Bloomberg: Interesele germane și britanice limitează posibilitatea unor noi sancțiuni UE împotriva Rusiei

Oficiali germani și britanici au încercat, luni, să limiteze posibilitatea adoptării imediate, de către miniștrii de Externe ai UE, de noi măsuri prin care Rusia să fie sancționată pentru presupusul rol jucat în doborârea unei aeronave cu 298 de pasageri la bord în estul Ucrainei, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 21 iul. 2014, 20:19
Bloomberg: Interesele germane și britanice limitează posibilitatea unor noi sancțiuni UE împotriva Rusiei

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a declarat că cele 28 de state UE trebuie să crească presiunea asupra Rusie, însă întâlnirea de marți, de la Bruxelles, a miniștrilor de Externe ai UE “nu va fi una ușoară”.

O sursă oficială britanică a afirmat, potrivit Bloomberg, că guvernul olandez a cerut ca UE să întârzie adoptarea unor noi sancțiuni, pentru a nu provoca Rusia înainte ca trupurile neînsuflețite ale pasagerilor și ale membrilor echipajului zborului Malaysia Airlines MH17 să fie recuperate.

“Nu mă aștept să existe o rezoluție decisvă mâine în această discuție. Deciziiile privnd sancțiunile nu reprezintă un înlocuitor pentru procesul politic, ci mai degrabă o încercare de a îl accelera”, a afirmat Steinmeier luni la Berlin.

Transformarea oprobriului privind doborârea avionului de pasageri în noi sancțiuni împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a apropiaților acestuia pare o sarcină grea pentru consiliul miniștrilor de Externe ai UE. În Germania, cancelarul german Angela Merkel nu a declarat public dacă este în favoarea unor noi sancțiuni, iar Steinmeier consideră că principalul obiectiv rămâne obținerea unui armistițiu în Ucraina, între guvernul de la Kiev și rebelii pro-ruși. În același timp, Franța încearcă să finalizeze un contract de 1,2 miliarde euro prin care vrea să vândă Rusiei două nave militare de tip Mistral.

Premierul britanic David Cameron a vorbit luni, adresându-se Parlamentului de la Londra, despre un embargo la nivelul Uniunii Europene pe exporturile de tehnică militară către Rusia, precum și despre noi sancțiuni împotriva apropiaților lui Putin. Întrebat despre contractul de 1,2 miliarde euro promovat de Franța, Cameron a afirmat că este de neconceput ca tranzacția să mai fie finalizată în condițiile actuale.

„Președintele Putin este în fața unei alegeri clare în ceea ce privește modul în care decide să răspundă la această tragedie îngrozitoare. Dacă nu își schimbă abordarea față de Ucraina, atunci Europa și Vestul trebuie să-și schimbe în mod fundamental abordarea în raport cu Rusia. Pentru noi, cei din Europa, nu este nevoie să ne amintească cineva care sunt consecințele indiferenței atunci când o țară puternică agresează state mai mici”, a afirmat Cameron.

Ministrul german al Economie, Sigman Gabriel, a afirmat că riscul ca sancțiunile să afecteze comerțul cu Rusia nu ar trebui să reprezinte o barieră. El a precizat că, în prezent, riscul unor sancțiuni economice la scară largă împotriva Rusiei nu are un impact cuantificabil asupra economiei germane.

Sursa oficială britanică citată anterior a afirmat că prioritatea UE este recuperarea trupurilor neînsuflețite ale persoanelor aflate la bordul avionului doborât în Ucraina și convingerea Rusiei să determine separatiștii să faciliteze acest lucru.

Potrivit Malaysian Airlines, la bordul zborului MH17 s-au aflat 211 de cetățeni UE, dintre care 193 olandezi, 10 britanici și câte patru din Germania și Belgia.

Marea Britanie dorește să revină asupra problemei odată ce recuperarea trupurilor neînsuflețite se va încheia, dacă atitudinea Rusiei va rămane neschimbată, a precizat oficialul citat.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...