Bilanţul primului deceniu în UE: România a fost campioană la recuperarea decalajului faţă de ţările occidentale

Datele biroului european de statistică, Eurostat, publicate marţi arată că România a înregistrat cea mai rapidă apropiere de statele dezvoltate din vestul Europei dintre toate statele membre după intrarea în blocul comunitar, ajungând în 2016 la 59% din media UE după produsul intern brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare, indicatorul-cheie după care se măsoară nivelul real de dezvoltare al naţiunilor, scrie News.ro.
Economica.net - mar, 13 iun. 2017, 12:24
Bilanţul primului deceniu în UE: România a fost campioană la recuperarea decalajului faţă de ţările occidentale

În 2006, ultimul an în afara Uniunii Europene, România se situa la 39% din media UE după acest indicator, uşor peste Bulgaria, care se situa la 38%, News.ro.

Dintre statele din estul blocului comunitar, Polonia se situa în 2006 la 51% din media UE, în timp ce Letonia avea un nivel de 53%, Lituania – 55%, Croaţia (intrată mai târziu în UE, în 2013) – 58%, Ungaria – 61%, Slovacia – 63%, Estonia – 64%, Republica Cehă – 79% şi Slovenia – 86%.

După zece ani, România a recuperat cel mai mult din declajul faţă de statele bogate, avansând cu exact 20 de puncte procentuale faţă de media UE, până la 59% în 2016, arată calculele News.ro, pe baza seriilor Eurostat.

Celelalte state din estul UE, care s-au îndepărtat semnificativ de vestul bogat în perioada comunistă din punct de vedere economic, au recuperat în măsuri diferite decalajul faţă de media UE.

Cea mai slabă performanţă a fost înregistrată de către cele două state ex-iugoslave membre ale UE.

Slovenia s-a îndepărat de media UE, coborând de la 86% în 2006 la 83% în 2016, în timp ce Croaţia a urcat într-un deceniu cu un singur procent, la 59% din media UE, fiind egalată în premieră de România.

Ţinând cont de diferenţele de creştere economică aşteptate în acest an, România ar putea depăşi Croaţia din 2017 după indicatorul cheie al dezvoltării şi părăsi oficial poziţia de a doua cea mai săracă ţară din UE.

Deocamdată, în 2016, România a depăşit Croaţia şi a egalat Ungaria la un alt indicator-cheie ce măsoară bunăstarea populaţiei: consumul individual efectiv (Actual Individual Consumption – AIC) pe locuitor.

După acest indicator, România a ajuns în 2016 la 63% din media UE, peste Bulgaria (53%) şi Croaţia (59%) şi la egalitate cu Ungaria.

În afară de România, apropieri importante faţă de statele bogate din Occident s-au mai înregistrat în Lituania, care a recuperat, la indicatorul PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare, tot 20 de procente faţă de media UE, de la 55% în 2006 la 75% în 2016, în timp ce Polonia a atins un nivel de 69% (+18 puncte procentuale).

De asemenea, Slovacia a atins anul trecut un nivel de 77% din media UE (+14 puncte procentuale faţă de 2006), Letonia – 65% (+ 10 puncte procentuale), Republica Cehă – 88% (+9 puncte procentuale), iar Ungaria – 67% (+6 puncte procentuale).

Bulgaria, care în 2006 era aproape la egalitate cu România, a ajuns în 2016 la doar 48% din media UE, recuperând doar 10 puncte procentuale în ultimul deceniu.

Statele din zonă care au rămas în afara UE au bătut pasul pe loc în ultimul deceniu şi au ajuns mult în urma României, relevă datele Eurostat.

Serbia, care în 2006 era aproape de România, situând-se la 32% din media blocului comunitar, a ajuns în 2016 la 36%, în timp ce Muntenegru a ajuns anul trecut la un nivel de 42% (+8 puncte procentuale faţă de 2006), Macedonia – 38% (+9 puncte procentuale), Albania – 30% (+7 puncte procentuale), Bosnia şi Herţegovina – 31% (+5 puncte procentuale).

Turcia a recuperat 16 procente faţă de media UE în ultimii zece ani, de la 46% în 2006 până la 62% anul trecut.

Economia românească a crescut cu 4,8% anul trecut, iar pentru acest an Guvernul mizează pe un avans de 5,2%.

Calculat în moneda europeană, PIB-ul României a ajuns anul trecut la 169,6 miliarde euro, sub nivelul din Cehia (174,4 miliarde euro), Grecia (175,9 miliarde euro) şi Portugalia (184,9 miliarde euro), state care au între 10 şi 11 milioane de locuitori, potrivit datelor publicate de Eurostat.

România este cotată de Eurostat, pentru 2016, cu o populaţie de 19,76 milioane de locuitori, în scădere de la 20,88 milioane în 2007.

Te-ar mai putea interesa și
APIA: Beneficiarii ajutorului de stat pentru sectoarele suin și avicol trebuie să depună documentele doveditoare pentru desfășurarea activității până pe 1 februarie
APIA: Beneficiarii ajutorului de stat pentru sectoarele suin și avicol trebuie să depună documentele doveditoare pentru ...
Beneficiarii ajutoarelor excepţionale acordate producătorilor agricoli, crescători din sectoarele suin şi avicol, care nu au accesat Măsura 14 - Bunăstarea animalelor, au obligaţia ca, până......
Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe: Comunitatea internațională ar trebui să se concentreze asupra construirii păcii în Ucraina, în loc să mizeze pe o retorică a războiului
Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe: Comunitatea internațională ar trebui să se concentreze asupra construirii ...
Comunitatea internaţională ar trebui să se concentreze asupra construirii păcii în loc să intensifice retorica războiului ...
„Autostrada Nordului”: Au fost semnate contractele pentru studiile de fezabilitate ale drumului de mare viteză Baia Mare – Bistrița
„Autostrada Nordului”: Au fost semnate contractele pentru studiile de fezabilitate ale drumului de mare viteză ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat joi, 26 ianuarie 2023, două contracte având ...
Uniunea Europeană avertizează Serbia și Kosovo să-și normalizeze relațiile bilaterale, pentru că altminteri vor suporta consecințele
Uniunea Europeană avertizează Serbia și Kosovo să-și normalizeze relațiile bilaterale, pentru că altminteri vor suporta ...
Kosovo şi Serbia trebuie să decidă până în martie dacă acceptă planul internaţional de normalizare a relaţiilor ...