou pe Donald Trump”, afirmă Biden

„Cred că îl pot învinge din nou pe Donald Trump”, a declarat marţi preşedintele american, Joe Biden, repetând că nu a luat încă o decizie definitivă privind candidatura la prezidenţialele din 2024, scrie AFP.

„După ce se va termina cu noiembrie, atunci voi intra într-un proces decizional” în legătură cu 2024, a spus el într-un interviu pentru CNN, referindu-se la alegerile legislative de la jumătatea mandatului, într-o lună.

 

***ORA 4:40 VIDEO „Depinde”, afirmă Biden în legătură cu o posibilă întâlnire cu Putin la G20

Preşedintele american, Joe Biden, a declarat marţi că „nu are de gând” să se întâlnească cu Vladimir Putin la următorul summit al G20, dar a adăugat că „depinde”, mai ales dacă preşedintele rus vrea să discute despre soarta unei americane închisă în Rusia, scrie AFP.

„Nu am de gând să mă întâlnesc cu el. Dar dacă, de exemplu, ar veni să mă vadă la G20 şi mi-ar spune +Vreau să vorbesc despre eliberarea (starului american de baschet feminin Brittney) Griner+, m-aş întâlni cu el. Ce vreau să spun este că depinde”, a spus el într-un interviu pentru CNN.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR le cere șoferilor să nu mai circule pe E85 până când utilajele nu finalizează intervențiile
CNAIR le cere șoferilor să nu mai circule pe E85 până când utilajele nu finalizează intervențiile
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere face apel la toți conducătorii auto să nu mai circule pe DN2 (E85) până când utilajele CNAIR nu vor finaliza intervențiile. ...
Ucraina are nevoie de încă 17 miliarde de dolari pentru a-și repara infrastructura energetică avariată de atacurile ruse
Ucraina are nevoie de încă 17 miliarde de dolari pentru a-și repara infrastructura energetică avariată de atacurile ruse
Ucraina va avea nevoie de o finanţare suplimentară de 17 miliarde de dolari anul acesta, în special pentru efectuarea ...
Inspecția Muncii a început o campanie de control la companiile din industria mineritului
Inspecția Muncii a început o campanie de control la companiile din industria mineritului
Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a început vineri campania de control privind respectarea măsurilor ...
Cătălin Drulă: Guvernul pune gaz pe focul inflației, din dorința de a încasa taxe mai mari la buget. Prioritatea USR când va ajunge la guvernare este oprirea scumpirilor
Cătălin Drulă: Guvernul pune gaz pe focul inflației, din dorința de a încasa taxe mai mari la buget. Prioritatea USR ...
Preşedintele Uniunii Salvați România, Cătălin Drulă, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Băile Felix, ...