1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 12 º

Finanţe şi bănci

Dobânzile la lei au coborât spre 2%

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat o bancă, luni, cu 7 milioane de lei, la dobânda de politică monetară, de 4,5%, deşi în piaţă randamentele au coborât spre 2%.

12 aug, 2013 | Mediafax

Prin licitaţiile repo, BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară. Banii sunt împrumutaţi, de regulă, pentru o săptămână.

Potrivit unui dealer, BNR cere băncilor să testeze facilitaţile permanente şi având în vedere suma nesemnificativă ar putea fi o bancă care nu a folosit de ceva timp facilitatea. Rata dobânzii pentru facilitatea de depozit este de 1,5% pe an.

Dobânzile pentru plasamentele pe termen de o săptămână se plasau la 2,08 - 2,58% pe piaţa monetară interbancară.

Băncile nu au participat săptămâna trecută la licitaţia organizată săptămânal de Banca Naţională a României (BNR), din cauza surplusului de lichiditate din sistemul bancar, spun dealerii.

Începând cu luna martie, BNR nu a mai limitat împrumuturile acordate băncilor comerciale prin licitaţiile repo.

Banca centrală a limitat sumele împrumutate prin licitaţiile repo în perioada octombrie 2012 - februarie 2013. Reluarea plafonării a venit într-un moment în care cursul urcase pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo au variat în perioda octombrie - februarie între 4 miliarde lei şi 11 miliarde lei.

În acelaşi timp, sumele solicitate de bănci în cadrul licitaţiilor repo au fost cuprinse între 12,73 miliarde lei şi un record de 38,49 miliarde lei. Volumele ridicate solicitate de bănci nu au reflectat fidel nevoia de lichiditate a acestora, din cauză că la licitaţiile plafonate sumele sunt acordate pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii umelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunţă un plafon băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din suma vizată.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO