Bloomberg: Economia Suediei riscă să încetinească din cauza protecţionismului în creştere

În urmă cu doar câţiva ani economia suedeză era asemuită personajului fictiv Pippi Longstocking, o fetiţă atât de puternică încât poate să îşi ridice propria casă, dar metafora pare depăşită în condiţiile în care moneda este aproape în cădere liberă, problemele uneia dintre cele mai mari companii, Ericsson, se acutizează, iar protecţionismul este în creştere, relatează Bloomberg, citat de News.ro.
Economica.net - lun, 17 oct. 2016, 09:30
Bloomberg: Economia Suediei riscă să încetinească din cauza protecţionismului în creştere

“Pippi Longstocking este pe cale să fie înfrântă. Suntem în curs de normalizare şi de trecere la un creştere economică scăzută şi nu va fi amuzant”, a spus Roger Josefsson, economist şef la Danske Bank în Stockholm.

Norocul s-ar putea schimba pentru o economie care în mare parte a avut de câştigat de pe urma globalizării, generând companii precum Spotify.

Deschiderea faţă de imigraţie a atras forţă de muncă care să susţină dezvoltarea, al cărei ritm mediu a fost de peste două ori mai ridicat comparativ cu cel din zona euro.

Odată cu creşterea protecţionismului şi a naţionalismului în Europa şi Statele Unite, Suedia ar putea constata că această reţetă este depăşită.

Partidele vechi din ţară limitează imigraţia pentru a contracara ascensiunea extremismului de dreapta.

Pentru Anna Breman, economist şef la Swedbank, noile restricţii sunt o veste proastă, având în vedere că străinii au fost unul dintre principalele motoare de creştere. În ultimul deceniu, Suedia a creat peste o jumătate de milion de locuri de muncă, un număr formidabil la o forţă de muncă de 5 milioane de persoane. Două din trei locuri de muncă au fost pentru imigranţi.

“PIB-ul nu ar fi fost nici pe departe la nivelul actual dacă nu ar fi fost cei 350.000 de oameni născuţi în străinătate care au intrat pe piaţa muncii”, a spus Breman.

Un număr mai mic de imigranţi va face ca Suedia să depindă de inversarea declinului productivităţii pentru stimularea creşterii şi, în această privinţă, nu este mai bună ca alţii, a adăugat ea.

Capacitatea autorităţilor de a stimua este la rândul ei departe de ceea a fost. Banca centrală mai are puţine instrumente la dispoziţie, după ce a redus dobânzile cu mult sub nivelul zero şi a lansat un program masiv de achiziţii de active pentru stimularea inflaţiei.

Guvernul în schimb creşte taxele, inversând reducerile din anii anteriori care au contribuit la creşterea veniturilor disponibile cu 25%, din 2006.

Ministrul de Finanţe Magdalena Andersson a spus că guvernul cunoaşte problemele şi ia măsuri de stimulare a creşterii, cum ar fi investiţiile în educaţie şi infrastructură, creşterea numărului de locuri de muncă în sectorul public şi susţinerea angajării de către companii a persoanelor care au lipsit perioade lungi de timp de pe piaţa muncii.

Ea a arătat că Suedia are creştere demografică şi industrie competitivă, iar inflaţia şi dobânzile scăzute şi rata ridicată a şomajului arată că există spaţiu pentru accelerarea creşterii, după o încetinire în următorii doi ani.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, autoarea metaforei cu Pippi Longstocking, anticipează la rândul ei că creşterea economiei suedeze va fi de aproape două ori mai ridicată comparativ cu media celor 35 de state membre, îngrijorările investitorilor străini fiind exagerate.

Swedbank şi Danske Bank nu au aşteptări la fel de optimiste. Băncile anticipează că creşterea potenţială a încetinit la numai 1,5%, pe fondul unui nivel scăzut al exporturilor, chiar dacă coroana suedeză s-a depreciat la cel mai redus nivel din ultimii şase ani faţă de euro.

Te-ar mai putea interesa și
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani vor primii elevii
S-au lansat apelurile pentru programul „Primul student din familie”, cu un buget de 50 de milioane de euro. Câți bani ...
Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO), și în parteneriat cu Ministerul Educației, lansează apelurile......
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea ...
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...