Blejnar, la ICCJ, în dosarul “Motorina”: Voi fi achitat, nu vor fi ani de puşcărie

Sorin Blejnar, fost şef al ANAF, a arătat marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde s-a judecat primul termen din apel în dosarul “Motorina", că nu va face nicio zi de închisoare, pentru că este convins că în final va fi achitat, deşi la prima instanţă a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare.
Economica.net - mar, 13 sept. 2016, 09:05
Blejnar, la ICCJ, în dosarul “Motorina”: Voi fi achitat, nu vor fi ani de puşcărie

„Sunt convins că nu vor fi ani de puşcărie niciodată, pentru că eu mi-am respectat atribuţiile funcţiei. Şi o să vedem cu toţii că voi beneficia de atenţie din partea justiţiei şi voi fi achitat”, a declarat fostul şef al Fiscului, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, când jurnaliştii i-au urat „La mulţi ani”, marţi fiind ziua lui de naştere.

Judecătorii instanţei supreme au amânat pentru 25 octombrie judecarea dosarului, pe motiv că o parte dintre inculpaţi nu au avut avocaţi aleşi, până pe 20 octombrie urmând că aceştia să depună motivele de apel.

În 9 iunie, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat, în dosarul „Motorina”, pe fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Sorin Blejnar la cinci ani de închisoare cu executare, pe Radu Nemeş la nouă ani, pe soţia acestuia, Diana Nemeş, la şapte ani şi pe fostul şef al vămilor Viorel Comăniţă la cinci ani de închisoare.

Instanţa i-a mai condamnat atunci pe Dumitru Chirvăsitu la opt ani de închisoare, pe Mihai Buliga, Andrei Jugănaru, Dumitru Preda, Ovidiu Moldovan şi Pavel Ghişe la câte şapte ani de închisoare. Fostul ofiţer DIPI Florin Secăreanu şi Lucian Florin Ionescu au fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare cu executare. Mariana Vrânceanu a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare, iar Nicolae Belba a fost condamnat la trei ani şi cinci luni.

Instanţa a mai dispus ca inculpaţii să plătească ANAF despăgubiri civile de 242 milioane de lei.

Decizia în dosarul „Motorina” a fost contestată la instanţa supremă, care va lua o decizie definitivă, după judecarea în apel a cauzei.

Sorin Blejnar şi soţii Radu şi Diana Nemeş au fost trimişi în judecată în iulie 2014, pentru fapte de evaziune fiscală cu produse petroliere, prin care s-a produs un prejudiciu de aproximativ 56 milioane de euro.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2011 – 2012, Radu şi Diana Nemeş şi alte şapte persoane au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata obligaţiilor aferente unor tranzacţii cu aproximativ 90.000 de tone de motorină comercializate sub aparenţa unor produse petroliere inferioare.

Grupul ar fi fost sprijinit de fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, de fostul său şef de cabinet Codruţ Alexandru Marta, de fostul şef al vămilor, Viorel Comăniţă, şi de fostul ofiţer DIPI Florin Secăreanu, printre alţii.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...