BNR decide azi dacă majorează din nou dobânda. Majoritatea analiştilor dau ca sigură o creştere de 0,25 puncte, cu excepţia celor de la BCR

Deşi firesc ar fi ca dobânda să fie mai mare sau egală cu inflaţia, ciclul mondial atipic prin care trece economia face ca şi România, chiar şi cu o inflaţie peste aşteptări în prima parte a lui 2018, să aibă dobânzile cu mult sub inflaţie. Pentru prima jumătate a anului, previziunile de inflaţie sunt de circa 5% şi între 3,4% şi 3,7% pentru sfârşitul anului. Majoritatea analiştilor cred că dobânda de politică monetară va fi de 2,5% după şedinţa de politică monetară de azi, adică vom avea creştere de 0,25 puncte, mai puţin BCR care consideră că BNR va aştepta raportul pe inflaţie pentru luna mai pentru a continua ciclul de întărire al politicii monetare. Pentru sfârşitul anului, analiştii se aşteaptă la o dobândă de politică monetară de 3%, respectiv 2,75% în cazul BCR. Condiţii în care, abia din 2019 vom avea dobânzi măcar aliniate cu inflaţia nu deasupra acesteia, cum ar fi normal.
Gabriela Ţinteanu - mar, 03 apr. 2018, 21:01
BNR decide azi dacă majorează din nou dobânda. Majoritatea analiştilor dau ca sigură o creştere de 0,25 puncte, cu excepţia celor de la BCR

„Politica fiscală nu dă nici un semn că s-ar îmbunătăţi, inflaţia a crescut  şi va creşte în lunile următoare. Mă aştept ca nivelul acesteia să fie peste 5% până în luna octombrie, iar după aceea să scadă ca urmare a efectului de bază. Practic, BNR nu are nici un motiv ca să nu crească dobânda de politică monetară cu încă un pas de 0,25% în această şedinţă de politică monetară”, spune economistul şef al Raiffeisen Bank şi şeful Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. Acesta precizează că pentru finalul anului vede dobânda de politică monetară la 3%.

De aceeaşi părere este şi Ciprian Dascălu, economistul şef al ING Bank. Acesta crede că banca centrală va creşte dobânda de politică monetară de la 2,25% la 2,5%, cu previziuni de 2,75% la sfârşitul anului. Dascălu mai spune că există riscul ca BNR să ducă dobânda cheie până la nivelul de 3%, în funcţie de evoluţia inflaţiei. Totodată, specialiştii ING Bank văd rata inflaţiei pe final de an la nivelul de 3,4%. „Odată cu majorarea dobânzii de politică monetară va creşte şi facilitatea la depozit la 1,5% (n.a.-dobânda acordată de BNR la depozitele constituite de băncile comerciale la banca centrală)”, spune Ciprian Dascălu.

Anca Maria Negrescu, economist şef la Unicredit Bank, este de părere că BNR va face astăzi pasul şi va majora cu încă 0,25% rata de politică monetară. „Săptămâna trecută, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a ținut un discurs care explică actuala inflație și politica monetară în fața Comitetului Economic al Senatului României. Majoritatea punctelor abordate au fost în concordanță cu opinia noastră că relaxarea fiscală ambițioasă a condus la o creștere a deficitelor bugetare și a contului curent (datorită creșterii importurilor), exercitând o presiune ascendentă asupra prețurilor și o presiune de depreciere asupra leului. Având în vedere aceste dezechilibre generate pe plan intern și în ciuda fundalului extern în general, banca centrală a fost forțată să se abată de la tendința regională și să majoreze rata cheie începând cu începutul anului 2018”, a declarat economistul şef al Unicredit Bank.

Dacă BNR va face acest lucru, ar însemna că întărirea politicii monetare se face cu o rapiditate fără precedent în istoria recentă: după ce a stagnat mai mult de doi ani la acelaşi nivel, dobânda cheie ar creşte în trei luni cu 75 de puncte de bază.

