Bitcoin a fost acceptată ca instrument de plată de Universitatea din Nicosia

Universitatea din Nicosia va deveni prima universitate din lume care va accepta bitcoin ca instrument de plată, intenţionând să dezvolte Cipru ca centru de tranzacţionare şi procesare pentru moneda virtuală, potrivit unui comunicat postat pe pagina sa de web, relatează CNBC.
Economica.net - joi, 21 nov. 2013, 19:10
Bitcoin a fost acceptată ca instrument de plată de Universitatea din Nicosia

„Moneda virtuală va crea servicii mai eficiente şi va servi ca instrument de dezvoltare a serviciilor financiare în regiuni din întreaga lume”, a declarat Christos Vlachos, directorul financiar al celei mai mari universităţi private din Cipru.

Universitatea va oferi şi cursuri de master având ca temă moneda virtuală.

„Departamentele noastre de business, contabilitate şi IT s-au asociat pentru a crea un master interdisciplinar, pentru a pregăti oamenii pentru aceste schimbări revoluţionare. În acest context, considerăm că este potrivit să introducem moneda digitală ca instrument de plată în toate instituţiile din toate oraşele şi ţările unde suntem prezenţi”, a spus Vlachos.

El a precizat că va fi permisă plata taxelor universitare cu bitcoin, iar cursul de master care va fi oferit de universitate va ajuta profesioniştii în servicii financiare şi business, antreprenorii, oficialii guvernamentali şi angajaţii din sectorul public să înţeleagă mai bine, din punct de vedere tehnic, moneda digitală.

Bitcoin este o monedă virtuală care permite utilizatorilor să facă plăţi online pentru bunuri şi servicii.

Nu există vreo bancă centrală care să emită monede bitcoin, dar acestea pot fi create online prin îndeplinirea unor sarcini complexe, numite „mining”. Cei mai mulţi deţinători au apelat însă la schimbul valutar direct.

Potrivit estimărilor, există în circulaţie circa 11,75 de milioane de bitcoin, limita maximă fiind de 21 de milioane de bitcoin.

O bitcoin era cotată joi la circa 677 de dolari, potrivit pieţei de tranzacţionare Mt. Gox, maximele recente fiind determinate de creşterea interesului pentru monedă în China, precum şi de comentarii făcute de participanţii la două audieri în Senatul SUA, pe tema monedelor virtuale.

Cotaţia bitcoin a crescut de la aproape zero la 260 de dolari pe unitate, în luna aprilie, în urma crizei financiare din Cipru. Insula mediteraneană a devenit a cincea ţară din zona euro care a cerut ajutor financiar internaţional şi a introdus un control strict al transferurilor monetare şi al retragerilor de numerar.

Bitcoin permite transferurile rapide, uşoare şi anonime, astfel că mulţi consideră că este numai o chestiune de timp până când ciprioţii vor adopta moneda virtuală, acesta fiind şi unul dintre motiviele de creştere a cotaţiei acesteia.

Max Keiser, realizator american de emisiuni financiare de televiziune şi susţinător al bitcoin, a declarat pentru CNBC că criza financiară din Cipru a schimbat felul de a gândi al ciprioţiilor în legătură cu moneda virtuală.

În opinia sa, nimeni nu ar trebui să fie suprins că educatorii şi antreprenorii din ţară au înţeles rapid că bitcoin oferă o cale de ieşire din nonsensul monetar al băncii centrale, care este euro.

Anca Dumitrescu, [email protected]

Te-ar mai putea interesa și
HiSky a inaugurat astăzi primul său zbor direct de la București la Paris
HiSky a inaugurat astăzi primul său zbor direct de la București la Paris
Transportatorul aerian HiSky a realizat astăzi, 14 octombrie, primul său zbor direct de la București către Paris. Avionul a decolat în cursul acestei dimineții. Compania a lansat, astfel, una......
eToro le oferă de acum posibilitatea utilizatorilor din Marea Britanie și restul Europei să folosească lire sterline și euro pentru a face tranzacții
eToro le oferă de acum posibilitatea utilizatorilor din Marea Britanie și restul Europei să folosească lire sterline ...
Platforma de tranzacționare și investiții eToro anunță că și-a îmbunătățit oferta locală pentru utilizatorii ...
România va continua să ofere resurse energetice de urgenţă Ucrainei, dar avem o problemă de capacitate şi interconectivitate – Adrian Bazavan (Ministerul Energiei)
România va continua să ofere resurse energetice de urgenţă Ucrainei, dar avem o problemă de capacitate şi interconectivitate ...
România va continua să ofere resurse energetice de urgenţă Ucrainei, însă există o problemă de capacitate şi interconectivitate, ...
România s-a clasat pe locul 8 la Campionatul European de Securitate Cibernetică de la Torino
România s-a clasat pe locul 8 la Campionatul European de Securitate Cibernetică de la Torino
Echipa naţională de cybersecurity a ocupat locul 8 la Campionatul European de Securitate Cibernetică (ECSC) 2024, ce a ...