1EUR = 4.8743 RON | Bucureşti 14 º

Finanţe şi bănci

BNR a împrumutat două bănci cu 142,5 milioane lei, la licitaţia repo

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat luni două bănci comerciale cu 142,5 milioane lei (32,2 milioane euro) prin licitaţia repo săptămânală, mult sub suma acordată săptămâna trecută, de 1,625 miliarde lei (365 milioane euro).

15 iul, 2013 | Mediafax

Prin licitaţiile repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, în prezent de 5% pe an. Banii sunt împrumutaţi, de regulă, pentru o săptămână.

La licitaţia organizată săptămâna trecută, şase bănci au împrumutat 1,625 miliarde lei.

Dobânzile pentru plasamentele pe termen de o săptămână au continuat să fie reduse, de 3,39 - 3,89% pe an.

Începând din luna martie, BNR nu a mai limitat împrumuturile acordate băncilor comerciale prin licitaţiile repo, iar sumele au variat între 178,3 milioane lei şi 7,33 miliarde lei.

În perioada octombrie 2012 - februarie 2013 banca centrală a limitat sumele împrumutate prin licitaţiile repo. Reluarea plafonării a venit într-un moment în care cursul urcase pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo au variat în perioda octombrie - febuarie între 4 miliarde lei şi 11 miliarde lei.

În acelaşi timp, sumele solicitate de bănci în cadrul licitaţiilor repo au fost cuprinse între 12,73 miliarde lei şi un record de 38,49 miliarde lei. Volumele ridicate solicitate de bănci nu au reflectat fidel nevoia de lichiditate a acestora, din cauză că la licitaţiile plafonate sumele sunt acordate pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii umelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunţă un plafon băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din suma vizată.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO