Biroul Electoral Central a respins constituirea structurii electorale Alianţa Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei

Biroul Electoral Central a anunţat că, în şedinţa de duminică, a fost respins Protocolul de constituire a structurii electorale Alianţa Dreapta Unită USR - PMP - Forţa Dreptei.
Ion Dobreanu - Dum, 17 mart. 2024, 16:13
Biroul Electoral Central a respins constituirea structurii electorale Alianţa Dreapta Unită USR - PMP - Forţa Dreptei

„Ca urmare a analizării protocolului de constituire a Alianţei electorale dintre Partidul Uniunea Salvaţi România (USR), Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi Partidul Forţa Dreptei cu denumirea ‘Alianţa DREAPTA UNITĂ USR – PMP – FORŢA DREPTEI’, formulată de Partidul Uniunea Salvaţi România (USR), reprezentat prin Cătălin Drulă, de Partidul Mişcarea Populară (PMP), reprezentat prin Eugen Tomac şi Ionuţ Simionca, respectiv de Partidul Forţa Dreptei, reprezentat prin Ludovic Orban, (…) ţinând cont de documentele depuse de către USR în susţinerea protocolului de alianţă, respectiv de PSD în sensul respingerii protocolului de alianţă, precum şi de opiniile exprimate în cadrul dezbaterilor de membrii Biroului Electoral Central în şedinţa din data de 17 martie, BEC va respinge protocolul de constituire a Alianţei electorale dintre Partidul Uniunea Salvaţi România, Partidul Mişcarea Populară şi Partidul Forţa Dreptei”, se precizează în decizia Biroului Electoral Centrale pentru alegerile din 9 iunie.

Conform sursei citate, s-au avut în vedere „punctele exprimate de cei care au promovat respingerea protocolului alianţei”, BEC menţionând în decizie că „la poziţia nr. 62 din Registrul partidelor politice, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară este Cristian Diaconescu, acesta fiind cel în drept să reprezinte PMP”.

„Luând în considerare că, din partea Partidului Mişcarea Populară, protocolul de constituire a alianţei electorale a fost semnat de Eugen Tomac şi Ionuţ Simionca, Biroul Electoral Central ia act de faptul că nici Eugen Tomac şi nici Ionuţ Simionca nu apar înscrişi în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP”, se mai explică în decizia BEC.

Decizia BEC poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în termen de 24 de ore de la data afişării de către semnatarii protocolului.

Anterior deciziei BEC, preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a susţinut că PSD este formațiunea care a contestat la Biroul Electoral Central înregistrarea Alianţei Dreapta Unită.

„Înregistrarea Alianţei Dreapta Unită a fost contestată la BEC de PSD. Acolo este o decizie mai mult politică. În mod evident, nu mă aştept să judece membrii BEC corect din punct de vedere legal, va fi o decizie politică. Evident că vor încerca să scape de noi. Este clar că le este frică de noi. Contestaţia este complet nefundamentată, nu are nimic la bază. Structurile noastre statutare au luat decizia în conformitate cu statutul şi cu legea partidelor politice. Este un act de voinţă care nu poate fi contestat de alţii, pentru că este un act de voinţă democratic al membrilor Forţa Dreptei, USR şi PMP, care au decis constituirea acestei alianţe”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul Forţa Dreptei le-a transmis membrilor formaţiunii, întruniţi în conferinţa judeţeană, că motivul contestaţiei este acela că social-democraţilor le este teamă de alianţa nou constituită.

„Le este frică de noi. Ăsta este adevărul. Şi au de ce să le fie frică de noi. Pentru că noi nu suntem ca ei. (…) Noi avem curaj, noi avem puterea de a-i înfrunta, noi avem puterea să le spunem clar şi limpede: fără voi, fără impostori, fără plagiatori, fără corupţi. Ajunge! Unul dintre sloganurile noastre ăsta trebuie să fie: Fără ei! Pentru că, dacă ei rămân în capul trebii, România nu va avea nicio direcţie, iar soarta României va fi aşa cum este astăzi. Nu este normal ceea ce se întâmplă în România de peste 34 de ani. Am pornit cu stângul în drumul nostru spre democraţie şi de 34 de ani sărim în piciorul stâng. (…) România nu mai poate să respire, cetăţeanul este sufocat de presiunea care este pusă de autoritatea publică. În loc ca instituţiile statului să fie un partener pentru orice om care doreşte să facă ceva în viaţă, devine o frână, devine un instrument de represiune, un mecanism prin care încearcă să îngenuncheze voinţele individuale ale fiecărui cetăţean român care vrea să trăiască liber. România nu este aşa cum îşi imaginează ei. România nu este a lor, nu este ţara celor care trăiesc în genunchi. (…) Nu ne este teamă de ei, pentru că noi avem caracter, avem energie, avem viziune”, a susţinut Orban.

În acest context, Alianţa Dreaptă Unită a anunţat că va contesta la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie respingerea protocolului său de constituire de către Biroul Electoral Central.

„Alianţa Dreaptă Unită consideră abuzivă decizia de astăzi a Biroului Electoral Central luată la solicitarea PSD şi votată şi de PNL. Este doar o încercare de a împiedica cele trei partide – USR, PMP şi Forţa Dreptei – să participe în alegeri ca o alianţă puternică de dreapta. Alianţa Dreaptă Unită va contesta la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decizia Biroului Electoral Central”, informează Alianţa.

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că partidelor aflate la guvernare „le este frică de Dreapta Unită, (…) le este frică de votul românilor”.

„Vom merge la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ne vom lupta pentru drepturile noastre şi pentru viitorul pe care îl merită România”, a precizat Drulă în comunicatul citat.

Şi preşedintele PMP, Eugen Tomac, a criticat, în acelaşi comunicat, decizia BEC de duminică. „Ne-au tăiat abuziv finanţarea, ne-au scos din secţiile de vot, ne-au ameninţat şi cerut să nu candidăm, iar acum, în semn de disperare, au hotărât să interzică «Dreapta Unită». (…) PSD doreşte să elimine opoziţia din alegeri prin îngrădirea dreptului sacru în democraţie de a alege şi a fi ales. Nu vom ceda”, a transmis Eugen Tomac.

Potrivit comunicatului citat, „Eugen Tomac este liderul legitim al PMP, ales încă din 2022, cu un Congres validat de Tribunalul Bucureşti; pe 2 februarie 2024, acelaşi Tribunal Bucureşti a dispus biroului partidelor politice să înregistreze rezultatul ultimului Congres PMP, o decizie executorie, care nu este pusă în aplicare”.

Tot într-un comunicat de presă, Forţa Dreptei a susţinut că decizia BEC de a respinge înregistrarea Alianţei electorale Dreapta Unită este „abuzivă, anticonstituţională şi antidemocratică”.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...