Blocaj total pe piața de energie. Nu se fac tranzacții, nimeni nu știe care este prețul energiei electrice

Datele oficiale ale operatorului pieței de energie din România OPCOM arată că, după intrarea în vigoare a OUG 119, de la 1 septembrie, piața este practic blocată. Se fac doar tranzacții spot.
Mihai Nicuţ - mar, 11 oct. 2022, 22:02
Blocaj total pe piața de energie. Nu se fac tranzacții, nimeni nu știe care este prețul energiei electrice

O singură tranzacție a fost făcută în luna septembrie pe piața centralizată a contractelor bilaterale – licitație extinsă (PCCB-LE Flex) a bursei de energie de la București, potrivit statisticii lunare publicate recent de operatorul pieței, OPCOM. Este vorba despre un pachet foarte mic de energie, de 1,3 MW bandă, cu livrare 6 octombrie-31 decembrie 2022, în total 2.715 MWh, tranzacționați la prețul de 2.400 de lei/MWh.

Situația exprimă clar blocajul în care se află piața de energie din România, care s-a acutizat mai ales după adoptarea OUG 119, care a intrat în vigoare de la 1 septembrie. Prin prisma faptului că respectiva OUG arată că toți producătorii de stat trebuie să prezinte până la finalul anului în AGA strategia de contractare a energiei pe viitorii patru ani, producătorii nu au mai venit practic să oferteze energie pe piața la termen. În plus, una dintre modificările OUG care au fost aduse în Senat se referă și la obligația producătorilor de a vinde 70% din energie pe contracte bilaterale negociate direct cu furnizorii care au clienți mari în portofoliu sau cu clienți comerciali mari. Nu se știe dacă prevederea va fi menținută și de deputați, ordonanța intrând în dezbaterea lor, în comisii, în această săptămână.

Pentru comparație, pe aceeași piață (PCCB-LE Flex), cantitățile tranzacționate anul trecut, dar cu livrare în luna septembrie al acestui an au totalizat 1,58 TWh de energie electrică (404 contracte de energie cu livrare în septembrie 2022), la prețul mediu de 580 de lei/MWh.

Pe PCCB-NC (negociere continuă), în luna septembrie nu s-a făcut nicio tranzacție. Tranzacțiile făcute în trecut cu energie contractată pe această platformă cu livrare în luna septembrie au totalizat peste 187.000 MWh, iar prețul mediu a fost de 576 de lei/MWh.

Piaţa Centralizată cu negociere dublă continuă (OTC), s-au făcut tranzacții cu doar 2.954 MWh în luna septembrie, la un preț mediu de 2.716 de lei/MWh. La fel, tranzacțiile trecute cu livrare în luna septembrie (în total 1,63 TWh) s-au făcut la un preț mediu de 746 de lei/MWh.

Nu mai există preț, de fapt

Lipsa tranzacțiilor arată de fapt că nu mai există un preț al pieței pentru energia cu livrare în viitor, fapt care a fost arătat de reprezentanții furnizorilor încă înainte de încheierea lunii septembrie.

“După 1 septembrie, lucrul cel mai grav este că, în afara de o tranzacție de 1 MW, nu s-a făcut pe piața forward nicio tranzacție, nici pe energie electrică, nici pe gaze naturale, nici pe OPCOM, nici pe BRM. Zero tranzacții forward înseamnă că nu mai există un preț de referință. Nu e energie sau gaz în piață, nu există un preț de referință. Iar furnizorul nu va ști cu cât să ofere la consumator, consumatorul nu știe să-și facă un buget. Nu se vor mai putea face contracte pe termen scurt, singura energie palpabilă care se vede în piață este PZU (piața pentru ziua următoare – n.red.). Ne temem că, în relația cu clienții vor fi doar contracte cu preț legat de PZU”, a spus la 26 septembrie, Laurențiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

Așadar, pentru moment cel puțin, singura piața pe care se fac tranzacții cu energie este cea spot, dar și aici volumul scade. În septembrie, potrivit datelor OPCOM, s-au tranzacționat în PZU 1,8 TWh de energie electrică, cam la fel ca acum un an, dar cu 18% sub nivelul lunii august. Este adevărat că prețul mediu lunar a scăzut cu 22% față de august, la 1.854 de lei față de cei 2.400 de lei, care au reprezentat de fapt și un maxim istoric.

450 de lei/MWh, 1.300 de lei/MWh?

OUG 119 a impus cumva două niveluri de preț. 450 de lei/MWh este prețul de vânzare plafonat de facto  pentru producătorii de energie electrică, pentru că , de la acest nivel încolo orice suma este luată de stat, prin acea așa-zisă contribuție la fondul de tranziție energetică. 1.300 de lei este plafonul maxim de decontare de către stat al costului cu achiziția de energie electrică al furnizorilor care sunt obligați să vândă energia electrică la prețuri plafonate.

La 450 de lei s-a făcut o tranzacție, un contract bilateral încheiat direct, în afara pieței, prin care Nuclearelectrica a vândut energie către Hidroelectrica, despre care am relatat în detaliu.

La 1.300 de lei/MWh nu a cumpărat energie electrică din piață niciun furnizor de energie, în luna septembrie, de când este în vigoare OUG 119, deși au fost făcute oferte de cumpărare la acest preț.

 

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...