BNR: Băncile au înăsprit standardele de creditare ipotecară pentru populaţie din cauza legii dării în plată

Băncile au înăsprit semnificativ standardele de creditare pentru populaţie în trimestrul doi al acestui an pentru împrumuturile ipotecare, din cauza Legii privind darea în plată, iar pentru următoarele trei luni estimează o continuare a acestei tendinţe, dar la intensitate mai redusă, reiese din Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare şi populaţiei realizat de Banca Naţională a României (BNR)
Economica.net - mar, 06 sept. 2016, 11:05
BNR: Băncile au înăsprit standardele de creditare ipotecară pentru populaţie din cauza legii dării în plată

‘Standardele de creditare pentru împrumuturile ipotecare au continuat să se înăsprească semnificativ în T2/2016 ca urmare adoptării Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite.(…) Pentru următoarele trei luni, instituţiile de credit preconizează o continuare a tendinţei de înăsprire a standardelor aferente împrumuturilor pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri, însă cu o intensitate mai redusă’, reiese din sondajul citat.

În acelaşi timp, cererea de credite ipotecare s-a diminuat în trimestrul doi al acestui an, iar pentru următoarele trei luni instituţiile de credit estimează în continuare o diminuare a cererii pe acest segment.

Referitor la termenii creditării, din sondaj reiese că băncile au înăsprit, în perioada analizată, condiţiile referitoare la avansul solicitat clienţilor, în sensul majorării acestuia, şi au diminuat perioada maximă de creditare.

‘În ceea ce priveşte creditele de consum, în T2/2016, standardele de creditare s-au înăsprit moderat. Pentru T3/2016, se prognozează o menţinere constantă a condiţiilor de creditare pentru acest tip de împrumuturi’, se mai arată în documentul citat.

Cererea pentru astfel de credite a consemnat o dinamică ascendentă importantă în T2/2016, pe fondul majorării cererii de împrumuturi de consum fără ipotecă, dar şi celei pentru carduri de credit.

‘În următoarele trei luni (T3/2016), băncile preconizează o scădere moderată a cererii de împrumuturi de consum din partea populaţiei’, se mai arată în sondajul BNR.

În privinţa împrumuturilor aferente companiilor nefinanciare, condiţiile de creditare au fost păstrate la un nivel similar evoluţiilor din perioadele anterioare.

‘În următoarele trei luni, (…) băncile anticipează o menţinere neschimbată a standardelor de creditare la nivelul companiilor nefinanciare’, se subliniază în documentul citat.

Cererea de împrumuturi din partea companiilor nefinanciare s-a menţinut relativ constantă în T2/2016, conform opiniilor instituţiilor de credit centralizate de BNR.

‘În structură, s-a înregistrat o evoluţie mixtă. Întreprinderile mici şi mijlocii şi-au majorat puternic cererea de credite pe termen lung şi marginal pe cea de împrumuturi cu exigibilitatea mai mică de un an. La nivelul corporaţiilor, cererea de credite pe termen scurt a înregistrat un avans moderat, iar cererea pentru împrumuturile pe termen lung s-a menţinut relativ constantă. Pentru perioada următoare (T3/2016), băncile prognozează o creştere moderată a cererii de credite din partea companiilor nefinanciare, indiferent de segment’, mai reiese din sondajul menţionat.

Te-ar mai putea interesa și
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar în funcție de cifra de afaceri, va ajunge până la finele anului la......
Update 2: Procesul de vot s-a încheiat. A început votul. Congresul PNL. Liberalii își aleg noul președinte al partidului
Update 2: Procesul de vot s-a încheiat. A început votul. Congresul PNL. Liberalii își aleg noul președinte al partidului
Liberalii se reunesc în congres, sâmbătă, pentru a alege noul preşedinte al PNL, dintre actualul lider, Ludovic Orban, ...
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Jucătorii împătimiți sau cei care joaca ocazional la Loto nu mai pot intra în agenții fără certificatul verde sau ...
Update:  Michael Kovrig şi Michael Spavor au ajuns în Canada. Cei doi cetățeni canadieni arestați în 2018 de China ca represalii în urma reținerii directoarei Huawei Meng Wanzhou au fost eliberați
Update: Michael Kovrig şi Michael Spavor au ajuns în Canada. Cei doi cetățeni canadieni arestați în 2018 de China ...
Update: Canadienii Michael Kovrig şi Michael Spavor, deţinuţi în China de la sfârşitul anului 2018 şi eliberaţi vineri, ...