1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

News

21 de ţări europene votează astăzi la alegerile europarlamentare

Secţiile de votare s-au deschis duminică la orele 06:00 GMT (08:00 locale) în Franţa şi Germania pentru alegerile europene, informează AFP. În total, alegători din 21 de ţări din totalul celor 28 de ţări-membre ale UE votează duminică, ultima zi a scrutinului care a început joi cu Marea Britanie şi Olanda.

26 mai, 2019 | Agerpres

Bulgaria, Cipru, Grecia, Lituania, România şi Ungaria au fost primele care şi-au deschis secţiile de vot duminică, la orele 04:00 GMT, urmate de Italia la orele 05:00 GMT. Alegerile europarlamentare au avut deja loc în şapte ţări, printre care Marea Britanie, care s-a resemnat să le organizeze după o nouă amânare a Brexitului, cu o dată-limită fixată deja la 31 octombrie.

Circa 427 de milioane de europeni au vârsta pentru a putea participa la scrutin, care vizează alegerea pentru cinci ani a 751 de membri ai Parlamentului European, o adunare legislativă care nu a încetat să-şi sporească puterile, în pofida faptului că alegerile pentru componenţa ei sunt marcate în mod general de o participare slabă (42,6% în 2014).

Rezultatele pe care le vor înregistra Adunarea Naţională (RN) a Marinei Le Pen în Franţa şi partidul Liga al lui Matteo Salvini în Italia, inamici declaraţi ai proiectelor europene ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, se numără printre rezultatele cele mai aşteptate duminică.

Având vânt în pupa în sondaje, cei doi aliaţi de extremă dreapta speră să formeze o mare alianţă a partidelor naţionaliste, eurosceptice şi populiste. Aceste forţe au avansat deja în 2014, însă ele rămân în umbra mai multor grupuri în Parlamentul European.

Chiar dacă sondajele prevăd un puternic avans pentru respectivele formaţiuni, acest ansamblu heteroclit nu este totuşi în măsură să formeze o majoritate în Parlamentul European, unde analiştii estimează că ele îşi vor adjudeca puţin mai mult de o treime dintre locuri.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO