1EUR = 4.7354 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

BNR calmează cursul de schimb şi Roborul printr-o nouă injecţie de lichiditate de 4,12 miliarde lei

Pentru a patra oară în luna octombrie, Banca Naţională a României (BNR) a injectat o sumă de 4,124 miliarde de lei în piaţă, printr-o nouă operaţiune repo. Pe fondul unui uşor deficit de lichiditate generat de începerea perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii şi a efectuării plăţilor trimestriale către buget, operaţiunea Repo a BNR era aşteptată de piaţa bancară.

Operaţiunea repo are data scadenţei 6 noiembrie, fiind făcută la o dobândă de 1,75% pe an, egală cu dobânda cheie a BNR. Primul împrumut acordat de BNR băncilor comerciale a fost pe 3 octombrie, cu 9,3 miliarde de lei, printr-o operaţiune de piaţă monetară de tip repo cu scadenţa la 7 zile, mişcare ce era aşteptată să ducă ratele de dobândă pe termen scurt sub 1,75%. Aceasta a fost prima operaţiune de tip repo derulată de BNR după sfârşitul lunii august 2015, când băncile împrumutau 1,9 miliarde de lei la 7 zile.

Intervenţia BNR a dus la o scădere cu 0,01% a indicelui Robor la trei luni până la valoarea de 1,87% şi la 2.02% a indicelui Robor la 6 luni. De asemenea, cursul de schimb pe interbancar s-a situat în prima parte a zilei de astăzi la peste 4,6 lei pentru un euro, nivel redus automat după intervenţia directă a BNR în piaţă. Analiştii se aşteptau la această decizie a băncii centrale. Aşteptările se datorează atât faptului că a început perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii de către bănci la BNR şi companiile achită şi plăţile trimestriale către buget, ceea ce crează un oarecare deficit de lichiditate în piaţă, dar şi în lumina deciziilor Băncii Central Europene luate în şedinţa de joia trecută.

În acest context este de aşteptat ca BNR să treacă mult mai lent la procesul de majorare a dobânzii de politică monetară, undeva spre sfârşitul anului viitor,în ciuda inflaţiei ridicate.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO