Blejnar a suplimentat plângerea împotriva procurorului ce l-a trimis în judecată în dosarul Motorina

Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar a declarat, marţi, la ieşirea de la Tribunalul Braşov, unde s-a prezentat la un nou termen în dosarul "Motorina", că a suplimentat plângerea de la CSM împotriva procurorul de caz Marian Drilea, afirmând că dosar a fost constituit din "joaca" acestui procuror.
Economica.net - mar, 06 nov. 2012, 12:15
Blejnar a suplimentat plângerea împotriva procurorului ce l-a trimis în judecată în dosarul Motorina

Blejnar s-a prezenat la Tribunalul Braşov, marţi, la ora 10.00, în dosarul în care este judecat alături de alte 16 persoane pentru constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu evaluat, până acum, la aproape 22 de milioane de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Instanţa a fixat un nou termen pentru 4 decembrie, din lipsă de procedură, după ce societăţile comerciale implicate în acest dosar nu şi-au stabilit mandatari care să îi reprezinte în instanţă.

„Era evident că se va amâna pentru că era o lipsă de procedură. Avem următorul termen în 4 decembrie, vom fi din nou aici, vom prezenta toate dovezile şi toate înscrisurile care să ateste că nu am nicio implicare în acest dosar şi că a fost doar o joacă a acestui procuror (n.r. – procurorul DIICOT Braşov Marian Drilea)”, a afirmat Blejnar la ieşirea din sala de judecată.

Fostul şef al ANAF a spus că nu îi convin aceste amânări în proces deoarece vrea să se judece cât mai repede ca să-şi poată demonstra nevinovăţia.

„Nu-mi convin aceste amânări, desigur. Eu aş vrea să mă judec cât mai repede ca să pot să-mi dovedesc nevinovăţia în faţa naţiunii române. Dar deocamdată nu am ce să fac, respect deciziile instanţelor de judecată. Sunt un om responsabil, am muncit în sistemul public românesc. Nu am nimic de comentat”, a declarat Blejnar.

El a mai spus că este trist că niciun reprezentant al ANAF nu a fost în sală pentru a-şi apăra cauza: „Ar fi trebuit să fie aici, să-şi apere cauza. Eu nu ştiu dacă în dosarul ăsta este prejudiciu sau nu este prejudiciu. Asta vor stabili până la urmă instanţele de judecată”.

Fostul şef al ANAF şi-a susţinut din nou vinovăţia, spunând că acest dosar „a fost doar o joacă” a procurorului DIICOT Braşov Marian Drilea, cel care l-a trimis în judecată.

El a precizat că a suplimentat plângerea făcută la CSM împotriva procurorului braşovean.

„Am suplimentat-o chiar zilele trecute. Am făcut o sesizare împotriva procurorului prima dată în 2010. După aceea în septembrie 2012, iar acum, în octombrie, am făcut un supliment la plângere. Nu am primit până acum niciun răspuns. O să primesc, aşa cum am primit şi în 2010. Sper să nu fie de asemenea manieră ca răspunsul din 2010, că nu a înclălcat legea. Că asta se dovedeşte, că a înclălcat legea”, a mai spus Blejnar.

La termenul de luna trecută în acest dosar, fostul şef al ANAF l-a acuzat de abuz de autoritate pe procurorul de caz Marian Drilea, spunând că a făcut o plângere la CSM împotriva acestuia, în care a prezentat toate elemnetele pentru a-şi susţine ideea că acesta are o problemă personală cu el.

„Cunoaşteţi cu toţii conflictul meu de notorietate cu Victor Ponta şi aţi văzut că datele sunt publice pe site-urile de specialitate. O să vedeţi că din 2007 pană în 2011 acest procuror a participaţ în calitate de copilot la curse din campionatele de raliuri. Poate încearcă să dobândească notorietate”, a afirmat Blejnar la termenul din 10 octombrie.

Sorin Blejnar a mai spus că procurorul ar fi încercat în 2009, când el era şef al ANAF, să obţină un post de director adjunct la Vama Braşov.

