BMW a anunțat toate detaliile noului iX, SAV-ul care redefinește gama de vehicule electrice a bavarezilor

BMW iX este primul model bazat pe o nouă arhitectură modulară şi scalabilă a BMW Group. Varianta iX M60 va avea o putere de 600 CP, iar iX xDrive50 o autonomie de 630 de kilometri.
Robert Stan - mie, 02 iun. 2021, 07:13
BMW a anunțat toate detaliile noului iX, SAV-ul care redefinește gama de vehicule electrice a bavarezilor

Cu noul iX, model conceput din start pentru o mobilitate electrică, BMW redefineşte conceptul Sports Activity Vehicle (SAV). Conform producătorului bavarez, noul BMW iX combină plăcerea de a conduce fără emisii, sportivitatea agilă şi autonomia impresionantă cu confortul interior, luxul şi concentrarea către dezvoltare durabilă. În plus, în noul avanpost tehnologic al BMW Group cele mai recente dezvoltări ale companiei se concentrează pe domeniile de inovaţie strategică Design, Condus Autonom, Conectivitate, Electrificare şi Serviciilor, oferindu-i atribute unice în lumea automobilului. BMW i înseamnă inovație şi BMW iX este cel mai nou model BMW i.

Cu conceptul său de spaţiu, tehnologia de propulsie şi şasiu specifice, precum şi sistemul de operare inovator şi sistemele avansate de asistare a condusului, BMW iX anunţă o nouă eră a mobilităţii premium individuale. Asemenea modelelor BMW X mari şi luxoase, acesta are proporţiile, caracterul versatil, precum şi poziţia înaltă a scaunelor pentru a oferi o imagine de ansamblu bună a situaţiei din trafic. Rigiditatea structurală înaltă a caroseriei, coordonarea suspensiei şi amortizării, roţile mari, precum şi confortul ridicat al rulării şi al acusticii transmit soliditate şi o imagine de calitate superioară. În acelaşi timp, tracţiunea, agilitatea şi stabilitatea beneficiază de livrarea spontană a puterii motoarelor, de tracţiunea integrală electrică, de reacţiile rapide ale sistemului de control al patinării roţilor, de direcţia precisă şi de frânele puternice. În plus, distribuţia echilibrată a maselor cu centrul de greutate coborât şi cele mai mari ecartamente din segment contribuie la dinamică remarcabilă a BMW iX în viraje. Acest lucru creează o experienţă de condus clar definită în orice situaţie, care reflectă deceniile de experienţă ale unui producător de automobile premium în dezvoltarea şi aplicarea integrată a componentelor de propulsie şi şasiu de înaltă calitate.

Lansarea pe piaţa mondială a BMW iX începe în noiembrie 2021, inclusiv pentru România. La lansare, BMW iX xDrive50 va avea o putere de sistem de 523 CP, un consum combinat de energie de 19,8-23,0 kWh/100 km, emisii de CO2 de 0 g/km şi o autonomie de până la 630 de kilometri în ciclul de testare WLTP, în timp ce BMW iX xDrive40 va oferi o putere a sistemului de 326 CP, un consum combinat de energie de 19,4-22,5 kWh/100 km, emisii de CO2 de 0 g/km şi o autonomie de până la 425 de kilometri în ciclul de testare WLTP. Ulterior, gama de modele va fi extinsă pentru a include şi mai puternicul BMW iX M60. Primul automobil BMW M complet electric din segmentul SAV oferă o putere de peste 440 kW/600 CP.

Dinamica la loc de cinste

Structura caroseriei, precum şi principiul de proiectare şi coordonarea tehnologiei şasiului utilizate la BMW iX sunt concepute pentru a combina confortul la volan cu caracteristicile de manevrare sportive. Conceptul structurii spaceframe din aluminiu include un mix inteligent de materiale pentru caroserie care combină rigiditatea crescută cu masa optimizată. Acest lucru avantajează siguranţa pasivă, dinamica şi consumul de energie în egală măsură.

Puntea din faţă, cu dublu braţ transversal, a BMW iX oferă baza ideală pentru un comportament precis de direcţie şi un nivel ridicat al confortului la condus. Cu acest design, funcţiile de ghidare a roţii şi amortizoarele sunt separate. Acest lucru asigură un contact rutier optim pe întreaga cursă a suspensiei. În acest fel se pot realiza acceleraţii laterale ridicate fără a sacrifica confortul la volan. În acelaşi timp, amortizoarele nu sunt influenţate de forţe laterale, astfel încât să poată răspunde foarte sensibil la suprafeţele de drum inegale. La fel, direcţia rămâne în mare parte liberă de forţele perturbatoare corespunzătoare. Conexiunea rigidă a suportului din aluminiu al punţii faţă la caroserie facilitează răspunsul direct al direcţiei. În plus, un panou de forfecare din aluminiu în combinaţie cu carcasa bateriei de înaltă tensiune optimizează rigiditatea în zona frontală. Furca suspensiei, rulmentul pivotant şi volanul sunt construite de asemenea din metal uşor şi contribuie astfel la reducerea masei automobilului. Montarea elastică în suportul punţii faţă a motorului electric responsabil de antrenarea roţilor faţă asigură o izolare acustică optimă de caroserie.

Tehnologia standard a şasiului BMW iX include bare stabilizatoare pentru ambele punţi, precum şi amortizoare cu răspuns variabil în funcţie de cursă, ceea ce are o contribuţie semnificativă la echilibrul caracteristic între dinamică şi confortul la volan. Amortizarea hidraulică suplimentară a fost integrată în amortizor, care acţionează pe puntea faţă în direcţia de revenire şi pe puntea din spate în direcţia de compresie. Astfel se dozează duritatea amortizoarelor progresiv în funcţie de cursa arcului. Când se rulează peste denivelări mari, caroseria este împiedicată să oscileze prea mult, în timp ce forţele reduse de amortizare în prima parte a cursei asigură un nivel ridicat de confort atunci când se rulează peste denivelări reduse. În plus se asigură un comportament de tranziţie mai stabil în viraje.

Opţional, BMW iX are un şasiu adaptiv cu amortizoare controlate electronic şi suspensie pneumatică cu funcţie de autonivelare pe ambele punţi. Suspensia pneumatică adaptivă pe ambele punţi asigură garda la sol optimă la orice viteză, indiferent de nivelul de încărcare (cu pasageri şi bagaje) a BMW iX. Alimentarea cu aer a suspensiei este reglată individual pentru fiecare roată şi, prin urmare, poate compensa şi încărcarea inegală. Înălţimea caroseriei automobilului poate fi reglată manual cu ajutorul unui buton de pe consola centrală. În setarea de bază, caroseria automobilului este coborâtă automat cu 10 milimetri la o viteză mai mare de 140 km/h pentru a optimiza, pe lângă stabilitate, şi proprietăţile aerodinamice la viteze mari, iar astfel se extinde autonomia. În plus, caroseria poate fi ridicată cu 20 de milimetri, de exemplu pe drumuri denivelate sau aleea de acces în garaj care au un unghi mare de rampă. Această setare poate fi utilizată atunci când se rulează cu o viteză de până la 35 km/h, la viteze mai mari garda la sol coboară automat. Garda la sol poate fi influenţată şi cu ajutorul butonului My Modes. În setarea generală SPORT a automobilului, caroseria este coborâtă cu 10 milimetri pe întreaga gamă de viteze.

Noul SAV este echipat standard cu un sistem de direcţie asistat electromecanic. Acesta combină asistarea de direcţie Servotronic cu variaţie în funcţie de viteză şi un raport variabil (în funcţie de cursa volanului) de pinion şi cremalieră. Noul raport de direcţie, utilizat la BMW iX pentru prima dată, garantează atât o stabilitate direcţională superioară atunci când se conduce cu viteză mare, cât şi o precizie ridicată şi un feedback clar în virajele dinamice. În plus, confortul direcţiei este optimizat la parcare şi la manevră. Roţile spate pot fi bracate prin intermediul Direcţiei Integrale Active – disponibilă opţional – pentru un plus de agilitate şi stabilitate. Direcţia Integrală Activă ajută BMW iX să aibă un comportament foarte stabil, permite schimbări de bandă deosebit de confortabile şi creşte agilitatea. La parcarea, la viteză redusă şi la trecerea prin spaţii înguste, BMW iX câştigă în mod vizibil manevrabilitatea prin direcţia roţilor spate.

Tracţiunea integrală electrică a BMW iX asigură o transmisie dozată în mod ideal a cuplului motor către roţile faţă şi spate în orice situaţie de condus. Datorită controlului său inteligent, chiar şi în condiţii meteorologice nefavorabile şi în condiţii de drum dificile, este asigurat întotdeauna un răspuns optim al sistemului de propulsie. Transmisia complet variabilă a puterii este adaptată exact la situaţia de moment – totul este posibil: de la tracţiunea spate pură, extrem de eficientă, la tracţiunea integrală.

