Bloomberg: Rusia şi regiunea Mării Negre redevin liderii comerţului global cu grâu

Rusia este din nou cel mai mare exportator mondial de grâu, o schimbare care reorientează comerţul global cu grâu în jurul regiunii Mării Negre, amintind de dominaţia fostei Uniuni Sovietice în acest domeniu, deşi în condiţii complet diferite, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 18 ian. 2018, 13:15
Bloomberg: Rusia şi regiunea Mării Negre redevin liderii comerţului global cu grâu

Ţările care alcătuiau fosta URSS au recoltat 18% din producţia globală de grâu în 2017, cel mai ridicat nivel din 1980, arată datele Departamentului american al Agriculturii (USDA).

Rusia ar urma să devină anul acesta cel mai mare furnizor de grâu, depăşind SUA, estimează USDA. Cota Americii în producţia globală de grâu a scăzut la 6% în 2017, cel mai redus nivel de când se fac aceste statistici, respectiv din 1960.

Terenul şi climatul favorabil din regiunea Mării Negre au reuşit întotdeauna să furnizeze recolte semnificative, a apreciat John Schnittker, fost economist şef şi subsecretar de stat la Departamentului american al Agriculturii în timpul preşedintelui Lyndon Johnson.

Potrivit sursei citate, există două diferenţe importante între perioada prezentă şi cea din timpul Războiului Rece: îmbunătăţirea calităţii grâului şi utilizarea lui.

Chiar dacă cota URSS în producţia globală de grâu era la nivelul record de 31% în 1966, ţara încă importa grâu, parţial deoarece o mare parte din grâul său era folosit la hrana animalelor aproape trei cincimi la sfârşitul anilor ’70 şi la începutul anilor ’80, iar cetăţenii sovietici mâncau o cantitate ridicată de cereale.

Un alt factor important era calitatea slabă a majorităţii grâului sovietic, o problemă care s-a înrăutăţit din cauza condiţiilor proaste de depozitare şi a lipsei infrastructurii.

Din aceste motive, URSS era obligată să importe grâu din SUA şi Canada pentru a asigura pâinea locuitorilor săi, chiar dacă Uniunea Sovietică avea cea mai mare recoltă de grâu din lume.

Astăzi, mai puţin de un sfert din recolta fostei URSS este utilizată la hrănirea animalelor. De asemenea, îmbunătăţirea infrastructurii de transport a creat o piaţă orientată mai mult spre export, susţine Dan Morgan, autorul unei cărţi dedicate comerţului cu cereale.

Şi de aceea impactul regiunii Mării Negre asupra pieţelor internaţionale de grâu s-a extins semnificativ în prezent, chiar dacă nivelul producţiei de grâu în regiune nu se ridică la cel înregistrat în timpul URSS.

În anul agricol 2016/2017, Rusia a avut exporturi record de cereale – 35,5 milioane de tone – inclusiv 27,1 milioane de tone de grâu.

Conform datelor Departamentului american al Agriculturii (USDA), în sezonul trecut, Rusia s-a menţinut în topul principalilor trei exportatori mondiali de grâu, cu 28,1 milioane de tone, primul loc fiind ocupat de SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta grav fermierii
Ministrul Agriculturii: România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii; ar afecta ...
România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului şi a transportului animalelor vii iar aceste preocupări stranii ...
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Ministerul Muncii: Vârsta de pensionare nu va fi majorată, iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat
Proiectul legislativ de reformă a legii pensiilor nu va majora vârsta de pensionare şi nu va modifica durata actuală ...
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Opt retaileri online, printre care şi eMAG, cer UE să regândească definiţia „utilizatorului final activ”
Un grup de opt companii cu afaceri online au cerut miercuri guvernelor din Uniunea Europeană să regândească ceea ce poate ...