BNR menţine dobânda cheie la 1,75% pe an şi nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii

Banca Naţională a României (BNR) a decis, joi, menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul actual de 1,75% pe an, potrivit unui comunicat al BNR.
Economica.net - joi, 05 nov. 2015, 10:28
BNR menţine dobânda cheie la 1,75% pe an şi nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii

În şedinţa de politică monetară s-a hotărât, totodată, păstrarea ratelor actuale ale rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută şi gestionarea adecvată a lichidităţii în sistemul bancar.

uvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, în conferinţa de presă de prezentare a deciziilor CA, că actualul context, intern şi internaţional, a indus dificultăţi suplimentare pentru adoptarea unei decizii de politică monetară de către Banca Naţională a României.

Potrivit acestuia, relativa temperare a ritmului de creştere economică înregistrată în trimestrul II 2015 nu s-a regăsit în evoluţia componentelor majore ale cererii agregate, respectiv consumul privat şi investiţiile, care au înregistrat cele mai ridicate contribuţii la dinamica PIB real din perioada postcriză. În plus, cererea externă (exporturile -n.r.) şi-a restrâns aportul negativ. ‘Datele ilustrează, în plus, prelungirea tendinţei ascendente a dinamicii câştigurilor salariale nominale şi a costurilor unitare cu forţa de muncă în industrie’, a mai spus Isărescu.

El a menţionat şi creşterea creditării în lei, astfel că ponderea finanţărilor în monedă naţională acordate mediului privat a depăşit-o, pentru prima dată în opt ani, pe cea a creditului în valută, ajungând la 50,2%. ‘Această evoluţie este benefică din perspectiva mecanismului de transmisie a politicii monetare şi a atenuării riscurilor la adresa stabilităţii financiare’, a subliniat guvernatorul BNR.

În opinia sa, pe plan intern, procesul de numire a unui nou guvern accentuează incertitudinile legate de mixul de politici macroeconomice, mai ales că bugetul pentru anul 2016 este încă neconfigurat, iar mediul extern continuă să fie marcat de incertitudini, din cauza evoluţiilor economice din China şi din alte state emergente majore, cu implicaţii asupra creşterii economice a zonei euro, dar şi la nivel gobal. La aceasta se adaugă continuarea divergenţelor în ceea ce priveşte conduitele politicilor monetare ale principalelor bănci centrale ale lumii, a mai spus şeful BNR.

De asemenea, cele mai recente date statistice evidenţiază rămânerea ratei anuale a inflaţiei la niveluri negative, chiar sub nivelul anticipat, în principal ca urmare a scăderii peste aşteptări a preţului combustibililor. Rata anuală a inflaţiei s-a situat, în luna septembrie 2015, la -1,7%, având în vedere reducerea TVA la alimente la 9% începând din data de 1 iunie. Rata medie anuală a inflaţiei a coborât la zero, iar indicatorul relevant pentru evaluarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană – rata medie anuală a inflaţiei determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum – s-a redus la 0,2% de la 0,5 în august 2015.

‘CA al BNR reafirmă că deciziile sale vizează asigurarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu în condiţii de păstrare a stabilităţii financiare. Totodată, Consiliul de administraţie apreciază că un mix echilibrat al politicilor economice, alături de progresul în sfera reformelor structurale, sunt esenţiale pentru menţinerea macrostabilităţii, asigurarea unei creşteri economice durabile, continuarea procesului de convergenţă cu Uniunea Europeană şi întărirea rezistenţei economiei româneşti faţă de eventuale şocuri sau condiţii adverse pe plan mondial. BNR reiterează că utilizarea şi dozarea adecvată a tuturor instrumentelor de care dispune, în condiţiile monitorizării atente a evoluţiilor interne şi ale mediului economic internaţional, sunt de natură să asigure îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu, precum şi menţinerea stabilităţii financiare’, a precizat guvernatorul BNR.

Tot joi, CA al BNR a analizat şi aprobat noua ediţie a Raportului asupra inflaţiei care va fi prezentat luni, 9 noiembrie, într-o conferinţă de presă.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...