Pentru o optimizare suplimentară a tracţiunii şi a stabilităţii la volan, BMW iX beneficiază de sistemul de control al patinării roţilor ARB, care a fost dezvoltat pentru modelele cu propulsie electrică ale mărcii şi este utilizat acum pentru prima dată şi împreună cu tracţiunea integrală. În acest sistem, special conceput pentru furnizarea spontană a energiei de la motoarele electrice, controlul tracţiunii este integrat în comanda motorului.

În timp ce sistemul de control al patinării roţilor integrat în sistemul de management al motorului previne pierderile de tracţiune, în special la accelerare, sistemul DSC optimizează stabilitatea la volan şi capacitatea de virare în situaţii dinamice prin frânarea selectivă a roţilor individuale.

BMW iX cu „one pedal feeling”

Sistemul de frânare integrat utilizat la BMW iX, unic în segmentul său, asigură performanţe excelente de decelerare şi aşa-numitul „one pedal feeling”. Cu această tehnologie inovatoare, funcţiile de acţionare a frânei, servofrână şi controlul frânei sunt combinate într-un singur modul compact. Presiunea de frânare necesară în fiecare caz este declanşată cu ajutorul unui servomotor electric. Acest principiu măreşte dinamica în generarea presiunii de frânare şi asigură intervenţii semnificativ mai rapide şi mai precise prin controlul stabilităţii. Totodată, permite o fuziune precisă a performanţelor de decelerare obţinute folosind frânarea regenerativă (frâna de motor) şi presiunea de frânare.

Disponibil standard, controlul presiunii în anvelope – o versiune mai avansată care îşi are debutul la BMW iX – are o contribuţie suplimentară la plăcerea condusului, siguranţă, confort şi eficienţă. Senzorii sistemului furnizează date individuale ale roţilor despre presiunea şi temperatura de umflare, care sunt procesate pentru a furniza informaţii relevante pe displayul central. Datele specifice ale anvelopei instalate – precum producătorul, dimensiunea, dar şi data producţiei – sunt înregistrate automat de automobil flosind un cod QR din fabrică sau la partenerul de service. Sistemul exclusiv BMW asigură un control fără precedent al calităţii pneurilor. În meniul de selecţie aş anvelopelor, conducătorul trebuie să specifice doar dacă îşi foloseşte automobilul parţial sau complet încărcat şi apoi primeşte informaţiile relevante despre presiunea ideală şi cea actuală ale anvelopelor pentru a face reglajul necesar.

În plus, sistemul digital de diagnosticare a anvelopelor contribuie la minimizarea riscului de avarii. În BMW Backend, datele din controlul presiunii în anvelope sunt procesate împreună cu valorile pentru presiune, temperatură şi viteză ale roţilor pentru a crea o prognoză a duratei de viaţă rămase a anvelopelor. Pe lângă verificarea presiunii în anvelope, sunt înregistrate indicaţii privind deteriorarea anvelopelor. În cazul unor probleme, clientul poate fi notificat prin intermediul aplicaţiei My BMW, de exemplu.

Calităţile specifice ale motoarelor electrice sunt rezultatul unui design care diferă fundamental de tehnologia utilizată în mod obişnuit în mediul concurenţial. Ele funcţionează pe principiul unui motor sincron AC, care se remarcă printr-un răspuns optimizat faţă de un motor asincron. Acţionarea rotorului la motoarele BMW iX nu este însă indusă de magneţii permanenţi ficşi, ci de alimentarea cu energie electrică. Acest lucru permite ca pământurile rare necesare componentelor magnetice să fie evitate în totalitate în producţia motoarelor.

Dezvoltarea puterii sistemului de propulsie beneficiază de principiul său specific de proiectare. Motorul asigură cuplul maxim complet imediat de la pornire şi îl menţine pe un interval de turaţii foarte larg. Datorită alimentării rotorului, care poate fi controlată cu precizie prin intermediul unei surse de alimentare, acesta dezvoltă şi o densitate de putere foarte mare. Cuplul maxim al sistemului este de 630 Nm la BMW iX xDrive40 şi chiar de 765 Nm la BMW iX xDrive50.

Trăsătura definitorie a experienţei de condus la bordul BMW iX este o dezvoltarea puterii pe cât de rapidă, pe atât de consistentă, subliniind excelenţa sportivă specifică mărcii. BMW iX xDrive50 accelerează de la 0 la 100 km/h în 4,6 secunde. BMW iX xDrive40 poate accelera de la 0 la 100 km/h în 6,1 secunde. Viteza maximă a ambelor variante de model este limitată electronic la 200 km/h.

