BNR: Creanţele din administraţia publică s-au menţinut ca pondere în PIB la 24,6%, în T2

Totalul creanţelor sectorului 'Administraţia publică' s-a menţinut ca pondere în Produsul Intern Brut, în trimestrul doi din 2014, la acelaşi nivel cu cel raportat în trimestrul doi din 2013, respectiv 24,6%, potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a României /BNR/.
Economica.net - lun, 20 oct. 2014, 11:14
BNR: Creanţele din administraţia publică s-au menţinut ca pondere în PIB la 24,6%, în T2

Această evoluţie a avut loc în condiţiile în care, în trimestrul doi din acest an, faţă de perioada similară din 2013, deţinerile de acţiuni şi alte participaţii ale statului, care reprezintă categoria de creanţe majoritară, au scăzut cu 1,1 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 9,4% din PIB. În plus, depozitele administraţiei publice au crescut cu 1,9 puncte procentuale, până la 7,8% din PIB, iar creanţele comerciale au coborât cu 0,7 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 6,4% ca pondere în PIB, mai reiese din datele BNR, scrie Agerpres.

În aceeaşi perioadă, angajamentele sectorului ‘Administraţia publică’ s-au majorat ca pondere în PIB la 44,4% la finele trimestrului doi din 2014 faţă de sfârşitul trimestrului doi din 2013, când reprezentau 42,9%, conform datelor BNR.

‘Titlurile în lei şi valută au crescut cu 1,9 puncte procentuale pe seama emiterii de noi titluri în lei şi în valută, pe termen lung, ajungând la un nivel de 25,9% din PIB. Datoriile comerciale au crescut cu 0,7 puncte procentuale, până la 6,8% din PIB la finele trimestrului II 2014. Împrumuturile au scăzut cu 1,1 puncte procentuale, astfel încât reprezentau 11,2% din PIB la finele trimestrului II 2014’, se precizează în analiza BNR.

Potrivit datelor băncii centrale, în trimestrul doi din 2014, sectorul ‘Administraţia publică’ a prezentat un necesar de finanţare de 0,2% din PIB, mai redus comparativ cu trimestrul doi din 2013, când a reprezentat 0,3% din PIB.

Pe subsectoare, valoarea creanţelor din ‘Administraţia centrală’ a crescut la 23% faţă de 22,8%, în timp ce în ‘Administraţiile sistemelor de asigurări sociale’ a scăzut la 2,2% faţă de 2,3%, iar în cazul subsectorului ‘Administraţia locală’ s-a menţinut la acelaşi nivel de 1,9% din PIB.

Valoarea angajamentelor, ca pondere în PIB, a crescut, în perioada menţionată, în cazul subsectorului ‘Administraţia centrală’, la 42% faţă de 39,5%, dar a scăzut în cazul subsectoarelor ‘Administraţiile locale’ şi ‘Administraţiile de securitate socială’ la 3,8% faţă de 4,3% şi, respectiv, la 1,2% comparativ cu 1,6%.

În al doilea trimestru al acestui an, subsectorul ‘Administraţia centrală’ a înregistrat un necesar de finanţare mai ridicat decât cel din trimestrul II 2013, respectiv 0,2% faţă de 0,1%. În schimb, ‘Administraţiile locale’ au prezentat un nivel al necesarului de finanţare mai redus, respectiv de aproximativ 0,03% faţă de 0,2%, iar subsectorul ‘Administraţiile de securitate socială’ şi-a menţinut capacitatea de finanţare la nivelul de aproximativ 0,05%.

Te-ar mai putea interesa și
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 de tancuri K2, pentru care Polonia a semnat un contract de achiziţie cu......
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme ...
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la cereale
Guvernul polonez va acorda subvenţii de peste 500 de milioane de dolari fermierilor afectaţi de preţurile scăzute la ...
Guvernul polonez va plăti fermierilor subvenţii în valoare de 2,1 miliarde de zloţi (516,49 milioane de dolari), pentru ...