BNR: Băncile au înăsprit standardele de creditare ipotecară pentru populaţie din cauza legii dării în plată

Băncile au înăsprit semnificativ standardele de creditare pentru populaţie în trimestrul doi al acestui an pentru împrumuturile ipotecare, din cauza Legii privind darea în plată, iar pentru următoarele trei luni estimează o continuare a acestei tendinţe, dar la intensitate mai redusă, reiese din Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare şi populaţiei realizat de Banca Naţională a României (BNR)
Economica.net - mar, 06 sept. 2016, 11:05
BNR: Băncile au înăsprit standardele de creditare ipotecară pentru populaţie din cauza legii dării în plată

‘Standardele de creditare pentru împrumuturile ipotecare au continuat să se înăsprească semnificativ în T2/2016 ca urmare adoptării Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite.(…) Pentru următoarele trei luni, instituţiile de credit preconizează o continuare a tendinţei de înăsprire a standardelor aferente împrumuturilor pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri, însă cu o intensitate mai redusă’, reiese din sondajul citat.

În acelaşi timp, cererea de credite ipotecare s-a diminuat în trimestrul doi al acestui an, iar pentru următoarele trei luni instituţiile de credit estimează în continuare o diminuare a cererii pe acest segment.

Referitor la termenii creditării, din sondaj reiese că băncile au înăsprit, în perioada analizată, condiţiile referitoare la avansul solicitat clienţilor, în sensul majorării acestuia, şi au diminuat perioada maximă de creditare.

‘În ceea ce priveşte creditele de consum, în T2/2016, standardele de creditare s-au înăsprit moderat. Pentru T3/2016, se prognozează o menţinere constantă a condiţiilor de creditare pentru acest tip de împrumuturi’, se mai arată în documentul citat.

Cererea pentru astfel de credite a consemnat o dinamică ascendentă importantă în T2/2016, pe fondul majorării cererii de împrumuturi de consum fără ipotecă, dar şi celei pentru carduri de credit.

‘În următoarele trei luni (T3/2016), băncile preconizează o scădere moderată a cererii de împrumuturi de consum din partea populaţiei’, se mai arată în sondajul BNR.

În privinţa împrumuturilor aferente companiilor nefinanciare, condiţiile de creditare au fost păstrate la un nivel similar evoluţiilor din perioadele anterioare.

‘În următoarele trei luni, (…) băncile anticipează o menţinere neschimbată a standardelor de creditare la nivelul companiilor nefinanciare’, se subliniază în documentul citat.

Cererea de împrumuturi din partea companiilor nefinanciare s-a menţinut relativ constantă în T2/2016, conform opiniilor instituţiilor de credit centralizate de BNR.

‘În structură, s-a înregistrat o evoluţie mixtă. Întreprinderile mici şi mijlocii şi-au majorat puternic cererea de credite pe termen lung şi marginal pe cea de împrumuturi cu exigibilitatea mai mică de un an. La nivelul corporaţiilor, cererea de credite pe termen scurt a înregistrat un avans moderat, iar cererea pentru împrumuturile pe termen lung s-a menţinut relativ constantă. Pentru perioada următoare (T3/2016), băncile prognozează o creştere moderată a cererii de credite din partea companiilor nefinanciare, indiferent de segment’, mai reiese din sondajul menţionat.

Te-ar mai putea interesa și
Un membru PKK condamnat de justiția turcă a fost extrădat din Suedia
Un membru PKK condamnat de justiția turcă a fost extrădat din Suedia
Un membru al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), condamnat în Turcia, a fost expulzat din Suedia şi a sosit în cursul nopţii la Istanbul, a informat sâmbătă presa turcă, relatează......
Lightyear, prima mașină alimentată de propriile panouri solare, a înregistrat 150 de precomenzi înainte de intrarea în producție – VIDEO
Lightyear, prima mașină alimentată de propriile panouri solare, a înregistrat 150 de precomenzi înainte de intrarea ...
Prezentat în vara acestui an, modelul Lightyear 0, a cărui autonomie poate fi majorată grație panourilor fotovoltaice ...
Elon Musk face publice discuțiile din interiorul Twitter cu privire la cenzurarea acum doi ani a știrii privind laptopul pierdut de Hunter Biden
Elon Musk face publice discuțiile din interiorul Twitter cu privire la cenzurarea acum doi ani a știrii privind laptopul ...
Miliardarul Elon Musk stârnește din nou controverse, de data asta făcând publice discuțiile interne de acum doi ani ...
Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene susține că plafonul de preț pentru petrolul rusesc ar fi trebuit stabilit la 30 de dolari pe baril
Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene susține că plafonul de preț pentru petrolul rusesc ar fi trebuit stabilit ...
Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat sâmbătă că plafonul de preţ pentru petrolul ...