Puterea produsă de motoare este transferată, în fiecare caz, printr-o transmisie cu un singur raport – instalată în aceeaşi carcasă – către roţile faţă şi cele spate pe cel mai scurt traseu posibil. Pe lângă îmbunătăţirea eficienţei generale a sistemului de propulsie, aceasta îmbunătăţeşte vizibil şi agilitatea, tracţiunea şi stabilitatea direcţională ale BMW iX. Tracţiunea integrală electrică controlată central se conectează cu sistemele de control ale şasiului pentru a permite distribuţia extrem de rapidă şi precisă a cuplului între punţi, în funcţie de situaţia de condus, de condiţiile de drum şi de dorinţele conducătorului.

Recuperarea adaptivă şi reglată individual a energiei de frânare permite creşterea eficienţei sistemului de propulsie la BMW iX. Managementul recuperării inteligente înseamnă că intensitatea recuperării energiei la frânare poate fi adaptată la situaţia de condus, aşa cum este detectată de datele din sistemul de navigaţie şi de senzorii utilizaţi de sistemele de asistare a condusului. Când automobilul se apropie de o intersecţie sau senzorii radar detectează alt automobil mai lent în faţă, pe aceeaşi bandă, gradul de recuperare poate fi crescut. La apropierea de intersecţii cu semafoare (în ţările unde infrastructura permite acest lucru, pentru moment funcţia nu este disponibilă în România), generarea energiei la frânare este anulată dacă luminile trec de la roşu la verde. Decelerarea controlată în mod inteligent prin recuperare contribuie şi la creşterea autonomiei.

Pe de altă parte, pe drum liber, funcţia „coasting” îmbunătăţeşte confortul şi eficienţa, automobilul deplasându-se liber, fără frânări, ori de câte ori conducătorul eliberează acceleraţia. Reglajele adaptive în funcţie de situaţia de condus se efectuează şi atunci când funcţia de navigaţie nu este activată.

Generarea adaptivă este una dintre setările standard activate atunci când poziţia de condus D este angajată folosind maneta selectorului de pe consola centrală. Alternativ, conducătorul poate alege o setare de generare ridicată, medie sau scăzută a energiei la frânare din meniul iDrive. În poziţia de condus D, noul BMW iX demarează la viteză minimă de îndată ce frâna este eliberată, sporind confortul la manevră şi în traficul aglomerat. Activarea poziţiei de condus B generează aşa-numitul control „one pedal feeling”, caracteristic automobilelor electrice ale BMW Group, oferind o recuperare foarte puternică. Recuperarea rămâne activă până la oprire şi, de asemenea, menţine automobilul orientat spre confort pe zonele de urcare şi de coborâre până la următoarea repornire.

Orizontul de autonomie, afişat pe display-ul central, contribuie la organizarea eficientă a traseului dintr-o singură privire. Prezentarea ilustrează autonomia în funcţie de modul de condus. În centru este prezentată valoarea autonomiei calculată pe baza consumului anterior, alături de o perdicţe cum aceasta ar putea evolua în funcţie de stilul de condus. Autonomia maximă care poate fi atinsă cu un stil de condus deosebit de eficient, precum şi cea minimă de aşteptat, de exemplu, atunci când stilul de condus este foarte sportivă, sunt menţionate ca valori de comparaţie. La activarea orientării pe traseu, clientului i se arată distanţa până la destinaţie şi nivelul de încărcare aşteptat al bateriei de înaltă tensiune atunci când ajung la destinaţie. Acest lucru oferă conducătorului o orientare concludentă cu privire la intervalul de autonomie disponibil, ceea ce îl ajută să-şi planifice traseul viitor.

A cincea generație eDrive și bateriile înaltă tensiune

Tehnologia BMW eDrive de generaţia a cincea include şi o baterie de înaltă tensiune cu tehnologie de ultimă generaţie a celulelor. Densitatea energetică gravimetrică din bateria litiu-ion a fost crescută cu aproximativ 20% faţă de bateria din generaţia anterioară. În plus, ultima generaţie a bateriei de înaltă tensiune afişează calităţi remarcabile în ceea ce priveşte capacitatea de performanţă, încărcarea şi descărcarea, durabilitatea şi siguranţa. De asemenea raportul dintre masă şi capacitatea de stocare este extrem de bun. Bateriile de înaltă tensiune ale BMW iX sunt învelite în aluminiu şi poziţionate jos în podeaua automobilului ca parte integrantă a caroseriei.

BMW iX xDrive50 este echipat cu o baterie produsă la uzina BMW din Dingolfing , cu un conţinut energetic brut de 115,5 kWh (conţinut net de energie: 106 kWh). Setul de baterii pentru BMW iX xDrive40 are un conţinut energetic brut de 76,6 kWh (conţinut net de energie: 71 kWh). Bateriile BMW iX au o perioadă de garanţie de opt ani şi 160.000 de kilometri.

Unitatea de încărcare Combined Charging Unit / CCU din BMW iX permite un nivel extrem de ridicat de flexibilitate atunci când vine vorba de utilizarea staţiilor de încărcare de diferite tipuri. Prin urmare, alimentarea cu energie electrică a automobilului este un proces rapid şi uşor pe toate pieţele auto internaţionale. De asemenea, furnizează energie electrică şi pentru consumatorii conectaţi la sursa de alimentare de 12V a BMW iX – cum ar fi iluminatul şi sistemul audio. CCU reuneşte, într-un singur pachet, funcţiile transformatorului de tensiune, electronica de încărcare şi distribuţia energiei, precum şi sistemele de gestiune pentru transmisie, înaltă tensiune şi funcţiile de încărcare a sistemului de propulsie şi a bateriei de înaltă tensiune.

Încărcarea bateriei de înaltă tensiune dintr-o priză convenţională sau o staţie casnică/de putere mică (Wallbox) permite până la 11 kW. Folosind această metodă, BMW iX xDrive50 îşi poate reîncărca bateria de la 0 la 100% în mai puţin de 11 ore. BMW iX xDrive40 necesită mai puţin de opt ore pentru a-şi încărca complet bateria de la zero. O soluţie de încărcarea la curent alternativ cu o putere de până la 22 kW va fi oferită pentru modelele comandate la o dată ulterioară.

La conectarea la o staţie de încărcare rapidă alimentată cu curent continuu (DC) se pot realiza puteri de încărcare semnificativ mai mari şi timpi de încărcare corespunzător mai scurţi. BMW iX xDrive50 îşi poate încărca bateria de înaltă tensiune cu o putere de până la 200 kW. Când BMW iX xDrive50 este conectat la o staţie de încărcare atât de rapidă şi încărcarea bateriei este de 10%, autonomia creşte cu până la 150 de kilometri în decurs de 10 minute. Puterea maximă de încărcare a BMW iX xDrive40 este de 150 kW. Creşterea autonomiei prin încărcarea la o staţie de mare putere şi cu un nivel de încărcare a bateriei de 10% este de peste 95 de kilometri în 10 minute. De asemenea, nivelul de încărcare al bateriei de înaltă tensiune poate fi mărit de la 10 la 80% din capacitatea sa totală în aproximativ 35 de minute (BMW iX xDrive50) sau 31 de minute (BMW iX xDrive40).

BMW iX: Conectivitate 5G şi eSIM

BMW iX este primul automobil premium în serie care a intrat în era 5G. Este și primul BMW care oferă tehnologia eSIM utilizată până acum în primul rând pentru dispozitive smart precum tablete sau ceasuri. Cu Personal eSIM, automobilul devine un alt dispozitiv final digital şi conectat în ecosistemul clientului. Recepţia reţelei mobile este optimizată semnificativ de sistemul propriu de antene 5G al automobilului.

Cu Personal eSIM, clientul poate utiliza, în mod confortabil din automobil, funcţiile de comunicare şi de conectare ale contractului său de telefonie mobilă – chiar şi în situaţii în care smartphone-ul său nu se află în maşină. Utilizatorii pot activa Personal eSIM cu unul dintre operatorii de reţea disponibili şi astfel pot extinde un contract de telefonie mobilă existent. Personal eSIM nu este legat doar de automobil, ci de BMW ID al utilizatorului şi, prin urmare, poate fi transferat către alte automobile BMW cu funcţia Personal eSIM. Când este înregistrat BMW ID, eSIM este configurat automat şi este disponibil imediat.

