UPDATE: BNR a decis astăzi scăderea dobânzii până la 2,5% în şedinţa de politică monetară

Comitetul de politică monetară al Băncii Naţionale a României (BNR) s-a întrunit astăzi în prima sa şedinţă dintr-un an în care se aşteaptă stimularea mai eficace a creşterii economice, prin relaxare monetară. A decis reducerea dobânzii cheie până la 2,5%.
Adrian N. Ionescu - mie, 07 ian. 2015, 09:11
UPDATE: BNR a decis astăzi scăderea dobânzii până la 2,5% în şedinţa de politică monetară

Analiştii se aşteaptă de mai multă vreme la o nouă scădere a ratei dobânzii de referinţă a BNR, care ar trebui să stimuleze mai mult apetitul pentru credit al managerilor din României. Cea mai recentă decizie a BNR de reducere a dobânzii este cea din noiembrie, până la 2,75%.

Decizia de reducere a ratei cheie a dobânzii BNR până la 2,5%, pare mai probabilă la următoarea şedinţă de politică monetară”, estima Erste Group Research, încă de acum o lună.

„BNR ar putea implementa noi măsuri de relaxare a politicii monetare”  şi „ar putea amâna, temporar, reducerea RMO-urilor (rezervele minime obligatorii), pe fondul crizelor din Grecia și Rusia”, scrie Andrei Rădulescu, economist senior, într-un raport apărut azi  al Băncii Transilvania (TLV).

Strategii monetari ai BNR au „spațiu pentru o nouă reducere a ratei de dobândă de referință (până la  2.5%)”, având în vedere „perspectiva persistenței inflației sub limita inferioară a intervalului țintă al BNR în primul semestru al anului oferă”.

Datele despre mersul economiei nu sunt liniştitoare. INS indică scăderea numărului de autorizații de construire clădiri rezidențiale pentru a doua lună la rând în noiembrie, „cu un ritm lunar de 16.3%, la 2,715 (nivelul minim din ultimele nouă luni). În dinamică anuală acest indicator a scăzut cu 5.6% în noiembrie și cu 0.7% în perioada ianuarie-noiembrie 2014”, se spune în raportul TLV.

Climatul macro-financiar extern şi excesul de lichiditate la RON „au influențat piața financiară marți. Ratele de dobândă au continuat să scadă pe piața monetară, în convergență către minimele istorice: overnight la 0.07%/0.48%. Totodată, curba randamentelor a scăzut, în medie, cu trei puncte bază, rata de dobândă la titlurile de stat la 10 ani consemnând un nou minim istoric (3.54%)”, mai scrie Andrei Rădulescu în raportul TLV.

Pe piața valutară cursul EUR/RON s-a stabilizat în proximitatea pragului 4.5 (+0.02%, la 4.4982, la BNR), iar bursa a continuat să scadă (BET cu 0.8%).

Pe de altă parte, Erste Group Rerearch scria, în raportul său din decembrie, că  „susţinerea  actualului guvern de centru-stânga de către o majoritate parlamentară fragilă” ar putea fi slăbită în lunile următoare. „Prima verificarea ar putea veni în primăvară, când opoziția intenționează să declanșeze un vot de încredere în Parlament. Între timp, Partidul Social-Democrat va trebui să găsească modalități de a-şi recâştiga credibilitatea și în urma acuzațiilor scandal de corupție pentru care unii dintre membrii săi de top sunt investigaţi” .

l

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...