1EUR = 4.8351 RON | Bucureşti 33 º

Finanţe şi bănci

BNR: Creanţele financiare ale administraţiei publice au scăzut în primul trimestru la 21,1% din PIB

Creanţele financiare ale sectorului Administraţii publice au scăzut cu 1,4 puncte procentuale, în primul trimestru din 2019, comparativ cu perioada similară a anului trecut, ajungând la valoarea de 21,1 la sută din PIB, conform datelor publicate pe site-ul băncii Naţionale a României.

17 iul, 2019 | ECONOMICA.net

Deţinerile de acţiuni şi alte participaţii ale statului s-au redus cu 0,2 puncte procentuale, ajungând la nivelul de 8,4% din PIB. Depozitele şi numerarul administraţiei publice s-au diminuat cu 1,5 puncte procentuale, până la 4,8 la sută din PIB, pe seama plăţilor de rate şi dobânzi în contul datoriei publice, a cheltuielilor curente şi a celor generate de programul de înzestrare HSAM (sistem de rachete sol - aer cu bătaie mare).

Angajamentele financiare ale sectorului Administraţii publice au scăzut ca pondere în produsul intern brut, atingând un nivel de 41,2 la sută în trimestrul I 2019, faţă de 41,9 la sută din PIB, cât au reprezentat în primele trei luni din 2018. Titlurile de natura datoriei, în lei şi valută, s-au diminuat cu 0,1 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 27,1 la sută din PIB.

"Astfel, se remarcă ritmul mai accelerat înregistrat de răscumpărările titlurilor de stat (mai ales titluri de natura datoriei pe
termen mediu şi lung) faţă de ritmul emisiunii acestora. Poziţia "alte conturi de plătit" a scăzut cu 0,3 puncte procentuale, până la 8,1 la sută din PIB. Deşi creditele angajate au scăzut cu 0,3 puncte procentuale, reprezentând 5,4 la sută din PIB la finele trimestrului I 2019, în valoare nominală acestea au crescut, urmare atragerii în trimestrul I 2019 de titluri nenegociabile de la populaţie prin Programul Tezaur", precizează BNR.

Administraţia publică a înregistrat un necesar de finanţare de 1% din PIB în trimestrul I 2019, iar subsectorul Administraţia centrală a avut un necesar de finanţare de 1,2% din PIB.

Subsectorul Administraţiile locale a înregistrat o capacitate de finanţare de 0,2% din PIB în primele trei luni din 2019, faţă de 0,3% sută din PIB în trimestrul I 2018, iar subsectorul Administraţiile de securitate socială a avut un necesar de finanţare de 0,1% din PIB, în timp ce în trimestrul I 2018 înregistra o capacitate de finanţare de 0,1% din PIB.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO