1EUR = 4.7537 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

BNR: Inflaţia ar putea creşte până la 3,9% în primăvara anului viitor

Inflaţia ar putea ajunge la 3,9% la începutul anului viitor, urmând să scadă la 3,2% în decembrie 2018, potrivit guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

09 noi, 2017 | Agerpres

BNR a revizuit în creştere la 2,7% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, a menţinut la 3,2% prognoza pentru anul viitor, iar pentru finalul celui de-al treilea semestru din 2019 se aşteaptă la o rată a inflaţiei de 3,1%.

În ceea ce priveşte potenţiale cauze de abatere a inflaţiei de la traiectoria proiectată, BNR menţionează la riscuri în creştere numai politica fiscală şi cea a veniturilor, respectiv conduita politicii fiscale şi a celei a veniturilor, în contextul incertitudinilor privind
configuraţia viitoare a bugetului. Potrivit prezentării guvernatorului BNR, sunt îndeosebi preocupante impactul măsurilor incluse
în Programul de guvernare care urmează a fi legiferate şi măsurile fiscale corective care vor fi adoptate pentru încadrarea deficitului bugetar în ţintele propuse.

'Mesajul nostru nu este unul de amplificare a inflaţiei, deci lucrurile pot să fie ţinute sub control dar trebuie schimbată pedala pe care apăsăm în perioada următoare. Recunoaştem că nu este uşor. Şi noi oricum am început să apăsăm pe pedala cealaltă. Dar nu este suficient. Politica monetară nu poate să contrabalanseze orice fel de prociclicitate şi mai ales nu se poate ajunge la un mix optim. Aici este chestiunea. Deci nu orice combinaţie între politică monetară, politică fiscală, politică salarială este optimă. Mediul extern încă ne ajută, cum am spus şi la riscuri, avem politică fiscală şi a veniturilor prociclică, preţurile materiilor prime împing în sus inflaţia, la materiile prime pe pieţele internaţionale deocamdată cum vedem noi lucrurile situaţia este echilibrată, iar preţurile administrate au fost deja incluse în prognoza noastră. Deci şi aici avem un echilibru', a afirmat Isărescu.

Balanţa riscurilor este echilibrată în ceea ce priveşte preţurile materiilor prime pe pieţele internaţionale şi dinamica preţurilor administrate.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO