Băncile au închis 371 de unităţi şi au concediat 3.460 de oameni în 18 luni

Băncile din România au continuat să închidă unităţi şi să concedieze angajaţi într-un ritm susţinut în ultimul an şi jumătate, arată datele BNR. Peste 15 mii de oameni au fost daţi afară din bănci în ultimii ani faţă de vârful din 2008. Banca centrală consideră că este nevoie de angajaţi capabili să dea credite companiilor.
Mihai Banita - mar, 07 oct. 2014, 15:45
Băncile au închis 371 de unităţi şi au concediat 3.460 de oameni în 18 luni

„Instituţiile de credit au continuat procesul de restructurare a activităţii prin reducerea numărului unităţilor bancare şi a numărului de salariaţi în încercarea de optimizare a cheltuielilor operaţionale. Ritmul redus de creditare precum şi orientarea în tot mai mare măsură către serviciile financiare digitale au influenţat deciziile legate de dezvoltarea reţelelor teritoriale de unităţi bancare. Astfel, numărul de unităţi bancare s-a redus cu 229 de unităţi în 2013 şi cu încă 142 de unităţi în prima jumătate a anului 2014. De asemenea, numărul de salariaţi din sistemul bancar s-a redus cu 3.157 în 2013 şi cu 603 în primul semestru din 2014 (Grafic 3.8.). Din perspectiva numărului de unităţi teritoriale şi a numărului de instituţii de credit la 100 000 locuitori, sistemul bancar din România continuă să se situeze sub media europeană”, se arată în Raportul anual asupra stabilităţii financiare a BNR.

În vârful înregistrat la jumătatea anului 2008, băncile angajau aproape 72.000 de oameni, iar acum angajează aproximativ 56.000. Numărul unităţior bancare, omniprezente pe bulevardele din marile oraşe, alături de farmacii, a scăzut de la aproape 6.700 la 5.300.

BNR consideră că băncile au nevoie de angajaţi calificaţi care să fie capabili să analizeze companiile şi să le acorde credite, după ce băncile şi-au redus substanţial expunere asupra companiilor cu valoare adăugată mare în economie.

” Este posibil ca pentru fructificarea potențialului important al cererii eligibile din partea companiilor să fie necesară și o îmbunătățire a calității și expertizei personalului implicat în activitatea de acordare credite, de analiză a riscurilor și de consiliere a companiilor, precum și o mai bună personalizare a produselor și serviciilor oferite”, se arată în raport.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz schimbă modelul de business în proiectele de centrale noi pe care vrea să le facă împreună cu Gabriel Comănescu
Romgaz, care intenționează să construiască o primă centrală pe gaze în parteneriat cu firma GSP Power la Halânga, anunță că a schimbat modul de derulare a proiectelor de acest fel....
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea perioadei de rambursare
Băncile stimulează creditarea prin „haine noi” pentru produse vechi. Unele modificări BNR permit chiar extinderea ...
Lichiditatea de pe piaţa bancară şi dezechilibrul dintre depozite şi credite determină băncile să găsească noi metode ...
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Biden vrea să retragă trupele americane din Afganistan înainte de 11 septembrie 2021
Joe Biden a decis ca trupele americane să rămână în Afganistan dincolo de data de 1 mai prevăzută într-un acord cu ...
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
UPDATED Intra Bucureștiul în carantină? Noi reguli de carantinare a orașelor mari
Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial de azi un Ordin care schimbă regulile pe baza cărora orașele ...