Biserica din Cipru ar putea împrumuta 100 mil. euro de la magnaţi ruşi pentru a recapitaliza o bancă

Biserica ortodoxă din Cipru negociază cu magnaţi ruşi şi fonduri străine de investiţii contractarea unui împrumut de aproximativ 100 de milioane de euro, care ar permite Bisericii să-şi menţină participaţia de 30% la Hellenic Bank în contextul unei majorări de capital impuse de autorităţi.
Economica.net - mie, 21 aug. 2013, 16:08
Biserica din Cipru ar putea împrumuta 100 mil. euro de la magnaţi ruşi pentru a recapitaliza o bancă

În cazul în care nu este obţinută suma vizată, Biserica intenţionează să vândă proprietăţi imobiliare pentru a obţine banii, a declarat liderul Bisericii Ortodoxe din Cipru, arhiepiscopul Chrysostomos II, pentru portalul Stockwatch, preluat de publicaţia Cyprus Mail.

Păstrarea participaţiei Bisericii la Hellenic Bank, în prezent a doua mare bancă a ţării, nu va fi uşoară, „dar cu insistenţă şi răbdare se va reuşi”, a spus Chrysostomos.

Potrivit unor informaţii furnizate de surse apropiate situaţiei, Hellenic Bank are nevoie de recapitalizarea cu circa 300 de milioane de euro pentru a îndeplini cerinţele privind rata de adecvare a capitalului de rang întâi. Biserica trebuie să contribuie cu aproape o treime din fonduri dacă vrea să evite diluarea participaţiei de 30%.

Biserica a pierdut o sursă de venituri de circa 3 milioane de euro pe an, din cauza restructurării sectorului bancar, a spus arhiepiscopul. Suma reprezenta dividende anuale încasate de pe urma participaţiilor deţinute la cele mai mari trei bănci, Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank şi Hellenic Bank.

În urma restructurării băncilor, Cyprus Popular Bank a fost închisă, activele solide fiind preluate de Bank of Cyprus. Participaţiile deţinute la Bank of Cyprus au fost diluate foarte puternic, în urma recapitalizării băncii cu bani din conturile deponenţilor, care au primit în schimb titluri la bancă.

Pierderea acestei surse de venituri a creat o problemă de lichiditate pentru Biserică, care pentru a participa la recapitalizarea Hellenic Bank va încerca să împrumute bani de la investitori sau magnaţi ruşi. Dacă această variantă nu va avea succes, Biserica este pregătită să vândă proprietăţi imobiliare, a spus arhiepiscopul.

Chrysostomos a declarat că discută cu magnaţi ruşi şi mai multe fonduri de investiţii străine un împrumut de 100 de milioane de euro.

„Dacă acest efort dă roade, nu va mai fi necesară vânzarea de proprietăţi ale Bisericii, iar banii obţinuţi vor fi direcţionaţi către recapitalizarea Hellenic Bank”, a spus el.

Arhiepiscopul cu spirit de afaceri vrea şi să reducă cu 15% salariile angajaţilor Hellenic Bank, potrivit Cyprus Mail. Banca a reuşit să-şi reducă cu 14% costurile operaţionale printr-un program de plecare voluntară a angajaţilor, însă nu este suficient.

„Voi cere board-ului băncii să reducă salariile personalului cu 15%, precum şi organizarea unei întâlniri la care să discutăm progresele băncii”, a adăugat arhiepiscopul.

Liderul Bisericii Ortodoxe din Cipru a făcut, de asemenea, un apel către conducerea ţării pentru reducerea dobânzilor la împrumuturi, evitarea impunerii de noi taxe şi implementarea de proiecte de dezvoltare cu scopul reducerii şomajului.

„Nu trebuie să-i lăsăm pe oameni la mila lui Dumnezeu”, a spus arhiepiscopul cipriot.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...