„Nu l-am acceptat pentru că era cercetat penal, dar eu am încredere că instanţele sunt corecte, ceea ce nu cred despre acest procuror de caz. Cred că
procurorii din România sunt cinstiţi, dar mai sunt şi excepţii”, a adăugat Blejnar.

În luna septembrie, fostul şef al ANAF Sorin Blejnar şi alţi 16 inculpaţi au fost trimişi în judecată de DIICOT Braşov pentru constituire sau sprijinire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul „Motorina”.

Potrivit preşedintelului Tribunalului Braşov, judecătorul Alina Mioc, în acest dosar au fost trimise în judecată 17 persoane fizice şi şase persoane juridice, iar printre cele 17 inculpaţi persoane fizice se numără fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, doi şefi din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Braşov, Claudiu Monea şi Dorel Ciobanu, dar şi fostul deputat braşovean Vasile Bran.

Dosarul are 66 de volume a câte 200-250 de pagini fiecare. DJAOV Braşov şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov s-au constituit parte civilă în acest dosar pentru un prejudiciu de peste 22 milioane de lei din evaziune cu produse petroliere.

Fostul consilier al lui Blejnar, Codruţ Marta, care a fost şi el audiat în acest dosar, nu se află printre inculpaţi.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Braşov au dispus în 1 august începerea urmăririi penale faţă de Sorin Blejnar şi Codruţ Marta, pentru sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală.

„În fapt, se reţine că, în perioada martie – iulie 2010, inculpaţii Morcov Cecilian, Kelemen Andrei, Sztufliak Peter, Monea Claudiu, Ciobanu Dorel şi Cuccina Salvatore au constituit un grup infracţional organizat, cu legături transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetăţeni români, italieni şi maghiari, specializat în activităţi de evaziune fiscală cu produse energetice – combustibili”, se preciza într-un comunciat al DIICOT Braşov.

Membrii grupării sprijinite de Blejnar şi Marta ar fi iniţiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plăti accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziţionate în regim suspensiv şi comercializate pe piaţa internă. În acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentând TVA şi peste 10,8 milioane de lei reprezentând accize pentru motorină, suma totală a prejudiciului stabilită până în prezent fiind de aproape 22 de milioane de lei.

Gruparea infracţională achiziţiona motorina în regim suspensiv de la plata accizelor, declarând că aceasta va fi livrată intracomunitar în Polonia. În realitate, motorina era revândută prin staţiile de distribuţie de carburanţi sau direct utilizatorilor finali.

Grupul infracţional a fost sprijinit de factori de decizie de la ANAF sau Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale Braşov, care fie au făcut controale formale, fie au împiedicat verificările firmelor implicate.

Te-ar mai putea interesa și
Boris Johnson, ameninţat de Putin înainte de ofensiva militară a Rusiei în Ucraina: “Cu o rachetă ar dura doar un minut”
Boris Johnson, ameninţat de Putin înainte de ofensiva militară a Rusiei în Ucraina: “Cu o rachetă ar dura doar un minut”
Fostul premier britanic Boris Johnson povesteşte într-un documentar BBC că preşedintele rus Vladimir Putin l-a "ameninţat cumva" înainte de invadarea Ucrainei, spunând:"Cu o rachetă ar dura......
Şanse mari de conflict militar cu China, crede preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Reprezentanţilor
Şanse mari de conflict militar cu China, crede preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Reprezentanţilor
Un important congresmen republican a declarat duminică că şansele de a avea un conflict militar cu China din cauza Taiwanului ...
Dosarul nuclear iranian: Statele Unite nu exclud acţiunile militare împotriva Teheranului
Dosarul nuclear iranian: Statele Unite nu exclud acţiunile militare împotriva Teheranului
Secretarul de stat Antony Blinken a declarat duminică că executivul american nu exclude acţiunile militare pentru a opri ...
Companiile chineze au detronat Microsoft și IBM și domină Topul companiilor cu cele mai multe patente pentru inteligență artificială
Companiile chineze au detronat Microsoft și IBM și domină Topul companiilor cu cele mai multe patente pentru inteligență ...
În ultimii doi ani, companiile chineze au înregistrat o creștere rapidă a numărului de brevete depuse pentru produse ...