BNR estimează pentru finalul acestui an o inflaţie anuală a preţurilor alimentare volatile de 2,8%

Banca Naţională a României (BNR) estimează pentru finalul acestui an o inflaţie anuală a preţurilor alimentare volatile (LFO) de 2,8%, potrivit datelor publicate pe site-ul instituţiei.
Economica.net - Dum, 11 aug. 2013, 12:44
BNR estimează pentru finalul acestui an o inflaţie anuală a preţurilor alimentare volatile de 2,8%

Pentru primul trimestru al anului 2014, BNR estimează o inflaţie LFO de 0%, iar pentru cel de-al doilea trimestru de 2,2%. În ceea ce priveşte trimestrul al treilea Banca Centrală estimează 4,2%, iar pentru finalul T4 de 4,7%.

Prognoza dinamicii preţurilor alimentare volatile are la bază ipoteza unor ani agricoli normali în 2013 şi 2014.

Banca Naţională a României (BNR) a modificat în jos, la 3,1%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, la fel ca şi la finele anului viitor. Anterior, BNR prognoza pentru finalul acestui an o inflaţie de 3,2%. Ţinta de inflaţie pentru finalul anului este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

‘Probabil că la sfârşitul lui septembrie, să zicem chiar mai devreme, inflaţia va intra în interval, intervalul de variaţie în jurul ţintei multianuale de 2,5% şi se va menţine în acest interval până la sfârşitul perioadei de proiecţie, în trimestrul II 2015’, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu cu ocazia prezentării raportului asupra inflaţiei.

Proiecţia curentă plasează rata anuală a inflaţiei IPC la 3,1% atât la sfârşitul anului 2013, cât şi la finele anului 2014, valori revizuite în jos cu 0,1 şi, respectiv, 0,2 puncte procentuale faţă de cele prognozate în Raportul asupra inflaţiei din luna mai.

Potrivit prezentării guvernatorului BNR, deficitul de cerere din UE este preconizat a exercita presiuni dezinflaţioniste de mai mare amploare asupra ratei anuale a inflaţiei IAPC, revizuită în scădere şi anticipată a se situa la valori inferioare reperului de 2 la sută pentru stabilitatea preţurilor atât în 2013, cât şi în 2014.

Documentul mai spune că potenţialele cauze de abatere în sus a inflaţiei de la traiectoria proiectată sunt volatilitatea fluxurilor de capital adresate economiilor emergente din Europa, inclusiv în contextul oscilaţiilor recente ale apetitului global pentru risc, respectiv variaţii ale cursului de schimb al leului faţă de euro şi ale percepţiei investitorilor străini faţă de România şi incertitudini cu privire la intervalul de timp necesar refacerii dinamicii economiei UE în contextul problemelor persistente de sustenabilitate a datoriilor suverane din anumite ţări ale zonei euro şi al corecţiilor bilanţiere încă necesare la nivelul agenţilor economici din sectorul public şi privat.

În ceea ce priveşte riscurile de abatere în jos, printre ele se numără dinamica preţurilor alimentare volatile (LFO) şi a celor ale alimentelor procesate, inclusiv ca urmare a anunţului recent de diminuare la 9% a cotei TVA pentru făină şi pâine.

Banca Comercială Română (BCR) a modificat proiecţia de inflaţie pentru finalul acestui an la 3,3%, sub previziunea anterioară de 3,6%, a declarat, recent, pentru AGERPRES, Eugen Sinca, analist şef, BCR şi vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR).

‘Principalul element care ne-a determinat să modificăm estimarea de inflaţie pentru 2013 este producţia agricolă foarte bună din această vară’, a spus Sinca.

La aceeaşi inflaţie se aşteaptă şi economiştii UniCredit Ţiriac Bank.

‘Scenariul nostru de bază prevede o scădere a ratei inflaţiei până la 3,3% la finalul anului curent. Pentru moment, ne menţinem această estimare, dar admitem că balanţa riscurilor este înclinată spre o scădere (cu atât mai mult cu cât 2013 va fi un an agricol bun)’, a declarat Mihai Pătrulescu, senior economist al băncii.

Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank, vede pentru finalul acestui an o inflaţie de 2,7% datorită anului agricol foarte bun şi reducerii preţului la energia electrică.

Ultimele date ale Institutului naţional de Statistică arată că preţurile de consum au rămas relativ stabile în iunie, rata lunară a inflaţiei fiind de 0,01%, în timp ce rata anuală a urcat uşor, de la 5,32% în mai la 5,37%, fiind în linie cu prognoza Băncii Naţionale a României (BNR) pentru primul semestru, de 5,3%.

Te-ar mai putea interesa și
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie, amintind că a fost emisă ordonanţa în acest sens....
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
Comisia Europeană a desemnat, vineri, în mod oficial, comerciantul Shein drept platformă online foarte mare (VLOP) în ...
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, ...
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire monument istoric din Brașov, spațiul este folosit ca librărie de 105 ani
Libris a investit jumătate de milion de euro în reamenajarea librăriei de unde a început afacerea. Aflat într-o clădire ...
Libris, business antreprenorial controlat de familia Oniță, a redeschis, după șase de luni de lucrări de reamenajare, ...