Bilanţul lui Gelu Diaconu la ANAF: „Nemuritorul” care a inventat Antifrauda

În aprilie 2013, Gelu Diaconu prelua şefia ANAF şi se pregătea de o revoluţie în Fiscul românesc. A scăpat de mai multe tentative de demiteri, practic, nici un ministru de Finanţe sub care a activat nedorindu-l în echipă. Rezistenţa aceasta i-a adus porecla de "Nemuritorul". Rezultatele lui au început să apară abia în 2015, când a lansat Antifrauda şi a urcat veniturile bugetului la 33,1% din PIB.
Ionut Tudorica - joi, 11 feb. 2016, 13:43
Bilanţul lui Gelu Diaconu la ANAF:

În 2013 ANAF reuşea încasări de 32% din PIB, încadrându-se în ritmul obişnuit pentru România. În 2014, în schimb, încasările scădeau la 31,7% şi începeau problemele pentru şeful Fiscului.

Gelu Ştefan Diaconu, susţinut de PNL, a refuzat să demisioneze de la conducerea ANAF când s-a rupt guvernul USL, argumentând că un astfel de gest ar avea posibile consecinţe ireparabile asupra bugetului de stat şi că elementele de natură raţională trebuie să prevaleze, nu cele emoţionale.

După acest episod, el a rezistat din nou când, în 2014 ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a spus că nu e mulţumită de gradul de colectare de la ANAF şi că va opera schimbări la Fisc.

Apoi, pe rând, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici l-a vrut schimbat şi chiar şi vicepremierul Gabriel Oprea.

Citeşte şi Cioloş a semnat decizia de demitere a şefului ANAF. Dan Diaconescu (ANAF), interimar

Presiunile de acest tip s-au micşorat în 2015, când Diaconu a reuşit să câştige scena publică prin lansarea Direcţiei Antifraudă, fosta Gardă Financiară, costumată şi cu maşini branduite. Această schimbare s-a produs în cadrul unui proiect de 91 de milioane de euro finanţat de Banca Mondială, pentru reorganizarea ANAF, început în 2014 şi programat să se termine în 2019. În urma campaniei Antifraudă şi a înteţirii inspecţiilor fiscale, veniturile statului au crescut la 33,1% din PIB în 2015. Controalele au fost aclamate de o parte a societăţii şi condamnate de alta. ANAF a fost acuzat că îi hărţuieşte pe buticari, dar se teme de marii contribuabili. Alte critici au venit din partea Băncii Mondiale, finanţatorul programului, care a scris într-un raport publicat în vara lui 2015 că implementarea reorganizării ANAF este „moderat nesatisfăcătoare”.

„Dimensiunea reformei ANAF este uriasa si aparent de neinteles pentru cei care nu sunt implicati direct. Cu toate acestea, avem deja primele rezultate vizibile si cuantificabile, prin surplusul de venituri din 2015 care depaseste cu 100% cresterea economica. A fost un an in care corul criticilor de profesie a fost extrem de activ, chiar daca nu sunt buni cunoscatori ai mecanismelor administrarii fiscale. Cu sprijinul Guvernului, reforma ANAF va avea rezultatul scontat. In maximum 2 ani, Romania va avea un decalaj fiscal sub media UE. Acesta este obiectivul meu si echipei mele de la ANAF.”, declara Diaconu la începutul anului 2016. 

Apoi, au reapărut presiunile instituţionale, guvernul tehnocrat dorindu-şi un alt şef la Fisc. Diaconu a acuzat luna trecută că „unii consultanţi fiscali ai mediului privat încearcă să reglementeze prin diverse presiuni activitatea Fiscului, atacând exact măsurile care au condus la diminuarea evaziunii fiscale”. Apoi, ieri, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, i-a cerut demisia.

Controverse

Diaconu e finul lui Dan Radu Rușanu, fostul șef al Autorității de Supraveghere Financiară, care a fost arestat. Soţia lui deține, printre altele, un hotel de patru stele și colaborează cu offshore-uri cipriote. Familia Diaconu are un trecut semnificativ în afacerile duty-free.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul german va acorda 200 de miliarde de euro pentru susținerea plafonării prețurilor la energie
Guvernul german va acorda 200 de miliarde de euro pentru susținerea plafonării prețurilor la energie
Cancelarul german, Olaf Scholz, a anunţat joi deblocarea a 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la energie, în ideea de veni în sprjinul consumatorilor în contextul inflaţiei,......
Crescătorii de porci și de păsări vor primi ajutoare de stat de peste 129 de milioane de lei
Crescătorii de porci și de păsări vor primi ajutoare de stat de peste 129 de milioane de lei
Crescătorii de animale din sectoarele suin şi avicol vor primi un ajutor excepţional în valoare de peste 129,16 milioane ...
Wizz Air programează două noi curse din România către Leeds
Wizz Air programează două noi curse din România către Leeds
Compania aeriană Wizz Air a anunțat astăzi că va opera două noi rute din România către Aeroportul Brandford Leeds, ...
UPDATE Sub 1.000 de pasageri afectați: AirConnect anulează zborurile regulate din România și spune că acestea vor fi reluate din martie 2023
UPDATE Sub 1.000 de pasageri afectați: AirConnect anulează zborurile regulate din România și spune că acestea vor fi ...
Compania aeriană românească AirConnect a anunțat pe pagina de Facebook că amână cu aproape șase luni operarea zborurilor ...