Bilanţ la Concurenţă: amenzile date de Consiliu au crescut cu 60% în 2017

În 2017, Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi de 123,1 milioane de lei (27,35 milioane euro) cu 60,3% mai mult decât în anul anterior.
Economica.net - mar, 30 ian. 2018, 10:06
Bilanţ la Concurenţă: amenzile date de Consiliu au crescut cu 60% în 2017
În 2017 au fost declanşate 19 investigaţii privind posibile încălcări ale Legii concurenţei, cu 31,5% mult faţă de anul precedent. În acelaşi timp, comparativ cu ceilalţi ani, în 2017 s-au înregistrat cu 6 mai multe faţă de 2015, iar comparativ cu anul 2014, numărul investigaţiilor declanşate s-a dublat, arată bilanţul Consiliului Concurenţei pe 2017. 
 
Investigaţiile vizează, printre altele, piaţa leasingului financiar şi a creditelor de consum, serviciilor de distribuţie a gazelor naturale şi a serviciilor conexe, servicii medicale, asigurări de aviaţie, maşini şi utilaje agricole, semnalizare rutieră;
Cele mai multe investigaţii deschise vizează cartelurile (11), urmate de investigaţii privind abuzul de poziţie dominantă.
 
Au fost sancţionate 156 de companii sau asociaţii, din care 33 au recunoscut încălcarea legii şi au beneficiat de reduceri ale amenzilor.
O companie (AEM S.A.) a aplicat la programul de clemenţă, aducând dovezi ce au condus la soluţionarea cazului, şi a beneficiat de imunitate la amendă.
Pentru prima dată, Consiliul Concurenței a acordat reducerea amenzii pentru incapacitate de plată.
Cele mai importante amenzi:
15,8 milioane de euro: şase companii pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe pentru măsurarea energiei electrice.
5 milioane euro: 33 de companii şi 4 asociaţii pentru fixarea preţului minim, respectiv facilitarea fixării preţului minim pe piaţa serviciilor de pază.
1,75 milioane euro: Intrarom şi Siveco pentru trucarea unei licitaţii publice organizată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) pentru atribuirea acordului-cadru pentru servicii de extindere şi dezvoltare a sistemului informatic.
1,1 milioane euro: 3 companii pentru realizarea unei înţelegeri cu scopul limitării comercializării traductoarelor de măsurare curent TR2520A pe teritoriul României.
798.626 euro: 11 companii pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale piaţa exploatării repartitoarelor de costuri pentru încălzire.
731,492 euro: 12 companii de pe piața producţiei, distribuţiei şi comercializării de acumulatori auto (1 producător și 11 distribuitori) pentru stabilirea prețului de revânzare a produselor.
655.904 euro: CRH Ciment (România) SA şi Comnord SA pentru punerea în practică a unei concentrări economice înainte de a fi autorizată de autoritatea de concurenţă (Lafarge Romcim SA şi Comnord SA au preluat împreună Lafarge Comnord SA; în 2015 Lafarge a fost preluat de CRH).
600.000 euro: Camera Notarilor Publici Suceava și 72 de notari publici din Suceava şi Botoşani, membri ai acestei organizaţii pentru stabilirea unei grile de onorarii minimale având valori mai ridicate decât onorariile minimale aprobate prin ordin al Ministrului Justiţiei.
36.000 euro: 7 companii de pe piața serviciilor de transport local de persoane în regim de taxi din Iaşi şi „Camera Naţională a Taximetriştilor din România” – Filiala Iaşi pentru constituirea unui cartel (fixarea tarifelor).
26.700 euro: 8 companii de pe piaţa distribuţiei de filme către cinematografe (3 distribuitori de film şi 5 exploatanţi de cinematografe) pentru fixarea preţului de intrare la spectacolele de cinema.
182.000 euro: Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR) pentru fixarea unui nivel al onorariului mediu orar și a unui număr minim de ore aferente unei misiuni de audit.
120.000 euro: 8 companii de pe piața de acumulatori auto (1 producător, Caranda, și 7 distribuitori) pentru stabilirea prețului de revânzare a produselor și împărțirea piețelor de desfacere.
Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul are în vedere naţionalizarea întreprinderilor energetice aflate în dificultate
Kazahstanul are în vedere naţionalizarea întreprinderilor energetice aflate în dificultate
Kazahstanul a indicat luni că are în vedere naţionalizarea întreprinderilor energetice aflate în dificultate, după o nouă pană de electricitate care a lăsat fără încălzire, pe un frig......
Secretarul de stat Antony J. Blinken se va întâlni cu preşedintele Iohannis şi cu premierul Ciucă
Secretarul de stat Antony J. Blinken se va întâlni cu preşedintele Iohannis şi cu premierul Ciucă
Secretarul de stat Antony J. Blinken se va afla în România, în perioada 28 - 30 noiembrie, pentru a participa la Reuniunea ...
Fermierii chinezi sunt forţaţi să îşi distrugă recoltele din cauza restricţiilor anti-Covid
Fermierii chinezi sunt forţaţi să îşi distrugă recoltele din cauza restricţiilor anti-Covid
Restricţiile stricte impuse de autorităţile chineze pentru a preveni răspândirea pandemiei de COVID-19 lasă fermierii ...
Singurul finanţator de autoturisme second-hand mizează pe dezvoltarea pieței actuale încă 2-3 ani. Apoi, va se va dezvolta piața second-hand pentru electrice și hibride
Singurul finanţator de autoturisme second-hand mizează pe dezvoltarea pieței actuale încă 2-3 ani. Apoi, va se va dezvolta ...
Chiar dacă toată lumea vorbeşte de maşinile hibrid şi electrice ca maşini ale viitorului, un start up înfiinţat acum ...