Blue Air, scrisoare deschisă către Guvern. La o lună de la aprobare, ajutorul de 300 mil. lei promis nu a sosit

Compania aeriană românească Blue Air a transmis, printr-o scrisoare deschisă, că la o lună după aprobarea, de către Guvernul Român a cadrului normativ (prin OUG 139, pe 19 august 2020) și autorizarea în regim de superurgenta a măsurii de către ajutor de stat de către Comisia Europeană (pe 20 august 2020), compania nu a primit încă împrumutul de salvare solicitat acum mai mult de șase luni.
Economica.net - lun, 21 sept. 2020, 09:46
Blue Air, scrisoare deschisă către Guvern. La o lună de la aprobare, ajutorul de 300 mil. lei promis nu a sosit

„În aceste 6 luni, singurele încasări au fost cele din zborurile cargo și de repatriere desfășurate pe perioada stării de urgență, și cele din vânzarea de bilete din ultimele 3 luni.  Din păcate, dată fiind cererea redusă de transport aerian, aceste încasări abia acoperă cheltuielile absolut esențiale pentru desfășurarea în condiții de siguranță a zborurilor curente și nu pot compensa nici măcar costurile fixe din perioada de suspendare a zborurilor – fapt de altfel asumat atunci când, în baza angajamentului statului român, am luat decizia de protejare prin concordat și de reluare a zborurilor regulate”, spun oficialii Blue Air, companie care operează la nivelul minimal necesar pentru a asigura un nivel de venituri care să acopere costurile de operare în condițiile cererii reduse, în lipsa creditului solicitat în ultimele 3 luni nu am putut acoperi nici măcar salariile celor 30% din colegi care nu au fost în șomaj tehnic în această perioadă, și nu și-a putut respecta angajamentele de plata pentru luna septembrie luate prin oferta de concordat. 

Oficialii Blue Air mai transmit că, fără acea promisiune guvernamentală, operatorul aerian probabil ar fi decis să rămână o companie mică, de chartere și eventual cargo, să continue activitățile care au salvat-o în perioada de stare de urgență.

„Pentru a putea obține împrumutul pe 6 ani care ne ajută să acoperim pierderile generate de pandemie și să putem asigura continuitatea activității Blue Air, solicităm reprezentanților Ministerului de Finanțe să finalizeze în regim de urgență proiectul  Hotărârii de Guvern (“HG”) care stabilește termenii și condițiile garanției de stat, conform prevederilor Art. 6 (1) din OUG 139. Din punctul de vedere al Blue Air, noi am îndeplinit toate condițiile prevăzute de cadrul normativ respectiv: am furnizat toate informațiile și evaluările solicitate, am constituit garanțiile la Eximbank în favoarea statului român și am modificat componentă Consiliului de Administrație pentru a integra reprezentanții autorităților”, susțin oficialii Blue Air.

În scrisoarea deschisă mai scrie că acordarea împrumutului pentru acoperirea pierderilor generate de pandemie reprezintă o condiție indispensabilă pentru aprobarea planului de redresare de către creditorii concordatari și pentru reluarea operațiunilor Blue Air pe baze solide.

„Cu cât primirea acestui credit este amânată, piețele pe care noi nu le mai putem deservi vor fi preluate de către operatori străini – care nu vor contribui la bugetul de stat al României și nu vor lua decizii având în minte interesul românesc. Fiecare zi de întârziere subrezeste încrederea partenerilor noștri în Blue Air și în statul român și întărește poziția competitorilor noștri direcți – care profita de oportunitatea nesperata de a zbura pe o piața rămasă neservita de către Blue Air”, arată oficialii Blue Air.

În ultimii trei ani, Blue Air a plătit către statul român impozite, taxe și contribuții care au depășit în mod constant 100 milioane lei/an și a devenit o companie cu un rol esențial pentru aviația românească.

După trei ani de investiții masive în rute și sloturi pe marile aeroporturi europene, compania a devenit profitabilă anul trecut, înregistrând in anul financiar 2019 un profit net de 72 milioane de lei.  

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...