BlackRock Solutions va publica rezultatele testelor de stres de la băncile din Grecia, la 30 noiembrie

Compania de consultanţă BlackRock Solutions urmează să publice pe 30 noiembrie rezultatele testelor de stres derulate în rândul băncilor din Grecia, transmite site-ul ekathimerini.
Economica.net - joi, 07 nov. 2013, 13:24
BlackRock Solutions va publica rezultatele testelor de stres de la băncile din Grecia, la 30 noiembrie

Rezultatele vor fi trimise Băncii Centrale a Greciei (BoG) şi după o săptămână vor fi anunţate şi rezultatele pentru subsidiarele din străinătate ale creditorilor eleni.

Un comitet al BoG va aprecia nivelul capitalizării fiecărei bănci, conform planurilor lor de restructurare, alături de estimările privind profitul viitor, astfel încât să poată determina cerinţele finale privind capitalul.

Planurile de restructurare pentru perioada 2013 – 2017 prevăd reduceri semnificative ale cheltuielilor operaţionale, prin scăderea numărului de angajaţi şi de sucursale, precum şi vânzarea unor subsidiare şi a altor active.

Băncile ar urma să obţină fonduri de peste 10 miliarde de euro din profiturile lor operaţionale. Fondurile din vânzarea de active, profiturile operaţionale şi sinergiile ce vor fi create după finalizarea fuziunilor, precum şi provizioanele făcute deja de bănci, vor fi deduse din necesităţile lor de capital.

Banca Greciei va anunţa după vacanţa de Crăciun necesarul de capital pentru fiecare bancă.

Cele patru bănci de importanţă sistemică din Grecia, National Bank of Greece, Piraeus, Alpha şi Eurobank, deţinute majoritar de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), sunt verificate pentru a se vedea dacă pot face faţă unor viitoare şocuri, după încheierea procesului de recapitalizare din această vară, în valoare de 28 miliarde de euro.

Rata creditelor neperformante a urcat la 28% din totalul împrumuturilor, din cauza şomajului record, a scăderii salariilor şi a majorării taxelor.

Noile teste de stres pentru bănci vor fi derulate într-un mediu macroeconomic îmbunătăţit, care sporeşte optimismul că băncile de importanţă sistemică vor reuşi să îndeplinească cerinţele privind capitalul fără a apela la fonduri publice.

Chiar şi în condiţii mai dure decât cele prevăzute de BlackRock, băncile elene pot face faţă cerinţelor privind capitalul în majoritatea cazurilor, fără a apela la ajutorul statului, afirmă sursele bancare. Acestea adaugă că orice solicitări suplimentare de majorare a capitalului în urma testelor de stres vor fi acoperite din profiturile operaţionale, din sinergiile realizate în urma numeroaselor fuziuni şi din fondurile atrase în urma vânzării unor active.

Scenariul BlackRock prevede un declin al economiei de 2,5% în 2014, faţă de o creştere de 0,6% estimată de FMI. Pentru 2015 se prognozează o scădere a PIB-ului de 0,5%, în timp ce FMI se aşteaptă la un avans de 2,9%.

În ciuda climatului dificil din Grecia, profitabilitatea celor patru bănci de importanţă sistemică s-a îmbunătăţit în primul semestru din acest an, beneficiind de costurile de finanţare mai scăzute şi de reducerea creditelor neperformante.

Reducerile de costuri în urma recentelor achiziţii, împreună cu o scădere suplimentară a costurilor de finanţare şi o încetinire a deteriorării calităţii activelor, ar putea îmbunătăţi profitabilitatea băncilor pe plan intern în 2013 şi 2014, apreciază analiştii.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Te-ar mai putea interesa și
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane comparativ cu luna anterioară, cei mai mulţi (5.621) fiind beneficiari......
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...