1EUR = 4.7787 RON | Bucureşti 6 º

Imobiliare

Blocul Rosenthal va reveni la viață după 20 ani de abandon

Construit în 1938, blocul Rosenthal, proiectat de arhietctul-șef al BNR, Radu Dudescu, și lăsat în paragină în ultimii ani, deși e monument istoric, a intrat în programul de reabilitare a fațadelor, lansat de Primăria Municipiului București, prin Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS).

19 mai, 2019 | ECONOMICA.net
După aprobarea în Consiliul General al Municipiului București a regulamentului de intervenție, dar și a fondurilor necesare, au fost demarate primele lucrări. Se lucrează la îndepărtarea resturilor de mobilier rămase în interior, dar și a molozului adunat de-a lungul anilor. În perioada următoare, urmează să fie montată schela pe fațadă și să se înceapă decopertările de sus în jos.

Construcția din 1938 a costat circa 35 de milioane de lei și timp de treizeci de ani a găzduit “Casa de Pensiuni, Împrumuturi și Ajutoare” a angajaților BNR. Din anul 1968, a fost sediul Băncii Române de Comerț Exterior. După 1999, imobilul a fost, practic, abandonat.

Clădirea are un subsol pe două niveluri, cinci etaje de birouri, o sală de conferințe, la etajul șapte se află o sală de sport și un bufet la etajul opt. La parter au fost spații comerciale.
 
În anul 2006, doar o parte din imobilul de aproape opt mii de metri pătrați a fost transferată prin Hotărâre de Guvern din administrarea Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, în proprietatea publică a Municipiului București. Abia în anul 2017, Primăria Municipiului a obținut dreptul de administrare asupra întregii clădiri încadrată în clasa II de risc seismic.

430 de clădiri au nevoie de reparații la fațadă

Până acum, au fost identificate și inventariate toate imobilele cu probleme la fațade, situate în zonele stabilite prin regulament ca fiind prioritare. În prima etapă, au fost identificate 430 de clădiri, încadrate în clasele II și III de risc seismic.

Au fost notificați toți proprietarii, iar notificările au fost trimise către știință și Inspectoratului de Stat în Construcții, Poliției Locale a Municipiului București – Direcția de Disciplină în Construcții și Ministerului Culturii.

Potrivit legii, proprietarii au obligația ca în termen de 60 de zile de la primirea notificării să înceapă demersurile pentru reparații. În caz contrar, Municipalitatea poate face reparațiile din fonduri proprii și se poate îndrepta în instanță pentru recuperarea costurilor.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO