BNR: Capacitatea companiilor de a face faţă unor evoluţii nefavorabile privind rata dobânzii este scăzută

Capacitatea companiilor de a face faţă unor evoluţii nefavorabile privind rata dobânzii este scăzută, astfel aproximativ o treime din companii spun că ar fi afectate de o majorare între 1 şi 3 puncte procentuale a ratei dobânzii, atât la lei, cât şi la euro, se arată în 'Sondajul privind accesul la finanţare al companiilor nefinanciare din România şi capacitatea acestora de a face faţă unor condiţii financiare nefavorabile', reprezentativ pentru perioada aprilie - septembrie 2015, publicat, vineri, de Banca Naţională a României (BNR).
Economica.net - vin, 04 dec. 2015, 11:42
BNR: Capacitatea companiilor de a face faţă unor evoluţii nefavorabile privind rata dobânzii este scăzută

‘Cele mai multe companii cu credite în lei se finanţează la o rată a dobânzii între 3 şi 5 la sută, iar majoritatea firmelor cu credite în euro se finanţează la o rată medie a dobânzii între 2 la sută şi 4 la sută’, se arată în document.

Potrivit acestuia, majoritatea firmelor au declarat că nu au nevoie de finanţare de la bănci sau instituţii financiare nebancare (61%), proporţia fiind uşor sub cea înregistrată în sondajul anterior (64% în martie 2015). Ponderea companiilor care consideră că nivelul actual al costului de finanţare ar afecta activitatea sau capacitatea companiei de a rambursa împrumutul a rămas aproximativ aceeaşi (24% din total companii în septembrie 2015, faţă de 23% în martie 2015).

‘IMM-urile continuă să considere într-o proporţie mai ridicată decât corporaţiile că nu au nevoie de finanţare de la bănci sau instituţii financiare nebancare (61 la sută din IMM faţă de 46 la sută din corporaţii), dar diferenţa este în scădere pe fondul creşterii ponderii corporaţiilor (de la 25 la sută în martie 2015). Cu toate acestea, o parte importantă a corporaţiilor continuă să declare că nivelul costului finanţării nu ar afecta capacitatea de rambursare a împrumutului şi nici activitatea companiei (31 la sută în septembrie 2015)’, arată sondajul BNR.

De asemenea, precizează că majoritatea companiilor nefinanciare declară că intenţionează să îşi menţină sau să îşi reducă gradul de îndatorare bancară.

‘Analizând răspunsurile firmelor care declară că nu ar lua credite, cea mai mare parte a companiilor (25% în cazul creditului în lei şi 29% în cazul creditului în euro) spun că ar accesa un credit la nivelurile cele mai scăzute de dobândă, conform opţiunilor oferite de sondaj (între 0,1% şi 3% atât pentru creditele în lei, cât şi pentru creditele în euro). Relativ la ratele medii de dobândă pentru creditele în stoc acordate companiilor nefinanciare (respectiv 5,2% la creditele în lei şi 4,1% la creditele în euro, la momentul de referinţă septembrie 2015), doar 4% dintre companii ar fi acceptat o rată a dobânzii maxime între 5 şi 7 la sută pentru un credit în lei şi doar 8% ar fi acceptat o finanţare având o rată maximă a dobânzii între 3 şi 5% pentru un credit în euro’, mai spune Banca Centrală.

Sondajul este efectuat semestrial de BNR în lunile martie şi septembrie. Are la bază un chestionar care este transmis unui eşantion de aproximativ 10.500 de companii nefinanciare, dintre care circa 85% sunt IMM, corporaţiile fiind incluse exhaustiv.

Te-ar mai putea interesa și
Discuţie telefonică între Scholz şi Macron cu Putin: Lăsaţi telefonul şi mergeţi la Kiev, le recomandă un oficial estonian
Discuţie telefonică între Scholz şi Macron cu Putin: Lăsaţi telefonul şi mergeţi la Kiev, le recomandă un oficial ...
Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron nu ar trebui să discute cu dictatorul rus Vladimir Putin, ci să meargă în Ucraina şi să o ajute să câştige războiul......
Săptămâna de muncă de patru zile, testată începând din iunie în Regatul Unit
Săptămâna de muncă de patru zile, testată începând din iunie în Regatul Unit
Aproximativ 3.000 de angajaţi din 60 de întreprinderi urmează să participe - începând din iunie - la un test la scară ...
Bilanţ Covid-19 duminică, 29 mai: 203 cazuri nou diagnosticate, un deces şi 75 de oameni internaţi la ATI
Bilanţ Covid-19 duminică, 29 mai: 203 cazuri nou diagnosticate, un deces şi 75 de oameni internaţi la ATI
În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 203 noi cazuri de Covid-19, un deces şi 75 de oameni sunt internaţi la ATI.
Forţele ruse au transformat un supermarket din Mariupol într-o groapă de gunoi pentru cadavre (responsabil ucrainean)
Forţele ruse au transformat un supermarket din Mariupol într-o groapă de gunoi pentru cadavre (responsabil ucrainean)
Ocupanţii ruşi au transformat un supermarket dintr-un cartier din Mariupol, oraş-port la Marea Azov, în regiunea Doneţk, ...