Black Friday 2021: FAN Courier, liderul pieței de curierat din România, se așteaptă și la peste 500.000 de livrări pe zi. Au angajat deja 250 de oameni

FAN Courier, compania antreprenorială fondată în 1998 de Felix Pătrășcanu, Adrian Mihai și Neculai Mihai, liderul pieței de curierat, estimează că în campania de Black Friday 2021 volumele de livrări pot crește în perioadele de vârf chiar și cu 80% față de media din restul anului. Astfel, într-o singură zi, s-ar putea ajunge la peste 500.000 expedieri livrate. Compania a angajat în ultima lună 250 de persoane noi, special pentru campania de Black Friday.
Alina Stanciu - mar, 26 oct. 2021, 12:26
Black Friday 2021: FAN Courier, liderul pieței de curierat din România, se așteaptă și la peste 500.000 de livrări pe zi. Au angajat deja 250 de oameni

Black Friday 2021 marchează, ca și în anii trecuți, intrarea în cea mai aglomerată perioadă de shopping a unui an, iar 2021, ca și în 2020, se suprapune cu intrarea într-o perioadă de restricții de circulație generate de pandemia Sars-Cov-2. Presiunea este mare atât pe retail, cât și pe industria de curierat care se pregătește cu multe luni înainte de acest moment.

FAN Courier, liderul pieței de curierat din România, se așteaptă la livrări zilnice și de peste 500.000, în contextul în care anul trecut s-au apropiat de acest prag. Potrivit datelor companiei, în cea mai aglomerată perioadă, volumele de livrări cresc chiar și cu 80% față de media din restul anului, iar  toată perioada de vârf, care începe în jurul datei de 12 noiembrie și continuă până pe 24 decembrie, are o medie a livrărilor cu aproximativ 40% peste de media din an.

„Black Friday nu mai este de multă vreme o campanie de discount care durează o zi sau un week-end, este o mișcare comercială ce ține de la jumătatea lunii noiembrie și până la finalul acesteia, perioadă în care magazinele online derulează numeroase campanii. Apoi, aceste ultime două săptămâni din noiembrie continuă cu ceea ce noi numim ”peak season”, adică sezonul de vârf al cumpărăturilor online, care durează până la Crăciun. (…) Peste Black Friday și vârful de activitate de dinaintea sărbătorilor de iarnă, anul acesta, ca și anul trecut, ne așteptăm să se adauge și creșterea generată de pandemie. Pentru că în această toamnă lucrurile s-au înrăutățit din nou pe partea sanitară, se observă o creștere a vânzărilor online și, implicit, a activității firmelor de curierat, cu mult înainte de perioadele obișnuite de reduceri – Black Friday și Crăciun.”, a explicat pentru Economica Cornel Morcov, chief commercial officer FAN Courier.

250 de oameni în plus. 100 de mașini noi. Spații de sortare automatizate mai mari

Pentru această perioadă aglomerată, compania de curierat s-a pregătit atât prin investiții în digitalizare și flota de mașini, în soluții alternative de genul lockere sau puncte fixe de livrare, dar și în suplimentarea forței de muncă.  În ultima lună, compania a recrutat aproximativ 250 de angajați noi, special pentru campania de Black Friday. Aceștia se adaugă celor angajați deja pe tot parcursul anului, ca parte a strategiei anuale de dezvoltare.

„În fiecare an, acest eveniment pune o presiune deosebită pe activitatea operațională. Presupune o creștere semnificativă a numărului de livrări într-un timp foarte scurt, de aceea necesită resurse suplimentare. Pentru Black Friday 2021, ne-am pregătit prin extinderea și automatizarea spațiilor de sortare, prin achiziționarea a unui număr suplimentar de aproximativ 100 de vehicule noi și prin angajarea unui număr suplimentar de oameni. Digitalizarea și inteligența artificială (AI) sunt direcții pe care am pariat acum câțiva ani și care se dovedesc câștigătoare. În ultima perioadă, am automatizat un număr impresionant de procese interne. Am lansat chatbotul ȘteFAN care este un real succes si care are peste un milion de interacțiuni lunar. Punem în continuare un accent deosebit pe digitalizare și AI și suntem atenți la tot ce apare nou, pentru a tehnologiza cât mai multe procese și pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor noaste în final”, mai explică managerul FAN Courier potrivit căruia compania a investit și în lockere sau puncte fixe de livrare.

În prezent, compania are 1.000 de puncte fixe de livrare și ridicare colete în toată România, prin serviciul Collect Point, din care un sfert (250) sunt în București. De asemenea, FAN Courier s-a convins, în urma implementării unor proiecte pilot, de viabilitatea investițiilor în lockere, astfel că rețeaua lor este în plină dezvoltare. Au în plan implementarea a peste 1.000 de lockere la nivel național.

2021 vs 2020. Al doilea Black Friday în pandemie

În ceea ce privește diferențele dintre Black Friday 2021 vs cel din 2020, oficialul FAN Courier se așteptă la o repetare a scenariului, dar cu alte cifre. De asemenea, față de anii precedenți, observă o creștere semnificativă în zona de fashion, home & deco, produse alimentare, atât dry, cât și cu temperatură controlată. Probabil se va păstra apetitul românilor de a-și cumpăra articole IT&C și electrocasnice, ale căror vânzări cresc semnificativ în perioada Black Friday – Crăciun, mai cred oficialii FAN Courier.

“Avem același profil de vânzare și cumpărare, sub aceleași provocări și amenințări. Pe tot parcursul anului trecut s-a făcut shift-ul în online și, forțați de pandemie, oamenii au descoperit beneficiile cumpărăturilor din fața calculatorului, fără interacțiune umană”, conchide Morcov.

O piață de aproximativ 800 de milioane de euro

Din aprecierile FAN Courier, după boom-ul de anul trecut, piața de curierat va avea o creștere mai moderată în acest an și se va apropia probabil de 800 milioane euro.

Compania estimează pentru acest an venituri de 1,1 miliarde lei anul acesta, în condițiile în care cifrele la nouă luni arată o creștere cu 10% a volumelor, față de anul trecut.

“Piața de curierat continuă să culeagă roadele situației excepționale de anul trecut, care a creat un nou comportament de consum în rândul clienților, comportament care s-a păstrat și după ridicarea restricțiilor de circulație și care, iată, este încurajat în această toamnă de un nou val pandemic. (…) Evoluția pieței va depinde foarte mult de rezultatele ultimelor luni din an, pe de o parte pentru că urmează campaniile de Black Friday și de sărbători, când activitatea firmelor de curierat se dublează, iar pe de altă parte pentru că sunt posibile noi restricții guvernamentale pentru limitarea pandemiei, cu efecte directe asupra pieței de curierat. Dar cu sau fără restricții COVID, ne așteptăm la o accelerare a creșterii pe final de an”, mai crede managerul.

FAN Courier deservește peste 55.000 de clienți, majoritatea persoane juridice, cu ajutorul unei echipe formate din peste 7.300 de angajați si colaboratori și a unei flote auto de peste 4.400 de autovehicule.

Citește și

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...