Blackout în Asia centrală. Milioane de oameni din Kazahstan, Kârgâzstan și Uzbekistan au rămas fără energie electrică

Milioane de oameni au rămas fără energie electrică după ce o uriașă pană de curent a lovit trei țări din Asia Centrală, marți, în urma unui accident nespecificat, au declarat oficialii din regiunea ex-sovietică.
Mihai Nicuţ - mar, 25 ian. 2022, 11:26
Blackout în Asia centrală. Milioane de oameni din Kazahstan, Kârgâzstan și Uzbekistan au rămas fără energie electrică

Capitalele Kârgâzstanului și Uzbekistanului, precum și centrul economic al Kazahstanului, Almaty, au suferit întreruperi de curent în jurul prânzului, presa și oficialii raportând că întreruperile s-au extins până departe în provinciile celor trei țări.

Ministerul Energiei din Uzbekistan a declarat într-o declarație pe canalul său oficial Telegram că întreruperea curentului a fost declanșată de un accident în rețeaua electrică din Kazahstan.

„Ca urmare a unui accident major în rețelele electrice din Republica Kazahstan, a avut loc o întrerupere a curentului în orașele (sudul Kazahstanului) Almaty, Shymkent, Taras, Turkestan (regiunile) și zonele adiacente”, se arată în comunicat.

„Rețeaua electrică uzbecă, care este conectată la rețeaua electrică unificată, a fost avariată în urma unui accident care a dus la schimbări bruște de tensiune și frecvență pe 530 de linii din Kazahstan”, a adăugat acesta.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Energiei din Kârgâzstan a declarat, prin telefon, pentru AFP că energia a fost întreruptă „din cauza unui accident în rețeaua energetică regională”.

Consum mare pentru minarea de criptomonede

Țările din Asia Centrală au avut de suferit în ultima perioadă. Astfel, o secetă prelungită a afectat capacitatea hidroenergetică din Kârgâzstan și un boom în mineritul de criptomonede în regiune, în special în Kazahstan, a condus la creșterea consumului.

Amploarea minării de criptomonede în Kazahstan a fost legată parțial de o interdicție de facto a practicii în China vecină și de o creștere a prețurilor pentru criptomonede volatile, cum ar fi bitcoin, în a doua jumătate a anului trecut.

Sudul Kazahstanului, care suferă în mod tradițional de un deficit de energetice și se bazează pe aprovizionarea din nordul țării, fost afectat în special

Furnizorul național de energie electrică din Kazahstan, KEGOS, a anunțat că „din cauza unui dezechilibru de urgență semnificativ creat de sistemul energetic din Asia Centrală (Uzbekistan, Kârgâzstan), a existat o creștere a puterii pentru tranzitul energiei electrice” între rețelele din Kazahstan.

Agenția de presă rusă RIA Novosti a relatat că aeroportul din Almaty continua să funcționeze normal (orașul este afectat doar parțial) dar că aeroportul din Tașkent nu mai primește zboruri din cauza penei de curent. Metroul din Tașkent, cel mai mare din regiune, nu funcționează, a menționat un corespondent AFP, adăugând și că apa de la robinet abia curge.

SURSA 

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de UE împotriva Rusiei în forma sa actuală (eurodeputat)
Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de UE împotriva Rusiei în forma sa actuală (eurodeputat)
Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de UE ce include un embargo asupra petrolului rusesc, în forma sa actuală, a declarat luni pentru BBC europarlamentarul Fidesz Balazs Hidveghi, transmite......
Comisia Europeană: Companiile din UE pot plăti legal pentru gazele din Rusia în moneda convenită în contractele în vigoare
Comisia Europeană: Companiile din UE pot plăti legal pentru gazele din Rusia în moneda convenită în contractele în ...
Comisia Europeană (CE) a confirmat cum pot plăti companiile din UE pentru gazele ruseşti fără a încălca sancţiunile ...
Germania nu este de acord cu acordarea etichetei verzi pentru energia nucleară
Germania nu este de acord cu acordarea etichetei verzi pentru energia nucleară
Germania se va opune planurilor Comisiei Europene de a include energia nucleară pe lista investiţiilor sustenabile în ...
Bulgaria: Guvernul anunţă măsuri pentru a compensa impactul preţului ridicat al energiei asupra companiilor
Bulgaria: Guvernul anunţă măsuri pentru a compensa impactul preţului ridicat al energiei asupra companiilor
Bulgaria a aprobat luni un nou pachet de stimulente pentru a atenua impactul creşterii preţului energiei asupra companiilor, ...