1EUR = 4.7800 RON | Bucureşti 10 º

Imobiliare

Rata medie de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti se află la un nivel minim istoric. Chiriile ar putea să crească - JLL

Rata medie de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti a scăzut anul trecut la un nivel minim istoric, de aproximativ 6,6%, comparativ cu 9,2% la finele anului 2017, conform datelor transmise de o firmă specializată în servicii profesionale şi de management al investiţiilor în domeniul imobiliar. Pe fondul disponibilităţii reduse a spaţiilor, am putea asista la o creştere a chiriilor

14 feb, 2019 | Agerpres

Scăderea a survenit pe fondul unei activităţi de dezvoltare mai reduse comparativ cu cererea de spaţii de birouri.

Astfel, anul trecut dezvoltatorii au finalizat proiecte de birouri noi care au totalizat 145.000 de metri pătraţi, în condiţiile în care suprafaţa închiriată prin intermediul consultanţilor imobiliari a fost de 335.000 de metri pătraţi, din care 45% (150.000 metri pătraţi) reprezintă cerere nouă (preînchirieri, contracte noi, extinderi de suprafeţe existente şi relocări din alte imobile decât clădiri de clasa A şi B).

"Dacă luăm în considerare şi tranzacţiile directe între chiriaşi şi proprietari, suprafaţa închiriată depăşeşte cu mult mai mult oferta nouă pusă pe piaţă de către dezvoltatori. În plus, parte din spaţiile livrate în 2018 erau deja contractate din anii anteriori", susţin reprezentaţii JJL.

Compania a intermediat cea mai mare suprafaţă de spaţii de birouri în 2018, fiind liderul pieţei atât la nivel naţional, cu 23% din totalul tranzacţionat, cât şi la nivelul Bucureştiului, cu aproape 25%, printre cele mai importante tranzacţii numărându-se Microsoft (24.200 metri pătraţi) sau Thales (5.300 metri pătraţi).

Cele mai puţine spaţii disponibile sunt în zona Centru-Nord, Floreasca Barbu-Văcărescu, Centru, Centru-Vest şi Central Business District (CBD), unde rata de neocupare este de sub 5%, în timp ce în Băneasa - Otopeni şi Pipera Nord se află în continuare cele mai multe spaţii goale.

'Vedem zone în care practic nu există opţiuni pentru un potenţial chiriaş care vrea să se extindă. Pe fondul disponibilităţii reduse a spaţiilor, am putea asista la o creştere a chiriilor, astfel că cei care caută birouri trebuie să ia decizii rapide în acest sens. Pentru cei care vor să se mute în prima jumătate a acestui an, viteza de reacţie şi de luare a deciziilor este decisivă pentru a obţine chirii atractive. Vedem în prezent un gap între viteza de dezvoltare a noilor proiecte şi ritmul în care se extind companiile, care cel mai probabil va începe să se diminueze începând cu acest an dacă ne uităm la planurile dezvoltatorilor pentru 2019 ?i 2020, respectiv construcţia a circa a 700.000 de metri pătraţi de proiecte noi', a declarat Maria Florea, Head of Office Agency JLL România.

Chiria prime din Bucureşti s-a menţinut cinci ani la rând la nivelul de 18,5 euro/mp/lună, modificări fiind consemnate la nivelul pachetelor de facilităţi oferite de către proprietarii de birouri.

În 2019, dacă vor fi finalizate toate proiectele anunţate, suprafaţa nouă va creşte cu circa 300.000 de metri pătraţi, din care 50% este deja preînchiriată. Zonele în care se înregistrează cele mai mici rate de neocupare vor beneficia şi de cele mai mari livrări în acest an, astfel în Floreasca - Barbu Văcărescu vor fi finalizate două proiecte mari, totalizând peste 40.000 metri pătraţi, în CBD stocul va creşte cu 30.000 metri pătraţi, iar în Centru-Vest sunt anunţate trei proiecte, cu un total de peste 80.000 de metri pătraţi.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO