Black Sea Oil & Gas a încheiat campania de foraj a două sonde de explorare în Marea Neagră

Compania Black Sea Oil & Gas (BSOG), împreună cu partenerii săi de concesiune, a anunţat vineri încheierea campaniei privind forajul a două sonde de explorare în perimetrul XV Midia, platforma continentală a Mării Negre. Compania a anunţat că va lua decizia finală de investiţie în ultimul trimestru din acest an şi a subliniat că Legea offshore trebuie să rezolve în timp util reglementarea procedurilor de autorizare a proiectelor.
Economica.net - vin, 03 aug. 2018, 06:16
Black Sea Oil & Gas a încheiat campania de foraj a două sonde de explorare în Marea Neagră

Campania de foraj fusese programată iniţial pentru ultimul trimestru din 2017, în funcţie de disponibilitatea platformei.

„Pentru această campanie BSOG a folosit platforma de foraj „GSP Saturn”. GSP Saturn este o platformă auto ridicatoare cu patru picioare, deţinând un palmares în executarea de operaţiuni de foraj la nivel internaţional. Anterior realizării acestei campanii de foraj, platforma a fost localizată în portul Rotterdam, Olanda”, se arată în comunicat, potrivit News.ro

Pentru prima sondă a programului de foraj, Iulia-1, situată la o adâncime a apei 73 m şi la 115 km de ţărm, forajul a demarat la 8 mai 2018 iar sonda a fost forată până la adâncimea de 2110 m (formaţiunea Ponţian).

Cea de-a doua sondă, Paula-1, situată la o adâncime a apei de 88 de metri şi la 147 km de ţărm, a fost forată începând cu data de 17 iunie 2018 până la adâncimea de 1036 m (formaţiunea Dacian).

„Sonda Iulia-1 nu a evidenţiat niciun rezervor de gaze în Ponţianul Superior, iar grosimea efectiv productivă a stratului şi volumele de gaze identificate prin sonda Paula-1 nu s-au dovedit viabile economic pentru a justifica probarea acestora. Rezultatele sondei Paula-1 confirmă potenţialul structurii de tip Dacian identificată deja prin descoperirile Ana şi Doina”, se arată în comunicat.

Campania de foraj a demonstrat riscurile inerente încercării de a găsi resurse de gaze în largul Mării Negre, unde şansa de succes nu este mai mare de 25%, consideră directorul general al BSOG, Mark Beacom.

„Dacă această campanie de foraj ar fi fost încununată de succes, ea nu numai că ar fi furnizat României resurse suplimentare de gaze naturale, sporind astfel siguranţa aprovizionării, dar ar fi putut utiliza infrastructura propusă a fi construită pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia („Proiectul MGD”). Deşi campania nu a adus descoperirile de gaze aşteptate, din punct de vedere operaţional şi al sănătăţii şi securităţii în muncă, sondele au fost finalizate cu succes”, a declarat Beacom.

În ceea ce priveşte Proiectul MGD, compania a lucrat timp de doi ani împreună cu partenerii de concesiune pentru obţinerea deciziei finale de a investi în acest proiect.

„România are nevoie ca descoperirile de hidrocarburi făcute în Marea Neagră să fie puse în producţie pentru ca ţara să poată beneficia de avantaje semnificative, cum ar fi ocuparea forţei de muncă pe termen lung, taxe şi redevenţe plătite statului şi asigurarea securităţii energetice a ţării. Acestea vor contribui, de asemenea, la atragerea altor investiţii conexe industriei de petrol şi gaze, inclusiv producţia de energie electrică pe bază de gaze naturale şi industria petrochimică”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii companiei au subliniat că Legea offshore, care a fost trimisă în Parlament pentru reexaminare în 2 august, de către preşedintele Klaus Iohannis, trebuie să rezolve în timp util reglementarea corespunzătoare a procedurilor de autorizare a proiectelor, a structurării şi funcţionarii pieţei gazelor naturale şi a regimului fiscal stabil aplicabil, pentru ca respectivele proiecte să se materializeze.

Presupunând că toate aceste probleme vor fi soluţionate în timp util, BSOG intenţionează să ia decizia finală de investiţie în ultimul trimestru din acest an.

Te-ar mai putea interesa și
Washingtonul nu recunoaște anexările făcute azi de Rusia și impune noi sancțiuni împotriva Moscovei
Washingtonul nu recunoaște anexările făcute azi de Rusia și impune noi sancțiuni împotriva Moscovei
Statele Unite au anunţat vineri că impun noi şi "severe" sancţiuni împotriva Rusiei, condamnând anexările "frauduloase" de teritorii în Ucraina, relatează AFP, transmite Agerpres....
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de 390 de milioane de euro notificată de România, pentru susținerea producerii de energie electrică și energie termică
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de 390 de milioane de euro notificată de România, pentru susținerea producerii ...
Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutoare notificată de România ...
Moldovagaz a plătit către Gazprom datoria pe care o avea pentru gazele livrate în luna septembrie
Moldovagaz a plătit către Gazprom datoria pe care o avea pentru gazele livrate în luna septembrie
Compania Moldovagaz a achitat restul din avansul pentru plăţile către Gazprom pentru livrările de gaze naturale din septembrie, ...
Zelenski: Ucraina va depune o cerere de aderare accelerată la NATO
Zelenski: Ucraina va depune o cerere de aderare accelerată la NATO
Ucraina va semna o cerere de aderare accelerată la NATO, a anunţat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la ...