Trei variante de design interior

Dincolo de tehnologie, există trei variante de design dintre care clienții pot alege pentru designul individual al interiorului, fiecare dintre acestea incluzând materiale şi culori specifice pentru suprafeţele scaunelor, panourile uşilor din cotiera consolelor centrale şi partea superioară a tabloului de bord. În acest fel există universuri unice de design şi culoare, fiecare cu caracteristicile sale. Linia standard Atelier include suprafeţe în pielea artificială Sensatec, care au un model atractiv de cusătură cu zone perforate şi sunt disponibile în culorile negru, Oyster şi Mocha. Dacă este specificată decoraţiunea Loft opţională suprafeţele scaunelor sunt decorate cu un model diagonal de materiale şi culori care combină textilele de înaltă calitate şi ţesături din microfibre. Stilul asimetric şi matlasarea compusă din secţiuni triunghiulare, pătrate şi pentagonale conferă scaunelor un aspect modern. Cusăturile contrastante pe suprafeţele scaunului adaugă o notă deosebită. Tabloul de bord imprimat într-un gradient este o noutate absolută în sectorul auto.

Această abordare este disponibilă şi varianta de echipare Suite, care include suprafeţe cu finisaj exclusiv din piele naturală şi culorile Castanea şi Amido. Suprafaţa din piele utilizată pentru scaune şi tabloul de bord este tratată cu un extract natural de frunze de măslin, evitând astfel orice reziduu de producţie care dăunează mediului şi asigurând în acelaşi timp un material din piele cu un aspect de înaltă de calitate, natural. Acest proces deosebit de blând, dovedit de-a lungul anilor în tratarea suprafeţelor din piele la BMW i3, conferă acum interiorului BMW iX un aspect natural de înaltă calitate.

Primul BMW cu ecran central curbat și volan hexagonal

„BMW iX este primul model al BMW Group care dispune de impresionantul ecran curbat central de înaltă rezoluţie, care este mult mai mare şi mai clar decât afişajele din modelele noastre actuale. Prin urmare, interiorul BMW iX arată calea de urmat pentru proiectarea cockpitului viitoarelor modele BMW”, a explicat Frank Weber, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru dezvoltare.

Afişajul curbat dintr-o singură piesă, care serveşte ca element central de control, reinterpretează într-o formă vizionară designul tradiţional centrat pe conducător al cockpiturilor BMW. Aceasta a presupus reunirea afişajului de bord de 12,3 ţoli (31,24 cm) şi a displayului central cu diagonala ecranului de 14,9 ţoli (37,87 cm) pentru a forma o singură unitate înclinată spre conducător. Ansamblul de afişaj interconectat, orientat către cel de la volan, optimizează modul în care sunt afişate informaţiile, iar controlul tactil intuitiv al afişajului este şi mai simplu de utilizat. În acelaşi timp, secţiunea displayului central încă poate fi văzută clar şi utilizată uşor de către pasagerul din faţă.

Ecranul central curbat al BMW iX face echipă cu noua generaţie de sistem de operare BMW pentru a oferi o experienţă grafică total nouă. Panoul de instrumente oferă opţiuni de afişare noi, complet personalizabile, care oferă conducătorului informaţii precise adaptate situaţiei în cauză. Funcţionarea extrem de intuitivă, prin utilizarea controlul vocal sau tactil, permite conducătorului să interacţioneze uşor şi sigur cu funcţii inteligente suplimentare de la bordul BMW iX.

Noul SAV este și primul model al BMW Group care este echipat cu un volan hexagonal. Geometria sa poligonală îl face ideal pentru comutarea între condusul autonom şi cel activ. Conturul inspirat din motorsport ajută la îmbunătăţirea accesului în automobil şi a spaţiului pentru conducător. De asemenea, forma hexagonală oferă conducătorului o vedere mai bună a secţiunii ecranul central curbat poziţionat direct în spatele volanului. Conturul hexagonal al volanului stabileşte scena pentru asimilarea focalizată a tuturor informaţiilor legate de condus.

Butoanele multifuncţionale cu aspect nou de pe panourile de comandă, cu finisaj de înaltă calitate cu efect de sticlă, optimizează funcţionarea intuitivă a funcţiilor audio şi de comunicaţii şi a sistemelor de asistare a condusului. Încălzirea volanului, cu un nou sistem de comandă în trei trepte utilizat în premieră, este disponibilă pentru BMW iX ca opţiune.

Preţurile pentru România sunt 78.838 euro cu TVA pentru iX xDrive40 si 98.294 euro cu TVA pentru iX xDrive50.

Citește și:

– Viitorul BMW iX va permite o încărcare rapidă la 200 kW
– Jumătate din vânzările BMW din 2030 vor fi mașini 100% electrice. Astăzi a fost prezentat viitorul i4

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...