Black Friday 2015 : de ce preferă retailerii să aibă clienţi nemulţumiţi

Marius Ghenea, fost CEO al Flanco şi unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori din online-ul românesc, susţine că acei retaileri care au suficiente produse la reduceri de Black Friday astfel încât să îşi mulţumească toţi clienţii nu şi-au făcut bine treaba.
Alina Stanciu - mie, 11 nov. 2015, 12:36
Black Friday 2015 : de ce preferă retailerii să aibă clienţi nemulţumiţi

„Dacă nu ai nemulţimiţi de Black Friday înseamnă că nu ţi-ai făcut datoria în ceea ce priveşte managementul stocurilor sau nu ţi-au făcut suficientă reclamă”, a declarat Marius Ghenea, senior adviser în cadrul fondului 3TS Capital Partners, în cadrul Retail Arena. Acesta explică faptul că stocurile prea mari create pentru a satisface cererile în cadrul campaniilor de Black Friday pot genera costuri suplimentare în cazul în care acestea nu sunt epuizate cu această ocazie. „Anii trecuţi au existat cazuri în care magazinele au vândut din stocurile create de Black Friday până în luna martie (a anului următor n. red.)”, a mai spus acesta.

Ghenea atrage atenţia, de asemenea, că fenomenul Black Friday a deviat destul de mult în România faţă de modelul original apărut în Statele Unite ale Americii.

„Există acest risc de a avea Black Friday tot timpul anului. Or Black Friday este un eveniment de shopping pe care nu poţi să îl permanentizezi. Dacă dai clienţilor impresia că trebuie să fie soldare tot timpul anului atunci pierderile vor fi ale noastre (retailerilor n. red.) pentru că noi înşine vom diminua valoarea produselor pe care le comercializăm şi toate campaniile vor genera pierderi”, a mai spus acesta.

Cum în mod tradiţional Black Friday se organizează în ultima vineri a lunii noiembrie, campania ar trebui să se organizeze anul acesta pe 27 noiembrie. Retailerii  din România au devansat însă data de la an la an şi s-a ajuns, astfel, anul acesta, ca acest eveniment de retail să dureze mai bine de o lună. 

Spre exemplu, Altex, liderul pieţei de electroIT din România, a demarat anul acesta campania Black Friday încă de pe 30 octombrie, urmând să dureze până pe 30 noiembrie, adică 32 de zile. Retailerul este acum în a doua săptămână cu Black Friday atât online cât şi offline cu ambele branduri Altex şi Media Galaxy. „Anul trecut am avut o situaţie deosebită. Nu am reuşit să facem faţă cu brio cererilor, însă anul acesta avem o campanie nouă. Am lansat cel mai mare Black Friday ever (dintotdeauna n. red.). Vom avea 32 de zile de reduceri pentru a evita cozile şi lipsa stocurilor. Avem sute de produse la reducere şi aproximativ 500 de bucăţi pentru fiecare reper”, a declarat Carmen Căpitănescu, marketing manager Media Galaxy. Potrivit acesteia, retailerul s-a pregătit timp de 6 luni pentru eveniment.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...