Horia Braun, economistul şef al BCR, cea mai mare bancă din sistem, este singurul împotriva curentului: „Nu mă aştept ca BNR să crească astăzi dobânda de politică monetară. Cred că îşi va acorda un respiro şi va aştepta până la şedinţa din luna mai, când va avea mai multe date şi un raport asupra inflaţiei actualizat”, spune Horia Braun.

Acesta constată că majorarea lunară a indicelui preţurilor de consum a început să fie mai lentă, iar majorarea inflaţiei din ultima perioadă s-a datorat în cea mai mare parte creşterilor de preţ la combustibil sau la preţurile administrate, zone pe care BNR nu are cum să le controleze. „În plus, la nivel european şi nu numai, se observă o scădere a gradului de încredere al consumatorilor şi o plafonare a ratelor de creştere pe unii indicatori de consum, servicii, producţie industrială, comerţ. Continuarea acestui trend ar putea amâna pe moment o decizie de majorare a dobânzii cheie de către BNR”, spune Horia Braun.

Previziunile BCR merg astfel către o dobândă de referinţă de 2,75% la sfârşitul anului şi o inflaţie de 3,6%, cu amendamentul că previziunea pe inflaţie ar putea fi revizuită în sus. Totodată, Horia Braun vede un indice ROBOR mai aliniat la dobânda de politică monetară decât cel care există în prezent, şi asta deoarece efectul de supralichiditate din piaţă, care menţine la nivel scăzut indicele ROBOR overnight sau pe zi, este unul temporar în opinia sa.

În aceste condiţii, analiştii din piaţă se aşteaptă totodată şi la o uşoară depreciere a monedei naţionale în raport cu euro, generată de deficitele externe: deficitul comercial, alimentat de excesul de cerere şi de consum care conduce la creşterea importurilor, de lipsa investiţiilor străine şi de eşecul atragerii de fonduri europene. Pentru următoarea perioadă, analiştii se aşteaptă să avem un curs de scimb fluctuant între 4,66 şi 4,7 lei eu euro.

După cum se observă, în toate previziunile analiştilor economici avem o inflaţiei mai mare decât nivelul dobânzii cheie sau al dobânzilor din piaţă.

Situaţia este identică şi pe plan internaţional unde frica de deflaţie şi criza din 2008 au făcut economiile lumii să treacă prin nişte cicluri atipice de dezvoltare. Lucru firesc şi pentru România la un moment dat, mai ales că vorbim despre pieţe globale şi o economie integrată în Uniunea Europeană. Totuşi la noi inflaţia a început să crească într-un ritm mult mai alert decât în alte state ale lumii, fapt ce va reclama probabil şi o dobânda măcar egalizată, dacă nu mai mare decât inflaţia. Analistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, este de părerea că abia din 2019 vom putea vorbi de acest aspect.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Victoria Maiei Sandu – o dovadă clară a voinţei poporului moldovean de a-şi apăra democraţia
Ciolacu: Victoria Maiei Sandu – o dovadă clară a voinţei poporului moldovean de a-şi apăra democraţia
Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat duminică seară că victoria Maiei Sandu în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova este o dovadă clară a......
Ciucă: Felicitări Maia Sandu. Republica Moldova îşi continuă parcursul european
Ciucă: Felicitări Maia Sandu. Republica Moldova îşi continuă parcursul european
Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a felicitat-o luni dimineaţa pe Maia Sandu pentru victoria în turul ...
Peste 1.000 de firme din România au capital integral american
Peste 1.000 de firme din România au capital integral american
Firmele americane sunt implicate, în special, în afaceri din domeniul IT, consultanță și dezvoltare imobiliară. Bucureștiul ...
Gazele naturale se vor scumpi în acest final de an în România, dar prețurile vor fi și mai mici decât cele europene – estimare Petrom
Gazele naturale se vor scumpi în acest final de an în România, dar prețurile vor fi și mai mici decât cele europene ...
Prețurile gazelor naturale vor crește pe piața din România în acest ultim trimestru al anului, dar vor fi mai mici decât ...