Biriş: Sarcina fiscală este foarte mare în ce priveşte impozitarea muncii, chiar şi după reducerea CAS

Sarcina fiscală este foarte mare în ceea ce priveşte impozitarea muncii, chiar şi cu reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, iar această sarcină fiscală este aşezată în funcţie de cum se obţine venitul şi nu de cât venit se obţine, a declarat joi avocatul Gabriel Biriş, la o conferinţă pe teme de fiscalitate.
Economica.net - joi, 12 feb. 2015, 15:21
Biriş: Sarcina fiscală este foarte mare în ce priveşte impozitarea muncii, chiar şi după reducerea CAS

‘Este nevoie de o simplificare a legislaţiei, de implementarea unei logici simple şi eficiente de calcul, reţinere, plată şi regularizarea anuală a contribuţiilor sociale’, a menţionat Biriş. Acesta a explicat că trebuie eliminate excepţiile şi este nevoie de o aşezare a sarcinii fiscale uniform, în funcţie de cât venit se obţine şi nu în funcţie de cum se obţine venitul.

De asemenea, acesta a precizat că este nevoie de măsuri pentru dezvoltarea asigurărilor private de pensii şi sănătate, dar şi de măsuri severe de combatere a evaziunii în domeniu.

Biriş a menţionat că astfel de măsuri ar avea ca efect reducerea costurilor pentru angajator, ceea ce ar duce la stimularea economiei şi la crearea de locuri de muncă. Totodată, va fi dezvoltat un sistem mult mai echitabil de contribuţii sociale obligatorii. De asemenea, Biriş susţine că se va observa o creştere a venitului net pentru angajaţi, în special pentru cei cu venituri foarte mici, ceea ce va duce la creşterea consumului. Biriş a arătat că se poate ajunge la o reducere semnificativă a birocraţiei şi la reducerea costurilor de administrare.

‘Bugetul ,,stă,, pe impozitarea muncii şi a consumului, mai puţin pe investiţii, impozit pe profit, pe alte venituri fiscale. În ceea ce priveşte impozitarea muncii, sarcina fiscală este foarte mare, chiar şi cu reducerea CAS cu 5%’, a mai spus Biriş. Acesta a precizat că 70,4% din veniturile bugetului consolidat provin din impozite pe salarii şi contribuţii sociale (35,4%), plus TVA (35%). ‘Procentul creşte la 85% dacă adăugăm şi accizele (22,7 miliarde lei)’, a adăugat Biriş.

În ceea ce priveşte colectarea TVA, avocatul Biriş a precizat că România ‘are un randament al colectării execrabil’. ‘Stăm cel mai rău din Europa. Cu 52-54% rată de colectare, înseamnă că avem TVA de 24% şi colectăm 12-13%. Bulgarii au un randament al colectării de 85%’, a precizat Biriş, care a subliniat că, în România, rămân astfel 10 miliarde de euro necolectaţi.

Te-ar mai putea interesa și
Un sfert dintre IMM-urile din România au nevoie de roboţi software inteligenţi pentru digitalizare – sondaj
Un sfert dintre IMM-urile din România au nevoie de roboţi software inteligenţi pentru digitalizare – sondaj
Aproape un sfert (23,7%) dintre companiile mici şi mijlocii din România susţin că au nevoie de roboţi software pentru a accelera digitalizarea activităţii şi a creşte eficienţa......
Ministrul Transporturilor vrea taxă pe kilometru pentru camioane
Ministrul Transporturilor vrea taxă pe kilometru pentru camioane
Transportatorii rutieri vor plăti rovinieta în funcţie de distanţa parcursă (la kilometru) şi nu ca perioadă, aşa ...
Rata de infectare  scade din nou în Bucureşti până la 1,42
Rata de infectare scade din nou în Bucureşti până la 1,42
Rata de infectare la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, în Bucureşti, a scăzut la 1,42, faţă de 1,49, cât a fost ...
Coronavirus: Varianta indiană, detectată în 44 de ţări (OMS)
Coronavirus: Varianta indiană, detectată în 44 de ţări (OMS)
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a detectat varianta care stă la originea exploziei numărului de cazuri de ...