Bloomberg: Mark Mobius e într-o pasă proastă. Domnia ca rege al pieţelor emergente se apropie de sfârşit

Guru al pieţelor emergente la conducerea fondurilor Franklin Templeton, numele lui Mark Mobius a fost sinonim, timp de mai bine de un sfert de secol, cu investiţiile în ţări sărace, cu economii în curs de dezvoltare. Majoritatea fondurilor de investiţii supravegheate de Mobius au avut însă rezultate mediocre în ultimii ani, iar frustrarea se propagă rapid în rândul investitorilor.
Economica.net - joi, 07 mai 2015, 21:00
Bloomberg: Mark Mobius e într-o pasă proastă. Domnia ca rege al pieţelor emergente se apropie de sfârşit

Originar din New York, Mobius (78 de ani) este cunoscut pentru costumele de culoare deschisă pe care le preferă şi pentru activitatea intensă de promovare. Din Sankt Petersburg până în Sao Paulo, de la Londra la Hong Kong, omul de afaceri apare deseori pe ecranele televizoarelor şi este omniprezent pe reţelele sociale, încurajând investitorii să-şi aducă banii pe pieţele de frontieră şi cele emergente, care promit rate de creştere economică mult superioare ţărilor bogate. În 2007, un publisher din Asia a publicat o carte de benzi desenate care prezintă în stil manga „aventurile” lui Mark Mobius pe pieţele emergente.

În Statele Unite, Mobius a fost votat, de către industria financiară, printre cei mai influenţi 10 manageri de investiţii ai secolului al 20-lea, alături de nume precum Warren Buffett, George Soros sau Julian Robertson. Aşa cum numele lui Bill Gross a devenit sinonim cu investiţiile în obligaţiuni, Mark Mobius a fost, în ultimul sfert de secol, regele pieţelor emergente.

Domnia se apropie însă de sfârşit. Mobius a avut rezultate mai degrabă mediocre în ultimii ani, iar mulţi investitori şi-au pierdut încrederea şi s-au retras din fondurile administrate de el. Deşi continuă să ofere randamente pozitive, 11 din cele mai mari 13 fonduri administrate de Mobius în grupul Franklin Templeton Investments au avut rezultate mai slabe decât indicii din piaţă în ultimii cinci ani. Dacă în 2011, la apogeu, aceste fonduri controlau active de 39 miliarde de dolari, în prezent cifra a ajuns la 26 de miliarde de dolari. Poate irelevant, dar cu semnificaţie simbolică, fondul Asian Growth Fund, păstorit de reputatul investitor, a pierdut recent statutul de cel mai mare fond de investiţii în acţiuni din regiunea Asia-Pacific.

„Este unul dintre puţinii manageri de investiţii bine cunoscuţi din zona pieţelor emergente. Din păcate, rezultatele sunt sub medie, iar investitorii devin tot mai frustraţi”, comentează un analist de la S&P Capital IQ, citat de Bloomberg.

În replică, Mobius subliniază că strategia sa, de a investi în acţiuni subevaluate, poate da greş în regiuni unde deciziile investitorilor sunt motivate mai degrabă de „sentimentul din piaţă”, de evoluţia indicatorilor macroeconomici şi de instabilitatea politică, decât de performanţa companiilor în care au investit.

„Ca investitori focusaţi pe acţiuni subevaluate, trebuie să avem răbdarea şi determinarea să traversăm perioade uneori îndelungate de volatilitate. Intrăm pe pieţe de unde alţii fug. Într-adevăr, unele dintre fondurile noastre au avut probleme de performanţă în anumite momente, însă suntem încrezători că, datorită abordării noastre contra-curent, acţionarii noştri vor avea de câştigat pe termen lung”, a declarat Mark Mobius pentru Bloomberg.

Multe fonduri de investiţii focusate pe pieţe emergente au întâmpinat probleme odată încetinirea ratei de creştere economică a Chinei şi cu frânarea altor mari economii emergente, precum Brazilia şi Rusia. Fondurile administrate de Mobius nu reprezintă o excepţie: 17 din cele 33 de fonduri americane de investiţii în acţiuni pe pieţe de frontieră cu active de peste 1 miliard de dolari au avut, în ultimii cinci ani, performanţe mai slabe decât indicii bursieri din regiunile în care activează, potrivit datelor Bloomberg.

Având în vedere toate acestea, unii investitori merg pe mâna lui Mobius şi sunt încrezători că îşi va reveni.

„Nu a fost o perioadă prea bună pentru niciun manager de investiţii pe pieţele emergente. Îşi va reveni”, comentează pentru Bloomberg un manager de investiţii care bagă bani în fondurile lui Mobius.

Născut în Hempstead, New York, Mobius are doctorat în Economie de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi s-a alăturat grupului Templeton, Galbraith & Hansberger în 1987, pe când investiţiile pe pieţe de frontieră sau emergente reprezentau încă ape neexplorate. Fondatorul firmei, John Templeton, l-a pus în fruntea Templeton Emerging Markets Fund, prima aventură a grupului în această zonă. Mobius şi-a construit rapid o reputaţie datorită talentului de a „mirosi” acţiuni subevaluate în raport cu potenţialul de creştere al companiilor respective.

Timp de mai bine de 35 de săptămâni pe an, Mobius străbate lumea în lung şi-n lat, adunând informaţii preţioase pentru cei 50 de manageri de investiţii, analişti şi cercetători pe care îi are în subordine. Mobius administrează peste 30 de fonduri de investiţii, cu birouri în 18 ţări.

În pofida dificultăţilor din ultima perioadă, Templeton Emerging Markets Fund a crescut de mai bine de 33 de ori în ultimii 28 de ani. Mark Mobius nu şi-a anunţat încă intenţia de a se retrage din activitate sau de a reduce volumul de muncă. Doar în ultimele zile ale lunii aprilie, Mobius a pulicat un material privind situaţia rezervelor valutare ale băncilor centrale, a comentat pe CNBC situaţia Greciei şi a celebrat listarea Fondului Proprietatea (FP), administrat de Franklin Templeton, la bursa de la Londra. Pieţe ca România şi Mongolia ar putea reprezenta „următoarea frontieră” pentru investitorii aflaţi în căutarea bogăţiei, a afirmat regele pieţelor emergente.

Te-ar mai putea interesa și
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele deficienţe în aprovizionarea cu carburant, după ce atacurile cu drone au......
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...