Vom cumpăra case cu rate la dezvoltator sau în leasing, după legea dării în plată

Mult discutata lege a dării în plată, a cărei dezbatere a fost amânată pentru săptămâna viitoare, la solicitarea bancherilor, ar putea duce la diversificarea metodelor de achiziţie a unei locuinţe.
Andrada Ghira - joi, 11 feb. 2016, 09:03
Vom cumpăra case cu rate la dezvoltator sau în leasing, după legea dării în plată

Anca Bidian, CEO Kiwi Finance, spune că efectele legii dării în plată depind foarte mult de forma finală a acesteia, dar crede că şi celelalte bănci vor urma exemplul Raiffeisen Bank, care a majorat la 35% avansul pentru un credit ipotecar. 

„În cel mai prost scenariu, care este bazat pe forma actuală a legii şi la care s-a făcut referire în utlima perioadă, vom vedea bănci care vor creşte avansul. Reacţia băncilor am văzut-o. Cu siguranţă şi celelalte bănci vor mări consistent avansul şi eu cred că vor fi ceva măriri şi pe costuri, care trebuie să apară cumva în dobândă”, a declarat Anca Bidian, CEO Kiwi Finance la un seminar pe teme imobiliare organizat de portalul imobiliare.ro. 

Una dintre soluţiile, pe termen scurt, pe care Bidian o vede posibilă este rata la dezvoltatori. 

„Cred că vom vedea din nou o perioadă de oferte cu rate la dezvoltatori, aşa cum am văzut în 2009-2010, când creditarea trecut printr-o perioadă de restrişte, însă această soluţie nu poate fi decât temporară şi am văzut de ce. Pentru că dezvoltatorii nu sunt creditori, ei au alt scop în viaţă. Nu poate fi o soluţie pe termen lung. S-a mai făcut referite la accesarea unui credit de nevoi personale care să suplimenteze avansul. În general, această structură împovărează clientul foarte mult şi sper să nu se ajungă la asta”, a mai spus Anca Bidian. 

În plus, băncile vor trebui să inventeze un nou produs, asemănător celui de leasing, în cazul în care apare legea dării în plată, este de părere preşedintele executiv al UniCredit Bank, Răsvan Radu.

„În cazul în care apare legea dării în plată, toate băncile vor trebui să inventeze sau să scoată un nou produs care este foarte asemănător celui de leasing. Eu nu fac estimări privind ce vor face alte bănci, dar uitaţi-vă cum arată un produs de leasing imobiliar şi veţi înţelege cam care vor fi sau în ce zonă se vor situa următoarele condiţii de a accesa un credit de acest gen. Deci, vorbim despre un alt produs”, a mai spus Răsvan Radu.

Prima Casă va arde mult mai repede 

Discuţiile legate de această lege vor duce la epuizarea plafonului alocat pentru Prima Casă, de 1,69 milioane de lei, mult mai repede decât estimările iniţiale, mai crede Bidian. 

„Noul program Prima Casă este chiar mai atractiv din punctul de vedere al costurilor, cu o marjă maximă admisă de 2% faţă de 2,5% în trecut şi are un plafon care cred că se va arde mult mai repede, în şase-şapte luni, în condiţiile în care Fondul de Garantare primeşte circa 250 de aplicaţii pe zi. Sigur că e în piaţă o emulaţie alimentată de darea în plată pentru că toată lumea a făcut referire la dispariţia programului Prima Casă. Este discutabil cum va rămâne pe piaţă un credit cu avans de 5% cu acest risc”, a mai Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

De la începutul acestui an au fost acordate peste 1.500 de garanții, cu o valoare totală a garanţiilor acordate de peste 133 milioane lei, a anunţat la începutul lunii februarie Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM). Fondul a mai precizat că în ultima perioadă s-au înregistrat peste 240 solicitări de garantare pe zi, în creştere faţă de maximul de 220 de aplicaţii/zi înregistrat în primele luni ale anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia se aşteaptă la o creştere de 2,3% a economiei în 2025 şi la scăderea datoriei publice
Grecia se aşteaptă la o creştere de 2,3% a economiei în 2025 şi la scăderea datoriei publice
Guvernul elen previzionează o creştere a PIB-ului de 2,3% anul viitor, depăşind marile economii europene, datorită veniturilor solide din turism, cheltuielilor de consum robuste şi......
Producția de petrol și gaze a Petrom a scăzut și în al treilea trimestru din 2024
Producția de petrol și gaze a Petrom a scăzut și în al treilea trimestru din 2024
 OMV Petrom a realizat o producţie de hidrocarburi de 107.200 barili echivalent petrol pe zi, în cel de-al treilea trimestru ...
Elcen a vrut să vândă energie electrică la bursă cu 600 de lei/MWh. N-a putut
Elcen a vrut să vândă energie electrică la bursă cu 600 de lei/MWh. N-a putut
Electrocentrale București (Elcen), producătorul de energie electrică și termică al Capitalei, a scos la vânzare ieri ...
Carburanții s-au scumpit din nou azi, pentru a treia oară la rând. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou azi, pentru a treia oară la rând. Cât costă acum benzina și motorina
Prețurile carburanților auto au crescut din nou marți dimineață, la doar trei zile de la precedenta creștere de preț. ...