Bilanţul lui Gelu Diaconu la ANAF: „Nemuritorul” care a inventat Antifrauda

În aprilie 2013, Gelu Diaconu prelua şefia ANAF şi se pregătea de o revoluţie în Fiscul românesc. A scăpat de mai multe tentative de demiteri, practic, nici un ministru de Finanţe sub care a activat nedorindu-l în echipă. Rezistenţa aceasta i-a adus porecla de "Nemuritorul". Rezultatele lui au început să apară abia în 2015, când a lansat Antifrauda şi a urcat veniturile bugetului la 33,1% din PIB.
Ionut Tudorica - joi, 11 feb. 2016, 13:43
Bilanţul lui Gelu Diaconu la ANAF:

În 2013 ANAF reuşea încasări de 32% din PIB, încadrându-se în ritmul obişnuit pentru România. În 2014, în schimb, încasările scădeau la 31,7% şi începeau problemele pentru şeful Fiscului.

Gelu Ştefan Diaconu, susţinut de PNL, a refuzat să demisioneze de la conducerea ANAF când s-a rupt guvernul USL, argumentând că un astfel de gest ar avea posibile consecinţe ireparabile asupra bugetului de stat şi că elementele de natură raţională trebuie să prevaleze, nu cele emoţionale.

După acest episod, el a rezistat din nou când, în 2014 ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a spus că nu e mulţumită de gradul de colectare de la ANAF şi că va opera schimbări la Fisc.

Apoi, pe rând, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici l-a vrut schimbat şi chiar şi vicepremierul Gabriel Oprea.

Citeşte şi Cioloş a semnat decizia de demitere a şefului ANAF. Dan Diaconescu (ANAF), interimar

Presiunile de acest tip s-au micşorat în 2015, când Diaconu a reuşit să câştige scena publică prin lansarea Direcţiei Antifraudă, fosta Gardă Financiară, costumată şi cu maşini branduite. Această schimbare s-a produs în cadrul unui proiect de 91 de milioane de euro finanţat de Banca Mondială, pentru reorganizarea ANAF, început în 2014 şi programat să se termine în 2019. În urma campaniei Antifraudă şi a înteţirii inspecţiilor fiscale, veniturile statului au crescut la 33,1% din PIB în 2015. Controalele au fost aclamate de o parte a societăţii şi condamnate de alta. ANAF a fost acuzat că îi hărţuieşte pe buticari, dar se teme de marii contribuabili. Alte critici au venit din partea Băncii Mondiale, finanţatorul programului, care a scris într-un raport publicat în vara lui 2015 că implementarea reorganizării ANAF este „moderat nesatisfăcătoare”.

„Dimensiunea reformei ANAF este uriasa si aparent de neinteles pentru cei care nu sunt implicati direct. Cu toate acestea, avem deja primele rezultate vizibile si cuantificabile, prin surplusul de venituri din 2015 care depaseste cu 100% cresterea economica. A fost un an in care corul criticilor de profesie a fost extrem de activ, chiar daca nu sunt buni cunoscatori ai mecanismelor administrarii fiscale. Cu sprijinul Guvernului, reforma ANAF va avea rezultatul scontat. In maximum 2 ani, Romania va avea un decalaj fiscal sub media UE. Acesta este obiectivul meu si echipei mele de la ANAF.”, declara Diaconu la începutul anului 2016. 

Apoi, au reapărut presiunile instituţionale, guvernul tehnocrat dorindu-şi un alt şef la Fisc. Diaconu a acuzat luna trecută că „unii consultanţi fiscali ai mediului privat încearcă să reglementeze prin diverse presiuni activitatea Fiscului, atacând exact măsurile care au condus la diminuarea evaziunii fiscale”. Apoi, ieri, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, i-a cerut demisia.

Controverse

Diaconu e finul lui Dan Radu Rușanu, fostul șef al Autorității de Supraveghere Financiară, care a fost arestat. Soţia lui deține, printre altele, un hotel de patru stele și colaborează cu offshore-uri cipriote. Familia Diaconu are un trecut semnificativ în afacerile duty-free.

Te-ar mai putea interesa și
Aaylex One SA, societatea creată în urma fuziunii dintre Avicola Buzau şi 15 firme din grup; detaliile fuziunii
Aaylex One SA, societatea creată în urma fuziunii dintre Avicola Buzau şi 15 firme din grup; detaliile fuziunii
Avicola Buzău şi alte 15 societăţi care fac parte din grupul Aaylex vor fuziona prin contopire. Ca urmare a fuziunii, cele 16 firme din grupul Aaylex vor fi dizolvate, fără să intre în......
Încălzirea Bucureștiului este “într-o situație critică” – Claudiu Crețu, Termoenergetica
Încălzirea Bucureștiului este “într-o situație critică” – Claudiu Crețu, Termoenergetica
Directorul companiei Termoenergetica, Claudiu Crețu, spune că sistemul de termoficare din București este într-o situație ...
Apel al SUA şi UE pentru aderarea la proiectul de acord privind reducerea emisiilor de metan
Apel al SUA şi UE pentru aderarea la proiectul de acord privind reducerea emisiilor de metan
Uniunea Europeană şi Statele Unite au lansat un apel sâmbătă altor state să adere la proiectul lor de acord privind ...
Sorin Ion, Ministerul Educaţiei: Peste 1.000 de copii – confirmaţi pozitiv în prima săptămână de şcoală
Sorin Ion, Ministerul Educaţiei: Peste 1.000 de copii – confirmaţi pozitiv în prima săptămână de şcoală
Peste 1.000 de copii au fost confirmaţi pozitiv cu COVID-19 în prima săptămână de şcoală, a declarat, sâmbătă, ...