Bloomberg: Rusia şi regiunea Mării Negre redevin liderii comerţului global cu grâu

Rusia este din nou cel mai mare exportator mondial de grâu, o schimbare care reorientează comerţul global cu grâu în jurul regiunii Mării Negre, amintind de dominaţia fostei Uniuni Sovietice în acest domeniu, deşi în condiţii complet diferite, transmite Bloomberg.
Economica.net - joi, 18 ian. 2018, 13:15
Bloomberg: Rusia şi regiunea Mării Negre redevin liderii comerţului global cu grâu

Ţările care alcătuiau fosta URSS au recoltat 18% din producţia globală de grâu în 2017, cel mai ridicat nivel din 1980, arată datele Departamentului american al Agriculturii (USDA).

Rusia ar urma să devină anul acesta cel mai mare furnizor de grâu, depăşind SUA, estimează USDA. Cota Americii în producţia globală de grâu a scăzut la 6% în 2017, cel mai redus nivel de când se fac aceste statistici, respectiv din 1960.

Terenul şi climatul favorabil din regiunea Mării Negre au reuşit întotdeauna să furnizeze recolte semnificative, a apreciat John Schnittker, fost economist şef şi subsecretar de stat la Departamentului american al Agriculturii în timpul preşedintelui Lyndon Johnson.

Potrivit sursei citate, există două diferenţe importante între perioada prezentă şi cea din timpul Războiului Rece: îmbunătăţirea calităţii grâului şi utilizarea lui.

Chiar dacă cota URSS în producţia globală de grâu era la nivelul record de 31% în 1966, ţara încă importa grâu, parţial deoarece o mare parte din grâul său era folosit la hrana animalelor aproape trei cincimi la sfârşitul anilor ’70 şi la începutul anilor ’80, iar cetăţenii sovietici mâncau o cantitate ridicată de cereale.

Un alt factor important era calitatea slabă a majorităţii grâului sovietic, o problemă care s-a înrăutăţit din cauza condiţiilor proaste de depozitare şi a lipsei infrastructurii.

Din aceste motive, URSS era obligată să importe grâu din SUA şi Canada pentru a asigura pâinea locuitorilor săi, chiar dacă Uniunea Sovietică avea cea mai mare recoltă de grâu din lume.

Astăzi, mai puţin de un sfert din recolta fostei URSS este utilizată la hrănirea animalelor. De asemenea, îmbunătăţirea infrastructurii de transport a creat o piaţă orientată mai mult spre export, susţine Dan Morgan, autorul unei cărţi dedicate comerţului cu cereale.

Şi de aceea impactul regiunii Mării Negre asupra pieţelor internaţionale de grâu s-a extins semnificativ în prezent, chiar dacă nivelul producţiei de grâu în regiune nu se ridică la cel înregistrat în timpul URSS.

În anul agricol 2016/2017, Rusia a avut exporturi record de cereale – 35,5 milioane de tone – inclusiv 27,1 milioane de tone de grâu.

Conform datelor Departamentului american al Agriculturii (USDA), în sezonul trecut, Rusia s-a menţinut în topul principalilor trei exportatori mondiali de grâu, cu 28,1 milioane de tone, primul loc fiind ocupat de SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Cristian Vasilcoiu, secretar de stat MMSS: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale: formula va ține cont de salariul brut și productivitatea muncii
Cristian Vasilcoiu, secretar de stat MMSS: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale: ...
Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale, iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi......
Ministerul Muncii: Comisia Naţională de Incluziune Socială a devenit operațională
Ministerul Muncii: Comisia Naţională de Incluziune Socială a devenit operațională
Comisia Naţională de Incluziune Socială a fost operaţionalizată şi va avea un rol important în implementarea angajamentelor ...
Zelenski: Ajutorul occidental pentru Ucraina vine prea lent
Zelenski: Ajutorul occidental pentru Ucraina vine prea lent
Aliaţilor occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat preşedintele ...
Meta Estate Trust raportează un profit net de 2 milioane de lei pentru primele trei luni din 2024, de trei ori mai mare față de aceeași perioadă a anului 2023
Meta Estate Trust raportează un profit net de 2 milioane de lei pentru primele trei luni din 2024, de trei ori mai mare ...
Meta Estate Trust, companie de tip holding care activează în sectorul imobiliar și acționează că un portal între piața ...