Bilanţul ruşinos de la Drumuri: Zero kilometri noi de autostradă licitaţi în guvernarea Cioloş

Compania de Drumuri nu a lansat nicio licitaţie pentru noi autostrăzi de la numirea guvernului Cioloş, potrivit datelor publice din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Mai mult, şi unele dintre licitaţiile moştenite de la fosta guvernare au fost suspendate sau se află încă în desfăşurare. Cum se explică această "performanţă" a Executivului tehnocrat?
Economica.net - Dum, 24 iul. 2016, 20:49
Bilanţul ruşinos de la Drumuri: Zero kilometri noi de autostradă licitaţi în guvernarea Cioloş

“De când s-a schimbat guvernul, CNADNR nu a mai lansat nicio licitaţie majoră pentru lucrări la autostrăzi, în afară de cele care erau deja pe circuit. Mai mult, unele licitaţii vechi sunt în continuare în desfăşurare, iar altele au fost suspendate”, remarcă unii membri ai forum.peundemerg,ro, care au realizat şi un tabel cu licitaţiile lansate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România în ultimul an (galerie foto).

Bilanţul ruşinos de la Drumuri ar putea avea 3 cauze: “greaua moştenire”, incompetenţa sau frica de DNA, conform specialiştilor din domeniu consultaţi de Economica.net.

Greaua moştenire, sau mai degrabă lipsa ei, constă în gaura de proiecte noi care exista la momentul numirii noului Guvern în mai multe domenii, nu doar la nivelul infrastructurii rutiere, potrivit unui specialist din domeniu care a vrut să-şi pastreze anonimatul.

Mai mult, pentru a fi scoşi la licitaţie noi kilometri de autostradă, mai întâi ar trebui lansate studii de fezabilitate, adaugă specialistul. El precizează că, deşi fostul ministru al Transporturilor Dan Şova a scos la licitaţie 18 studii de fezabilitate, 15 dintre acestea au fost anulate tot în timpul guvernării Ponta.

De asemenea, el mai explică “paralizia” CNADNR în lansarea de noi proiecte şi prin faptul ca Master Planul General de Transport nu a fost încă adoptat formal.

Alţi membri de pe forum se intreabă de ce nu se dă drumul totuşi la licitaţie pentru bucăţile unde studiul de fezabilitate este întocmit si nu este expirat. “O să ne plângem peste 2-3 ani că în afară de Sibiu-Piteşti nu se va lucra nicăieri”, adaugă aceştia.

Situaţia bizară a Comarnic-Braşov

Pe lângă faptul ca nu au fost lansate proiecte noi, nici cele moştenite nu sunt continuate. Un exemplu este autostrada Comarnic-Braşov.

În acest caz, pe 16 iulie anul trecut a fost lansată licitaţia pentru „Proiectare si executie Autostrada Bucuresti – Brasov, Tronson Comarnic-Brasov, Lot 1: sector Comarnic – Predeal, km 111+300 – km 115+300; Lot 2: sector Predeal – Cristian, km 162+300 – km 168+600 si Drum de Legatura”. Ofertele depuse în cadrul licitaţiei au şi fost deschise în octombrie 2015. Nouă luni mai târziu, licitaţia pentru cele două capete din viitoarea autostradă este încă „în desfăşurare”.

După lansarea acestei licitaţii, pe 31 iulie 2015 a mai fost lansată o procedură de achiziţie pentru „Revizuire Studiu de Fezabilitate pentru „Autostrada Bucuresti-Brasov km 0+000 – 173+300 sector Comarnic – Predeal, km 115+300 – km 146+800 si sector Predeal – Cristian, km 146+800 – km 162 + 300 + reabilitare DN 73B”. Şi in acest caz au fost deschise ofertele în luna septembrie, însă procedura este încă „în desfăşurare”.

Proiectul se află “în ceaţă” din cauză că încă se discută dacă pe aceste sectoare va fi construită autostradă sau mai degrabă un drum cu două benzi, potrivit lui Alin Goga, reprezentant al Grupului de iniţiativă pentru „Restructurarea şi Reprofesionalizarea CNADNR”. 

Proiectul acestei autostrăzi din munţi, pentru care nu s-a putut obţine finanţare nici în varianta parteneriatului public-privat, este unul nefezabil, spun membrii Grupului de iniţiativă pentru reformarea CNADNR.

Legat de faptul că nu au fost licitaţi noi kilometri de autostradă, Goga consideră că vinovaţi sunt angajaţii “incompetenţi” din anumite direcţii ale CNADNR, mai degrabă decât frica de DNA.

Te-ar mai putea interesa și
Numărul persoanelor care suferă de foame la nivel mondial a crescut în 2021 cu aproape 50 de milioane – raport ONU
Numărul persoanelor care suferă de foame la nivel mondial a crescut în 2021 cu aproape 50 de milioane – raport ONU
Numărul persoanelor afectate de foamete la nivel mondial a continuat să crească anul trecut, conform unor estimări ale ONU, informează DPA, relatează Agerpres....
Comisia Europeană a aprobat Acordul de parteneriat cu Bulgaria dedicat politicilor de coeziune, în valoare de 11 miliarde de euro
Comisia Europeană a aprobat Acordul de parteneriat cu Bulgaria dedicat politicilor de coeziune, în valoare de 11 miliarde ...
Comisia Europeană a anunţat miercuri că a aprobat Acordul de parteneriat cu Bulgaria, documentul care stabileşte o strategie ...
Electrica preia în totalitate proiectul parcului fotovoltaic „Vulturu”, din Vrancea
Electrica preia în totalitate proiectul parcului fotovoltaic „Vulturu”, din Vrancea
Compania Electrica a anunțat că preia în totalitate compania Green Energy Consultancy & Investments S.R.L., care dezvoltă ...
Temerile privind o posibilă recesiune trimit prețul petrolului Brent, de referință în Europa, sub 100 de dolari pe baril
Temerile privind o posibilă recesiune trimit prețul petrolului Brent, de referință în Europa, sub 100 de dolari pe baril
Pe fondul îngrijorărilor privind o posibilă recesiune, cotaţia barilului de ţiţei Brent, referinţa pentru piaţa petrolului ...