BNR, cu date INS: Care sunt motivele şi în ce proporţie a contribuit fiecare la creşterea ratei anuale a inflaţiei

Potrivit unui grafic realizat de Banca Naţională a României (BNR), pe baza datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei martie 2017-martie 2018 a ajuns la nivelul de 4,95% ca urmare a unor factori care au contribuit într-o mai mică sau mai mare măsură la majorarea indicelui preţurilor de consum. Preţurile la energie electrică şi gaze naturale, precum şi majorarea accizelor la combustibili au avut cea mai mare pondere în crearea ratei medii anuale a inflaţiei.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 22 apr. 2018, 20:29
BNR, cu date INS: Care sunt motivele şi în ce proporţie a contribuit fiecare la creşterea ratei anuale a inflaţiei

Astfel, cea mai mare influenţă la majorarea inflaţiei a avut-o creşterea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale şi cea de-a doua majorare a accizelor la combustibili care a avut loc în luna octombrie 2017. Contribuţia acestor factori la formarea ratei anuale a inflaţiei a fost de 1,3%. Tot creşterea preţurilor energiei electrice şi a gazelor naturale, petrecută de această dată în ianuarie 2018 este responsabilă pentru a doua pondere ca mărime în formarea ratei anuale a inflaţiei de 4,95%. Contribuţia noii scumpiri din 2018 a fost de 0,8% la formarea indicelui preţurilor de consum anual.

Criza ouălor şi majorarea cotaţiilor ţiteiului au contribuit la rândul lor cu 0,7% la formarea ratei anuale medii a inflaţiei. Influenţa celor doi factori a fost vizibilă în luna noiembrie 2017. Prima majorare a accizei la combustibili a avut loc în luna septembrie 2017, iar contribuţia ei la formarea ratei medii a inflaţiei martie 2017/martie 2018 a fost de 0,5%.

Martie 2018 a fost a doua lună consecutivă în care România a avut cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4%, şi în creştere faţă de o rată anuală a inflaţiei de 3,8% înregistrată în luna februarie, arată datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) a crescut în luna martie 2018 până la 1,5%, de la un nivel revizuit de 1,4% în februarie 2018. În rândul statelor membre UE, rate anuale mai mari au fost înregistrate în România (4%), Estonia (2,9%), Slovacia şi Lituania (ambele cu un avans de 2,5%). Comparativ cu situaţia din luna februarie 2018, rata anuală a inflaţiei a scăzut în şase state membre, a rămas stabilă în alte şase ţări şi a crescut în 15 state, inclusiv în România, unde s-a majorat de la 3,8% până la 4%.

În cazul zonei euro, rata anuală a inflaţiei a crescut până la 1,3% în luna martie 2018, de la 1,1% în februarie 2018. Cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut serviciile (0,67 puncte procentuale), urmate de preţurile la alimente (0,41 puncte procentuale) şi energie (0,20 puncte procentuale). În ceea ce priveşte România, datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflaţiei a urcat la 5% în martie 2018, de la 4,7% în luna precedentă, pe fondul scumpirii mărfurilor nealimentare cu 6,57%, a celor alimentare cu 4,01% şi a serviciilor cu 2,9%.

„Rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (aprilie 2017 – martie 2018) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2016 – martie 2017), calculată pe baza IPC, este 2,5%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 1,9%”, notează INS. În luna februarie a acestui an, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 3,5%, de la 3,2%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an. Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,1%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Grup Șerban Holding a atras într-o zi 12,7 milioane de lei în urma unui plasament privat. Își va lista acțiunile pe AeRO la începutul anului viitor
Grup Șerban Holding a atras într-o zi 12,7 milioane de lei în urma unui plasament privat. Își va lista acțiunile pe ...
Grup Șerban Holding, companie antreprenorială românească activă în mai multe domenii din agricultură, a atras 12,7 ...
Cele mai ieftine destinații de schi din Europa: Bulgaria, pe primul loc. Unde se află România
Cele mai ieftine destinații de schi din Europa: Bulgaria, pe primul loc. Unde se află România
Bulgaria este cea mai ieftină destinație de schi din Europa, cu un cost de 39 de euro pe zi pentru cazare, arată un clasament ...
Proprietarii AFI, care au cel mai mare mall din România, cumpără un parc eolian în județul Brăila
Proprietarii AFI, care au cel mai mare mall din România, cumpără un parc eolian în județul Brăila
Grupul BIG Shopping Centers, care este cel mai mare acționar al AFI Europe, își face intrarea pe piața din România în ...