1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 4 º

Finanţe şi bănci

Bilanţ legea dării în plată: Datornicii pierd 2,2 miliarde euro, băncile circa 6 miliarde de euro

Potrivit viceguvernatorului BNR, la ora actuală 4914 debitori îşi aşteaptă executarea silită a locuinţei, după ce au pierdut peste 2,2 miliarde de euro plătind avans şi rate pentru creditele ipotecare. Statisticile BNR arată că restanţele rău platnicilor sunt de aproximativ 800 de milioane de euro, dar pierderile din neîncasarea viitoare a împrumuturilor ipotecare sunt de peste 16 miliarde de euro, din care băncile ar reuşi să recupereze circa 6 miliarde de euro.

Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, citat de Hotnews a declarat în cadrul şedinţei Comisiei de buget finanţe din Senat că băncile comerciale au în prezent 5.230 de cazuri de executări silite, iar alte 316 executări silite au avut loc.

Potrivit declaraţiilor lui Liviu Voinea, la nivel naţional, cei care ar putea beneficia de legea dării în plată vor renunţa la avansuri şi rate plătite până acum la bănci de circa 10 miliarde de lei, circa 2,2 miliarde de euro.

Potrivit statisticilor BNR, la 31 octombrie 2015, numărul total al debitorilor cu restanţe mai mari de 91 de zile la plata creditelor ipotecare şi a celor garantate cu imobile era de 18.232 clienţi. La aceeaşi dată, valoarea restanţelor era de 3,911 miliarde lei, iar numărul creditelor cu restanţe mai mari de 91 de zile era de 20.110.

În schimb, suma totală datorată de clienţii cu restanţe la creditele garantate cu un imobil este de 74,138 miliarde de lei, adică 16,4 miliarde de euro (include şi restanţierii cu întârzieri de sub 30 de zile la plata ratelor).

Suma include bineînţeles soldul creditului, dar şi dobânzile şi comisioanele viitoare ale băncii, profitul pentru banii plasaţi în perioada de boom. Fără legea dării în plată, circa 6 miliarde de euro ar fi recuperaţi din vânzarea imobilelor scoase la executare şi plăţi parţiale de la debitori.

 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO