Bloomberg: Noul plan strategic al UniCredit prevede concedieri masive şi reducerea costurilor operaţionale

Cel mai mare grup bancar italian, UniCredit, ia în considerare concedierea a aproximativ 10.000 de angajaţi şi reducerea costurilor operaţionale, în cadrul noului plan strategic care va fi prezentat în decembrie, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - lun, 22 iul. 2019, 14:06
Bloomberg: Noul plan strategic al UniCredit prevede concedieri masive şi reducerea costurilor operaţionale

Cifra finală privind concedierile încă este analizată şi ar putea fi mai mică. Vor fi implicaţi angajaţii din Italia, unde UniCredit are cea mai mare forţă de muncă, dar şi din alte ţări. De asemenea, UniCredit ar putea reduce costurile operaţionale cu 10%, susţin sursele.

Un purtător de cuvânt al UniCredit nu a dorit să comenteze informaţia.

De la numirea directorului general Jean Pierre Mustier în fruntea UniCredit, banca italiană a demarat un vast proces de reorganizare care s-a reflectat în mod pozitiv asupra rezultatelor sale financiare şi solidităţii capitalului. UniCredit a derulat o majorare de capital de 13 miliarde euro, a vândut mai multe active şi credite neperformante în valoare de 17,7 miliarde euro şi a eliminat 14.000 de posturi. Acum şeful UniCredit pregăteşte următorul său obiectiv, după ce a declarat că va accelera vânzarea afacerilor care nu sunt de bază, va reduce deţinerile de obligaţiuni suverane italiene şi va îmbunătăţi indicele de adecvare a capitalului.

„Aceste concedieri masive sunt ambiţioase şi depăşesc estimările analiştilor. O astfel de decizie ar indica angajamentul directorului general de a reduce costurile pentru a plasa UniCredit în rândul celor mai bune bănci europene”, a apreciat Nicola Maino, manager de fond la Carthesio SA.

Guvernul italian monitorizează situaţia de la UniCredit, care este considerată o bancă de importanţă sistemică. Autorităţile s-ar putea implica în funcţie de ce va cuprinde noul plan strategic care va fi prezentat în decembrie, au declarat surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Şi alte mari bănci europene au demarat reduceri de costuri şi de personal deoarece ratele negative ale dobânzilor au dus la scăderea veniturilor din creditare. Deutsche Bank AG vrea să renunţe la 18.000 de angajaţi, în timp ce Societe Generale a anunţat în aprilie că va concedia pe plan global 1.600 de angajaţi.

Luni la prânz, acţiunile UniCredit se tranzacţionau la 11,25 euro l Bursa de la Milano, capitalizarea bursieră fiind de 25 de miliarde de euro. Titlurile au urcat anul acesta cu 14%.

UniCredit ar putea lua în considerare ideea de a-şi pune operaţiunile din străinătate sub umbrela unui holding offshore, dar aceasta nu este o chestiune urgentă, a declarat săptămâna trecută preşedintele Consiliului de Administraţie de la UniCredit, Fabrizio Saccomanni.

„Aceasta este o temă care ar putea fi analizată în situaţia în care ar trebui să derulăm operaţiuni cu caracter extraordinar. Dar nu văd elemente care să impună o urgenţă”, a declarat Fabrizio Saccomanni într-un interviu acordat CNBC pe marginea unei conferinţe bancare. Saccomanni nu a făcut alte precizări dar în media au apărut speculaţii potrivit cărora UniCredit este interesată de o fuziune cu o altă mare bancă din străinătate.

Reuters a anunţat, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că UniCredit intenţionează să îşi revizuiască structura companiei în ideea de a putea izola activele din străinătate de riscurile sistemice care ar putea apărea de pe piaţa italiană. Prin regruparea activelor sale din străinătate într-un holding non-italian, UniCredit ar putea să le finanţeze independent şi să profite de o reglementare europeană care le permite acestor active să fie tratate separat în cazul unei crize, a declarat cea de a doua sursă.

Publicaţiile Il Sole 24 Ore şi Il Messaggero susţin şi ele că UniCredit ar dori să pună la punct un holding german pentru activele sale din străinătate, care acoperă în special operaţiunile din Germania, Austria, Europa de Est şi Turcia. Holdingul ar fi controlat de banca mamă italiană dar ar fi finanţat în mod independent, susţin cele două publicaţii.

UniCredit SpA este prezent în 18 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. Grupul este prezent în România prin: UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...