1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 13 º

Finanţe şi bănci

Biriş, AOAR: Supraimpozitarea muncii în România a împiedicat dezvoltarea clasei mijlocii

Supraimpozitarea muncii în România a împiedicat dezvoltarea clasei mijlocii, a declarat, joi, Gabriel Biriş, membru în Consiliul de Coordonare a Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), adăugând că problema Asociaţiei nu se referă la impozitul pe venit, ci la contribuţiile sociale. 

13 iul, 2017 | Agerpres

'Supraimpozitarea muncii în România a împiedicat dezvoltarea clasei mijlocii. Nu au fost niciodată impozitate cu 40%, dividendele mai puţin. Problema noastră nu este impozitul pe venit, ea este legată de contribuţiile sociale, care deja au fost introduse în Codul Fiscal. Măsurile pe care le-am susţinut şi noi pentru clarificare şi reglementare au fost introduse în Codul Fiscal, ele sunt nişte plăţi care se bazează pe principiul solidarităţii. Solidaritatea nu poate să fie doar pentru unii şi nu poate fi nelimitată. Este foarte important, atunci când vorbim de contribuţii sociale, ca baza de calcul a acestor contribuţii să fie plafonate, iar la fel şi beneficiile primite ca urmare a plăţii contribuţiei, să fie limitate', a spus Biriş, într-o conferinţă de presă.

Totodată, reprezentantul AOAR susţine că este nevoie de plafonarea bazei de calcul a contribuţiilor sociale, în condiţiile în care mai mult de 30.000 de angajaţi primesc în prezent peste 5 salarii medii şi vor ieşi la pensie cu 'pensii nesimţite'.

'Ce o să se întâmple, peste câţiva ani de zile, când cei 30.000 de angajaţi, care primesc peste 5 salarii medii, unii dintre ei, poate şi 30-40 de salarii medii, o să iasă la pensie, cu pensii nesimţite, pentru că o să primească 30-40-50 de puncte de pensie? Pensiile lor de 30-40 de puncte de pensie vor trebui plătite de către copiii noştri. Plafonarea bazei de calcul a contribuţiilor sociale, odată cu aşezarea, este atât importantă pentru astăzi, cât şi pentru mâine, pentru viitor şi ea trebuie făcută. Din păcate, la începutul anului, deşi pentru prima dată se plafonaseră contribuţiile la sănătate, măsura a fost eliminată. Asta nu ajută la stimularea investiţiilor, nu ne ajută să scoatem la lumină salariile', a spus Gabriel Biriş.

Acesta a subliniat că plafonarea bazei contribuţiilor sociale trebuie realizată prin aşezarea lor în mod unitar şi plafonarea pe suma veniturilor.

'A doua concluzie, rezumatul, este că avem nevoie de plafonarea bazei contribuţiilor sociale, avem nevoie de aşezarea lor în mod unitar şi plafonarea nu e pe venitul în parte, ci pe suma veniturilor, pentru că sarcina fiscală nu trebuie să fie - e o chestie de moralitate şi de coeziune a naţiei - nu trebuie să fie aşezată de cum câştigăm, ci în funcţie de cât câştigăm. În momentul în care aşezăm sarcina fiscală în funcţie de cum câştigăm, unii primesc privilegii, după care începem să ne luptăm cu ceilalţi pentru păstrarea lor. La anul facem 100 de ani de la crearea României Mari şi partea de fiscalitate poate să aducă ori la întărirea ori la divizarea naţiei', a spus Biriş.

Reprezentantul AOAR susţine că în România nu e bine să spui că munceşti, 'trebuie să spui că prestezi, creezi, consulţi, dar nu că munceşti'.

'Ne uitam astăzi la numărul salariilor mari, astăzi echivalentul fiind undeva la 3.000 de euro, ca şi putere de cumpărare, vedem că numărul salariilor nu a mai crescut. De ce? Pentru că în faţa conformării s-a pus un zid, contribuţia socială şi tot timpul au existat alte forme că aşa e viaţa. Şi râul, când trece prin munte, caută locul cel mai slab în piatră. S-au găsit soluţii pentru a renumera munca altfel, fără să zici că e muncă, că în România nu e bine să spui că munceşti, trebuie să spui că prestezi, creezi, consulţi, dar nu că munceşti', a adăugat Biriş.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a organizat joi o conferinţă cu tema 'Măsuri proactive pentru întărirea capitalului local şi a clasei de mijloc'.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO