BNR a redus dobânda cheie la 3,75% şi RMO la lei şi valută

Consiliul de Administraţie al BNR a decis miercuri să reducă rata dobânzii de politică monetară de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% şi ratele rezervelor minime obligatorii la valută de la 20% la 18%.
Economica.net - mie, 08 ian. 2014, 12:05
BNR a redus dobânda cheie la 3,75% şi RMO la lei şi valută

BNR a redus nu numai dobânda de politică monetară cu 25 puncte de bază la 3,75%, ci şi nivelul rezervelor minime obligatorii la 12% la lei şi la 18% la euro.

Reducerea dobânzii cheie în şedinţa de astăzi era aşteaptată de cei mai mulţi analişti, iar reducerea RMO era aşteptată pentru începutul acestui an, având în vedere şi mesajele recente venite dinspre BNR.

Prin această măsură, care va aduce şi mai multă lichiditate în piaţă, Banca centrală speră să ofere un impuls creditării nu numai prin scăderea costului creditării pentru firme şi populaţie, dar şi prin creşterea ofertei de bani. Excesul de lichiditate din piaţă era de aproximativ 3 miliarde de lei la sfârşitul anului trecut, când a ajuns la nivelurile înregistrate înainte de toamna lui 2008. Reducerea RMO la lei va elibera încă 4 miliarde de lei, potrivit estimărilor ING de la finele anului trecut.

În aşteptarea deciziei BNR, ratele de dobândă de pe piaţa monetară interbancară au scăzut la noi minime. Cotaţia Robor la trei luni, relevantă pentru creditele cu dobândă variabilă, a scăzut cu 5 bps la 2,16%.

De asemenea, randamentele titlurilor de stat au scăzut, în medie, cu 10 bps. 

În scurtul comunicat de presă de după şedinţa de politică monetară, instituţia mai precizează că „CA al BNR reiterează că utilizarea judicioasă a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrală în condiţiile monitorizării atente a evoluţiilor interne şi ale mediului economic internaţional este de natură să asigure stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi stabilitatea financiară”.

Ştirea se actualizează

Te-ar mai putea interesa și
Cum și-a rezolvat Profi, cel mai mare angajator din România, problemele generate de creșterea numărului de salariați: Au „angajat” un robot
Cum și-a rezolvat Profi, cel mai mare angajator din România, problemele generate de creșterea numărului de salariați: ...
Retailerul Profi, operat de fondul de investiții Mid Europa Partners, cel mai mare angajator din România conform datelor din 2020, a investit într-un robot care va prelua sarcinile legate de......
Appraisal & Valuation SA a atras 4,4 milioane de lei în prima zi a plasamentul privat
Appraisal & Valuation SA a atras 4,4 milioane de lei în prima zi a plasamentul privat
TradeVille a încheiat cu succes și în mod anticipat, chiar în prima zi, în condițiile unei suprasubscrieri de peste ...
Top cele mai valoroase branduri din lume 2021 – Kantar
Top cele mai valoroase branduri din lume 2021 – Kantar
Amazon şi Apple sunt în 2021 cele mai valoroase branduri din lume dar mărcile din China ocupă poziţii din ce în ce ...
Petrom intră pe piața de gaze naturale lichefiate
Petrom intră pe piața de gaze naturale lichefiate
OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, a obținut licența pentru comercializarea de gaze naturale ...