Bloomberg: Campania anticorupţie din România întârzie semnarea unor proiecte majore de investiţii

Oficialii români se tem că ar putea fi acuzaţi de corupţie şi de acea întârzie să semneze împrumuturi de miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi alte investiţii, informează Bloomberg Businessweek.
Economica.net - vin, 22 ian. 2016, 07:17
Bloomberg: Campania anticorupţie din România întârzie semnarea unor proiecte majore de investiţii

Un exemplu este intenţia omului de afaceri Ion Ţiriac, care în luna august a anului trecut anunţa că intenţionează să doneze două milioane de euro pentru a construi un nou patinoar la Bucureşti. Ţiriac a declarat jurnaliştilor că a aşteptat doi ani pentru a obţine aprobările necesare, în condiţiile în care campania anticorupţie i-a făcut pe funcţionari să fie reticenţi în a semna şi documentele de rutină. ‘Le este frică şi să respire pentru că ar putea ajunge în atenţia procurorilor anticorupţie’, a spus Ţiriac.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) investighează peste 10.000 de cazuri şi sute de funcţionari publici sunt acuzaţi de corupţie, ca urmare a unei campanii susţinută de Laura Codruţa Kovesi, care a fost numită în fruntea DNA în 2013. Operaţiunea a dus la acuzarea mai multor politicieni precum fostul premier Victor Ponta, fostul primar al Bucureştiului, Sorin Oprescu, şi fostul ministru de Finanţe, Darius Valcov. Toţi trei au negat acuzaţiile aduse.

Pe măsură ce ancheta continuă, proiectele de lucrări publice stagnează. Reprezentantul în România al Băncii Europene de Investiţii, Dietmar Dumlich, susţine că instituţia a aprobat credite de 1,7 miliarde de euro pentru proiecte de infrastructură dar nu poate găsi pe nimeni care să semneze documentele. ‘Ne găsim în purgatoriu’, a spus Dumlich.

România are nevoie de fonduri, Forumul Economic Mondial clasează ţara pe locul 85 din 144 de state în ceea ce priveşte calitatea infrastructurii, cea mai slabă poziţie a unei ţări din Uniunea Europeană, în condiţiile în care drumurile sale sunt într-o stare mai proastă decât cele din Bangladesh sau Camerun. Unul din motivele pentru starea proastă a drumurilor din România este că banii alocaţi pentru infrastructură au ajuns deseori în buzunarele politicienilor şi apropiaţilor lor, a declarat Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International România. ‘Investiţiile publice legate de infrastructură sunt o zonă uriaşă de corupţie’, a spus Victor Alistar.

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, declara anul trecut că primarii din România au intrat într-o ‘grevă de semnătură’ de teamă să nu fie acuzaţi că încalcă Legea achiziţiilor publice. În schimb, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, susţine că orice funcţionar care aplică corect legea nu are de ce să se teamă.

Proiectul patinoarului pe care Ion Ţiriac vrea să îl construiască este un exemplu al acestei probleme. Omul de afaceri i-a făcut o ofertă fostului primar Sorin Oprescu pentru a construi un nou patinoar în Bucureşti încă din 2013. Ţiriac a promis atunci că va investi două milioane de euro cu condiţia ca primăria să ofere terenul şi să obţină finanţare de la UE pentru a coperi unele costuri. Oprescu a promis că va obţine un teren în apropiere de primărie dar ulterior prefectul a refuzat să aprobe planul. A fost nevoie de şase luni pentru a obţine semnăturile necesare şi aprobarea primăriei. Cu toate acestea, deşi au trecut mai multe săptămâni după votul din consiliu, primarul l-a informat pe Ţiriac că secretarul ‘a uitat să publice’ decizia, ceea ce o invalidează. În prezent, Ţiriac vrea să construiască singur patinoarul pe un teren pe care îl deţine la aproximativ 16 kilometri în afara Bucureştiului.

Te-ar mai putea interesa și
Euro a sărit de 4,95 lei pe interbancar. Cel mai mare euro din istorie la cursul BNR: 4,9495 lei/euro
Euro a sărit de 4,95 lei pe interbancar. Cel mai mare euro din istorie la cursul BNR: 4,9495 lei/euro
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,9495 lei/euro, 4,2188 lei/dolar, 5,7509 lei/liră sterlină, 4,5738 lei/franc elveţian. Este cea mai mare valoare din......
Trenul metropolitan București – Ilfov ar putea circula din 2024, cu viteză de peste 40 km/oră
Trenul metropolitan București – Ilfov ar putea circula din 2024, cu viteză de peste 40 km/oră
Trenul metropolitan București – Ilfov va putea fi folosit începând cu anul 2024 de locuitorii din regiune, alături ...
Cele mai mari universităţi bucureştene vor începe cursurile în format hibrid
Cele mai mari universităţi bucureştene vor începe cursurile în format hibrid
Marile universităţi bucureştene vor începe cursurile semestrului I din noul an de învăţământ în format hibrid - ...
Cum fac fondurile bani pentru investitorii lor. Cazul Evergent Investments și acțiunile la Nuclearelectrica
Cum fac fondurile bani pentru investitorii lor. Cazul Evergent Investments și acțiunile la Nuclearelectrica
Prin vânzarea a jumătate din pachetul SN Nuclearelectrica în luna iunie a acestui an, EVERGENT Investments a încasat ...